• kemal sunal'ın atla gel şaban filminin başında esnafa borç dağıttığı sahneyi öncelikle izlemelisiniz.

    esnaf her zaman zor zamanlarda kara borsacılık yapmıştır ve fiyatları aşırı yükselterek insanları kazıklamıştırlar. ürün tedarik etmede ve satmada başarısız olmuşlardır. gelişen ihtiyaçlara cevap vermekte zorlandıklarından ve hizmet kalitesi yerlerde olduğundan batmaları iyi olmuştur.
  • etme bulma dünyası.
  • umrumda olmayan zarardır.

    bim'in 27 tl'ye sattığı çayı 35 tl'ye satıyor küçük esnaf dediğiniz.

    ama onlar sürümden kazanıyor diyenler bi siktirsin gitsin lütfen. devir ekonomi devri kimse kusura bakmasın.

    favori sıralamamı da yapayım.
    1- bim
    2- migros
    3- a101
    4- şok

    edit: imla.
  • zarar değildir. küçücük tüccarın proleterleşerek yedek sanayi ordusuna katılıp emek arzının arttırılması ve dolayısıyla ücretlerin düşürülmesi yanı sıra küçücük ticaret rantının aktarımıyla sermayenin merkezileşmesidir. laf aramızda, en hızlı ve etkin olarak son iktidar döneminde uygulanmıştır.

    (bkz: sermayenin merkezileşmesi)
    (bkz: proleterleşme)
  • kapitalizm deniyor buna. kaliteli hizmet ve ürünü düşük maliyetle çok alternatifli bir şekilde kim satarsa ona gidiyoruz almaya.

    güzel bi söz var, bayılıyorum gerçekten..
    "kimse sana karşı değil, herkes kendinden yana.. "
    küçük esnaf arkadaşlar lütfen suçu müşteride aramayın, kimse sizlere karşı değil, herkes kendinden, kendi kesesinden yana. nerede daha iyisi ve ucuzunu bulabilirsek oradan alıyoruz.
  • her köşe başında a101 bim şok vs. var bunlara bir düzenleme getirmeleri gerekir ufak bakkal esnafı kalmadı yazık günah bu insanlarada
  • zamaninda buyuk marketler icin bir duzenleme varmis, sehirden x kilometre uzakta olacak diye daha sonra ne oldu hakim degilim konuya.

    a101, bim gibi discounterlar(indirim market sanirim) sadece kucuk esnaftan degil buyuklerden de migros,carrefoursa cok ciddi bir pay caliyorlar.

    igneyi baskasina, cuvaldizi kendinize;

    1- fiyat,birim fiyat sebepleri; discounterlar benzer urunleri muadilleriyle beraber daha uygun fiyata satabiliyorlar. ornek vermem gerekirse gecenlerde rus salatasi mahallete bakkalinda 5 tl iken bim’de 2,45 tl isi.

    2- fiyat etiketi; bu cok onemli bir konu, cogu kucuk noktada urunlerin fiyat etkiterleri yok. kasaya gidip surpriz yasamak istemiyor insanlar.

    3- temizlik; ne yazik ki yine cogu kucuk noktanin raflari temiz degil, yerler temiz degil, magazalarin ici ferah degil, urunlerin ustunde toz bulunan noktalar bile var.

    4- urun bulunurlulugu; her seyi bir yerden alabilme imkani.

    5- lokasyon; 9000li rakamlar bir marka icin evet sube sayisi, zaten mahalle bakkali gibi oldular. hizmeti direkt olarak hedefledigi tuketiciye goturuyorlar.

    bunun gibi 5 ana temel var bunun disinda, pazarlama algisi pl urun fiyat avantaji gibi hususlarda var.

    cok net bilgi almasamda bununla ilgilide yanilmiyorsam magaza sayisi ile ilgili bir duzenleme getirelecek diye duyuyorum.

    devletin gorevi zaten duzenleyici olmak.

    ek olarak kucuk esnaf da kendini yenilemeli, daha fazla tuketici cekebilmek icin planli olmali. sen otur bekle temiz olma, ilgi cekme.

    adamlar oturup her seye kafa patlatsin ama senden musteri calmasin.

    boyle bir dunya yok kimse kusura bakmasin.
  • marketçi esnafının türkiye'ye, a101 veya bim'den daha fazla bir katkısı yoktur.
    ar-ge mi yapıyorlar, üretim mi yapıyorlar, ihracat mı yapıyorlar ki, kendileri ile aynı hizmeti daha iyi, daha ucuza veren bu indirim marketlerine tercih edilsinler veya zarar görmeleri durumunda kendileri için üzülünsün.

    korunması gereken tek esnaf, ar-ge yapmaya çalışan veya ihracat yapmaya çalışan veya üretim yapmaya çalışan kobiler olabilir. al-sat yapan esnafı korumanın ülkeye bir faydası yok. liberal ekonomi çerçevesinde kim ayakta kalıyorsa kalır. bu konuda devletin yapması gereken tek şey rekabet ortamını korumasıdır. böylece tek bir firma devleşmez, tekelleşmez, tüketici de rekabetçi bir ortamda uygun fiyatlara ürün alabilir.
  • ismar la başlayan sistem bu marketlerle arşı endam etmiştir. zarar verdiği kesin ama bim poşetinin dünyayı dolaşması , bir dünya markası oldu derken bi gülme
  • küçük esnafın hak ettiği bir muameledir.

    ailemin 2017 yılına kadar bir marketi vardı. bakkaldan biraz daha büyük. daha fazla çeşidi vardı. marketi açtıklarında tarih 1970'ler. bu dönemde yaşadığımız beldede zaten 2 tane market var. bölge köylerle birlikte o dönemde en az 10 bin nüfus olduğunu tahmin etmekteyim, hadi siz deyin en az 5 bin. bu 5 bin kişi bu 2 markete muhtaç. bu 2 market de bunun farkında olduğu için;

    raflarını temizlemez, yerleri süpürmez, camları silmez. şehir merkezinden 10'a alır 20'ye satar. içeride bir düzen yoktur. markette gezmek istersen hırsız muamelesi görürsün. ne istiyorsun diye dik dik sorarlar. müşteriyi azarlar.

    esnaf çocuğu amcasına ya da babasına müşteriye iyi davranın deyince çocuk da azarlanır.

    siz batmayı hak ediyorsunuz tabii ki.

    ben eski bir esnaf çocuğu olarak zincir marketlerin yaygınlaşmasını desteklemekteyim. x zincir marketi bir fabrikanın tüm üretimini kendisi alıp bana daha ucuza mal getirebiliyor. benim marketim ise aynı üründen sadece 2 koli sipariş edebiliyor. matematiği yapın işte.
hesabın var mı? giriş yap