• (bkz: dubliners)
  • dubliners kitabındaki en güzel hikayelerden biri.

    http://www.online-literature.com/james_joyce/964/
  • joyce'un "hayatın şöleni"ni kaçıran james duffy karakterini odağa aldığı hikayesi.
    --- spoiler ---

    joyce hikayeye şaşırtıcı biçimde klasik hikayenin betimlemeleriyle başlar. mr. duffy, nietzsche okur, akrabalarının az bulunduğu bir muhitte oturur, evi de zihni kadar düzenli ve statiktir. çalıştığı bankaya dair uzaklarda bir soygun fikri vardır ama şartlar hiç o kadar olgunlaşmamıştır. hikaye ilerledikçe betimlemelerin nedeni rengini belli etmeye başlar; "kızılımtrak kaşlar altından dünyaya bakan bu gözler, başkalarında kurtarıcı bir içgüdüyü selamlamaya her zaman hazır olup da çoğu zaman hayal kırıklığına uğramış bir insan izlenimi veriyordu. bedeninin biraz uzağında yaşar, kendi davranışlarını yan gözle kuşkuyla süzerdi. tuhaf bir otobiyografi huyu vardı, onun için zaman zaman kafasında kendisiyle ilgili bir cümle kurar, cümlenin öznesi üçüncü şahıs, yüklemi de geçmiş zaman olurdu..."
    ayna evresini aşamamış, kendini kendine mahkum etmiş tüm narsistler gibi ona sevgi gösteren, temas eden elden kuşku duymuştur. gazetedeki haberden sonra, ötelediği yaşamın tükeneyazdığını fark eder. kadın artık erteleyebileceği bir olasılık olmaktan çıkmış ve sadece anı olmaya mahkûm olmuştur. gecenin karanlığında gri dublin'de yaşamın şölenini ıskaladığını fark eder.
    --- spoiler ---
  • ne zaman okusam mrs sinico karakterine içten içe üzüldüğüm joyce öyküsü.
  • "yıllardır baggot sokağında bir özel bankanın kasadarı** olarak çalışıyordu." james joyce - dubliners (üzücü bir olay*)

    "kaptan sinico bu ziyaretleri teşvik etti, çünkü adamın kızına talip olacağını sanmıştı. karısını kendi zevkler listesinden öylesine kesinlikle silmişti ki bir başkasının kadına ilgi duyacağından kuşkulanmıyordu." agy

    "ilişkilerini kesme konusunda anlaşmaya vardılar: her bağ bir acı bağı haline gelir, diyordu mr. duffy." agy

    "hayatının dik doğruluğunu kemirdi; hayatın şöleninden kovulmuş biri olduğunu hissetti." agy

    (bkz: hayatı ıskalamak/@ibisile)
hesabın var mı? giriş yap