• abd 10 yıllık tahvil faizleri dikkat çekecek şekilde yükselişte. yükseliş bu şekilde devam ederse, abd önümüzde ki yıllarda faiz artışına gidebilir ve faiz artışı gelirse abd doları tekrar abd’ye döner. tabi böyle bir senaryoda (bkz: fed) ‘in tutumu da büyük önem arz eder.

    bu senaryo gerçekleşirse, gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinde bulunan abd doları, abd firmalarının, bankalarının döviz girdileri o ekonomilerden çıkarak tekrar abd’ye döner. (bkz: bist) gibi yabancı fonların hareket ettirebildiği ve hacim yarattığı endekslerde çok ciddi geri çekilmeler görülebilir.

    amerikan ekonomisindeki büyüme, tarım dışı istihdam, perakende satışlar, enflasyon verileri gibi önem derecesi yüksek veriler, amerikan tahvil ve bono faizlerinin hareket yönünü çizmede etkili olacaktır.
  • şu arkadaşın gidişatını biri yorumlasa keşke.

    bir faizdir.
  • bu faiz aylık incelediğinizde yüzde 2 olması şaşırtmaz. ne zaman fedi rahatsız eder. 2.85 gibi gözüküyor. her zaman 200 aylık ortalamayı geçemeden yönü çevirmiş. şuan 1.40 civarında günlükte uyumsuzluk vermiş. ama altın gibi emtialar ile kıyaslamak lazım. haftalık uyumsuzluk oluşmadan yönü değişmez. fed bu işten rahatsız değil.
  • birazdan ekşicilerin bunu bile dipten aldığını öğreneceğimiz bir anda %10 artan tahviller.
  • bu 10 yıllık tahvil işi tam olarak ne oluyor acaba? benim 100.000 dolarım var. bunu 10 yıllığına %1,60'tan verip bu tahvilden alsam 10 yıl sonra 116.000 dolarım oluyor. (internet hesabı) bakınca baya verimsiz gibi ama neden bu kadarcık faiz için bütün emtialar değer kaybetti ve yatırımcı dolara döndü?

    edit:bir yazar arkadaş bilgilendirdi %110 gibi bir getirisi oluyormuş, internetteki otomatik hesaplayıcı aracılığı ile yapmıştım hesabı. ayrıca arada ödeme de yapılıyormuş.
  • artışı ile global para ve sermaye piyasalarına etkisi olmuştur.

    (bkz: borsa istanbul) için değerlendirecek olursak,

    öncelikle yabancı yatırımcı neden bist’e geliyor ve hacim yaratarak yükselişlere öncülük ediyor buna açıklık getirmekte fayda var. yabancı yatırımcının kendi ülkesinde faiz oranları düşük, bizim ülkemizde yüksek ise yerli mevduata likidite sağlıyorlar, ülkeye döviz girdisi pozitif etki ediyor. (bkz: tcmb) faiz yükselterek veya sabit tutarak dövizi de baskıladığı için yabancıda kur riski ortadan kalkıyor.
    nedir bu kur riski? yabancı yatırımcı bist’te tl bazlı işlem yaparak kar elde ediyor ancak ülkemizde döviz yükselirse, yabancı borsamızdan kazandığı tl varlıklı parasını dövize çevirince hiç bir anlamı kalmıyor. yani borsadan kazandığı para hatrı sayılır bir tutar dahi olsa döviz yükseldiği için aslında ya yerinde sayıyor ya da zarara giriyor.

    dolar/tl paritesinde yaşanan 2020 rallisinde yükselişin geldiği son nokta 8.55 seviyesi idi. bu süreçte yabancı yatırımcı bist'ten kaçtı, peki neden? aynı sebep olan kur riskinden.

    örnekle açıklayacak olursak,

    ağustos 2020 başında, dolar/tl paritesi 6,97 ve bist100 endeksi 1087 seviyesinde.

    kasım 2020 başında, dolar/tl 8,44 ve bist100 endeksi 1133 seviyesinde.

    aradan 3 ay geçiyor, bist artıyor ve tl bazlı yatırım yapıp tl bazlı kara geçen yabancı yatırımcı, kar realizasyonu yapmak istiyor ve nakite dönüyor. 6,97’den 8,44’e yükselen dolar/tl paritesi yüzünden, bist'te tl bazlı kar elde etmiş olsada, parasını kendi para birimi olan dolara çevirince zarara girmiş oluyor. üstüne bir de 3 aylık zaman maliyeti ekleniyor.

    bizim ülkemizde faizin yüksek, yabancının kendi ülkesinde faizin düşük olması yatırımcıyı ülkemize çekiyor.
    bir diğer senaryo, bizim ülkemizde faiz yüksek, yabancının kendi ülkesinde de faiz yüksek ise likiditeyi kendi iç piyasalarına götürüyorlar. bir de aksi gibi ülkemizde tekrar kur yükselip, kur riski oluşunca hem mevduattaki hemde borsada ki yatırımcıyı kaçırmış oluyoruz.

    güncel olarak artış gösteren abd 10 yıllık tahvil faizlerinin, bist’i neden geri çektiğini, takas oranlarının ve yabancı oranının neden düştüğünü bizlere göstermiş oluyor.
  • enflasyon ve dolar endeksi konusunda gösterge olan tahvilin 1.60 altına gelmesi nedeniyle altın ve benzeri emtialar yukarı hareketlendi.
    tarihi dolar/tl kur seviyelerinde olduğumuz için, tahvildeki gevşemeye bağlı ons fiyatı 2000$ görmesi beklentiler içinde.

    ancak gecikmiş talep ve tüketim beklentisinin enflasyon yaratacağı kesin gözüyle göründüğünden bu tırmanış sınırlı kalır gibi.çünkü 3 ay 5 ay yada 2 sene farketmiyor, abd'de önce enflasyon sonra faizler yükselecek buna kesin gözüyle bakılıyor.
  • [(bkz: murat muratoglu)karanlıkların lordu] bugünkü videosunda 2022 için "amerika enflasyonu %5 görecek iddiaya girerim" diyerek bir üstteki entarimin son paragrafını perçinlemiş.

    o enflasyon yine döner dolaşır gop kıçına kaçar onu bilir onu söylerim..
  • son dönemde %1.20 seviyesinin altına geriledi. abd’de yükselişe geçen enflasyon hesaba katıldığında, reel faiz rekor düşük seviyelerde. finansal piyasalar için çok önemli bir göstergedir.ne de olsa fed’e karşı işenmez değil mi?
  • an itibarı ile 3.8 noktasını aşmıştır.budurum bize 2022 yılının başından bugüne kadar nasdaq endeksinin yediği dayağın aslında ön sevişme olduğunu gösteriyor.s2ş yeni başlıyor. kaçın.... ytd.
hesabın var mı? giriş yap