• çölyak farkındalığının artmasını umduğumuz gün.

    bugün markete girdiğinizde buğday, arpa, yulaf içermeyen; gluten içerir yazan ürünleri yiyemediğinizi düşünün.

    ya da yiyeceğinize makarna tanesi karıştığında onu yiyemeyeceğinizi...

    yerseniz çamaşır suyu içmiş gibi olacağınızı...

    ve çölyak hastası olup da binlercesinin farkında olmadığını...

    lütfen bilgilenin bilgilendirin.
  • hayati oldukca zorlastiran bu hastalik hakkinda insanlarin bilgilenmesini umdugum gun.

    colyak hayati oldukca kısıtlayan bir hastaliktir.disarda yemek yemek iskenceye donusur.glutenli bir besin tuketiltiginde ise kisiden kisiye degismekle birlikte ishal, uyku problemleri, halsizlik, emilim bozukluklari, psikolojik bozukluklar gorulur.ayrica gorulen gluten intoleransı ise benzer belirtiler verip farkli hastaliklarla sonuclanmaktadir.son yillarda gluten intoleransi ile otoimmun ve psikiyatrik hastaliklar arasinda bir iliski oldugu gorulmustur.

    son olarak hastalara glutensiz diye yuksek paralara satilan urunlerle ugrasmak yerine sebze meyve yumurta et ve cig kuruyemisle beslenmelerini oneririm.hem saglikli beslenmis olursunuz hem de kafaniz rahat olur.
  • bugün 9 mayıs dünya çölyak günü. peki siz bu gün hakkında neler biliyorsunuz?

    çölyak hastalığı ya da gluten enteropatisi, bagirsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasina sebep olan ve dolayısıyla da besinlerin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasar olusturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. herkesin yiyebildigi buğday, arpa, cavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten proteini bu hastalara alerjiye neden olmaktadır.
    bu hastalığın tek tedavisi ömür boyu glutensiz bir diyetle mümkün. ayrıca olay sadece tahıl ürünlerini tüketmemekten de geçmiyor. bir çok hazır gıdaların içerisinde de bulunuyor.kozmetik dahil.diş macunu desem???
    çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, gelişme geriliği, kilo alamama ce boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtiler çıkarken yetişkinlerde ise karın bölgesinde öne doğru şişlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalığı, ağız icinde oluşan aftlar, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları gibi bir çok belirti vermektedir.
    tanısı zor koyulan bir hastalıktır.bu yüzden tanı konana kadar hastalık tanı koyulduktan sonrada yaşam şekline dönüşür.

    ben de bu grubun içerisinde olup 3 yıldır yaşam şeklimi değiştirmek zorunda kaldım. glutensiz ürünleri istediğimiz her yerden, bütün market reyonlarından bulmak bir problemken, bulduğumuz ürünlerin fahiş fiyatları ise başka bir sıkıntıdır.empati yapıp yaşadığımız diğer sıkıntıları tahmin etmeniz zor değil.

    umarım zamanın ilerleyen günlerinde tıp tarihinde müthiş bir mucize ile kalıcı olarak bu hastaligimiza bir çözüm bulunur.
    çölyakdaşlarım, günümüz kutlu olsun.
  • farkındalığın artması için her platformda paylaşılması, konuşulması gereken gün.
  • her yıl biraz daha farkındalığın artığını hissederek mutlu oluyordum ki, insanlarin iki günlük sokağa çıkma yasağı geldiği an normal un bulamayıp, glutensiz unlara saldırdıkları ve asıl ihtiyacı olanlarin (çölyak hastaları yani) alamadıklarını gördüğüm an bu düşüncem ağır umutsuzluğa döndü. bu nasıl bencillik? zaten stokları az olan bu unları bari rahat bırakın ki asıl ihtiyacı olan alabilsin. glutenin ne olduğunu bilmeyen bu insanların bir gün bilinçlenmesi dileğiyle.
  • gluten intoleransının en şiddetli halidir. ortalama yüz kişiden 1’inde görülen bir durumdur.
    otoimmün bir bozukluk olan çölyak hastalığında vücut glutene karşı bir yabancı istilacı gibi davranır. bağışıklık sistemi glutene saldırırken bağırsak kanalının içini döşeyen tabakaya karşı hücuma geçer.
    bu tepkinin sonucunda bağırsak duvarı hasar görür, emilim bozuklukları meydana gelir. etkilenen kişide beslenme noksanlıkları, kansızlık, şiddetli sindirim problemleri gelişir, birçok hastalığın görülme riski artar.
    farkındalığın artması ümidiyle...
  • çölyak farkındalığın artması temennisiyle.

    çölyak ile yeni tanışanlar için ilk zamanlar zor olabilir ama sonrasında bir şeyler yoluna giriyor.
    önemli olan sabretmek.
    hayatın birçok noktasına etki ediyor.
    beslenme tarzı büyük bir değişikliğe uğruyor.
    ilk zamanlarda ben de olaya çok duygusal yaklaşabiliyordum bu çevreme de yansıyordu.

    bu bir süreç değil hayatın tamamı böyle olacağı için erken alışmakta ve kabullenmete büyük fayda var.

    yetişkinler bu konuda daha şanslı. kendilerine iyi gelmediğini bildikleri yiyeceklerden uzak durabilirler ama çocuklar bu bilince ve iradeye sahip olmadıkları için aileye büyük sorumluluk düşüyor.

    sosyal çevre, arkadaş ortamı, okulda, işte, seyahatte hayatın her alanında çevredeki insanların da bir duyarlılığı sahip olması gerekiyor.

    -ye, ne olacak.
    -az yesen.
    -tadına baksan, çok güzel.
    -ölmezsin ya.
    -ne yani, sen şimdi lahmacun yemiyor musun?
    -ekmeksiz nasıl doyuyorsun?


    gibi değişik tepkilerle insanları çok sıkmayın. can sıkıcı olabiliyor.
    alışan bir insan bunlara güler geçer ama karşıdaki bu durumla yeni tanışmışsa rahatsız edici olabilir.
hesabın var mı? giriş yap