• "no person shall be held to answer for a capital, or otherwise infamous crime, unless on a presentment or indictment of a grand jury, except in cases arising in the land or naval forces, or in the militia, when in actual service in time of war or public danger; nor shall any person be subject for the same offense to be twice put in jeopardy of life or limb; nor shall be compelled in any criminal case to be a witness against himself, nor be deprived of life, liberty, or property, without due process of law; nor shall private property be taken for public use, without just compensation."

    duru$ma oncesi, duru$ma sirasinda ve duru$ma sonrasinda size sorulan tum sorulari cevaplamayi reddetmenizi saglayan anayasal hak. $oyle ki size hakimin davanin ba$inda sordugu "size yapilan suclamalari anladiniz mi?" sorusunu bile savunma tarafi cevapsiz birakmakta serbesttir.

    sorulan sorulara verilen her cevap ki$iyi suclayici ya da suclu olduguna kanit olu$turucu anlam ve mana ta$idigindan ifade veren ya da suclanan ki$inin kendisini devletin gucunden korunmasini saglar.

    diyaloglarda da, "are you taking the fifth?" ya da "he will be taking the fifth on any and all questions posed on him" $eklinde gecer avukat jargonunda.

    (bkz: miranda rights)
  • dave chappelle'in kendisine göre güzel bir şekilde yorumladığı amerikan anayasası ek maddesi.

    http://www.youtube.com/watch?v=4czocbkrwpa
  • işyerinde cevap vermek istemediğim bir soruya maruz kaldığımda kullanmaktan çekinmediğim hakkı tanımlayan maddedir.

    ı respectfully exercise my fifth amendment right to no answer that question.

    manası 5. maddeye bağlı hakkımı kullanarak bu soruya cevap vermiyorum. 3-5 saniye bir gülüşme oluyor sonra tabi ki cevap veriyorum sonuçda orası mahkeme değil ama insana en azından düşünme fırsatı veriyor.

    geyiği bir kenara bırakırsak bu hakkınızı grand jury karşısında ve ilişki de olmadığınız kurum* ya da kişiler* için ifade verirken kullanamazsınız.
  • the godfather da bahsi geçen hukuk kuralı.
  • (bkz: the fif)
    (bkz: dave chapelle)
  • rusya meselesine ilişkin olarak abd başkanı donald trump'ın başvurabileceği söylenen hak.
  • the fifth amendment.

    bu beşinci ek maddenin en önemli getirilerinden birisi kişinin bir davada yaacağı tanıklık kendisini suçlu duruma düşürebilecekse tanık kürsüsünde sorulan soruya cevap vermeyi reddetme hakkını tanımasıdır.

    buna plee the fifth denir ve tanık bu hakkını "i refuse to answer on the grounds that it may incriminate me" diyerek kullanır.
hesabın var mı? giriş yap