• yaklaşık 3.5 cm x 2.5 cm x 1 cm boyutlarında dikdörtgen prizma şeklinde pil. 9v üretir. üstünde yanyana iki uç bulunur. uçlardan + olanı erkek, - olanı dişi şeklindedir. bu uçlara uyan bir kablolu gereç vasıtasıyla ilgili cihaza takılır
  • uçları yalandığında acı tat bırakan pil
  • simdilerde bilimum cep telefonlarini bir sureligine sarj etmek icin kullanilan portatif cihazlarin guc kaynagi
  • (bkz: yassı pil)
  • kutupları birbirine çok yakın olan ve dilini dokundurduğunda çarpan pil türü.
  • çıtçıtlı pil...

    pek kullandığım yok idi kendisini... lakin bin yıl önce aldığım bir şarj cihazının bu pillere uygun bir ünitesi mevcut idi. ben de bütün şarj ot boklarını evden atarken dedim ki "ulan dafi, noolmaz noolmaz, bi gün eline çıtçıtlı pil geçer, şarj edemezsin, etme eyleme, atma şu emektarı". atmadım...

    gel zaman git zaman bizim televizyonun kumandası kumanda edemez oldu. bir iki yıl kumandasız idare ettik. neydi yani üç kuruşa cici kumandalar satıyolardı her yerde. beş lira, valla, git al dafi. yok... ben orijinaline uygun olsun dedim. gittim rc 51321 kodlu bir orijinal görünümlü kumanda buldum kipa'nın raflarında bir yerde. niye çalışmasındı canım, kumandanın orijinalinin tıpkısının aynısıydı. ama kazın pili öyle değil sevgili okuyucu. geldim eve, açtım paketi, çıtçıt ünitesi fırladı pil hanesinden. nereden bulacaktım bu merete saatin o vaktinde çıtçıtlı pil! öf.

    gel zaman git zaman arkadaşlara sordum, çıtçıtlı pil çok satılan bir pil türü müydü, ne diye isteycektik tükanlardan. o ara arkadaşın teki işyerinde kullandığı şarjlı olanından bi tane deneme boyu takdim etti bana. "9 voltluk pil" diye satılır bunlar dedi. eh, alırdık elbet, bi bu pili deneyelim dedik hele. denedik, oldu. o kırk yıllık şarj cihazı da doldurdu yani çıtçıtlı pil efendiyi. tü tü tü, maşallah... ne var ki, kumandaya şarjlı pil takmak akıl karı değildi, kaldı ki arkadaşın pilini iade etmek gerekmekteydi. izmir'de basmane ile çankaya arasında böyle bitpazarı dedikleri bir yer var, orada pilciler var. bir ara yolum düştü gittim en ucuzundan dokuz voltluk bir tane temin ettim. 1 lira!

    sonra geldim takmaya çalıştım kumanda efendinin kötüne... ne mümkün! bir dişi bir erkek çıtçıta kaidelik yapan üst zemininin kenarlarında kavrama çıkıntıları mevcuttu ucuz pilimizin. ucuz etin yahnisi bu kadar olurdu yani sözlükçü. al at!

    sinirlenme de ne yap sözlükçü? azıcık mutasarrıf davranacağız diye karşılaşmadığımız terslik kalmadı. iade etmeliydim arkadaşın pilini! bir kipa taarruzuna daha çıktım. şarjlı dokuz voltluklar 15 ytl, çıkıntılı şarjsızlar 4 küsur ytl, çıkıntısızlar 5 küsur ytl. ulan bunları ne diye alayım ben, kumandanın işler olanları 5 ytl'ye satılıyor. hem televizyon da seyretmem zaten ben. gerek yok ki kumandaya!

    o çıkıntılı bir yetelelik pili var ya, dilimle dişimle tırnağımla hırsımla ezmeye karar verdim sözlükçü. bu akşam bu işi yapayım dedim. çekiç bulamadım. çekiç zaten uygun alet değilmiş o iş için, çekiç ararken bir eğe ilişti gözüme alet çantası civarında. ulan dedim dafi sen az eğelerken avucunu su toplatmış insan değilsin, bi dene bakalım kenar çıkıntılarını yok edebilecek misin şu teknoloji harikasının. bir ila yarım saat arası uğraştıktan sonra tırnak gibi soydum çıkıntıyı. tırnağımı da yardı teneke oğlu teneke...

    şimdi talaşlı imalat yapmış biri olmanın telaşsız gururunu yaşıyorum diyemeyeceğim. çıtçıt oturdu pile, kumanda çalıştı. lakin olur a, akıntı kokuntu vaziyetleriyle burun buruna gelirsek? unutturma sözlükçü, bir iki ayda bir kumanda kontrolü yapılacak!
  • 80li ve 90li yillarda piyasaya cikan uzaktan kumandali oyuncak otomobillerin yuzde doksaninin kumandasi icin gereken pildir.

    (bkz: bir zengin picinin itiraflari)
  • dili cayır cayır yakar..
  • cocuklugumun bir doneminde oyuncak olarak kullanmisligim vardir. her turlu lamba ve motoru calistirmayi denemisimdir bu pille. sanki 20 tane baglayinca camasir makinesi calisirmis...
hesabın var mı? giriş yap