• her ne kadar 2003 senesinde fed'in faizleri rekor derece düşürmesinden bu yana yükseliyor olsalar da, son bir ay zarfı içerisinde, özellikle de çin'in uluslararası rezervlerini dolar aleyhine olmak üzere dengeleyeceği haberleri piyasaya düştüğünden beridir küçük çaplı bir ralli içerisine girdiler. aşağıda 10 senelik abd hazine tahvillerinin* grafiğini koydum. 1988'den beridir düşmekte olan abd tahvil faizleri, iki gün evvel bu düşen trendi yukarı doğrı kırdılar. yani burada yaklaşık 20 senelik bir trendin bozulmasından bahsediyoruz.

    http://img129.imageshack.us/…k20070611233323vu1.gif

    http://img129.imageshack.us/…k20070611234501zl1.gif

    aslında bu beklenen bir şey. 1950'ler ve '60'lar boyunca avrupa'yı dolarize eden abd nasıl 1970'lerde yüksek faiz ve enflasyon süreci ile bu paraları kuşa çevirdiyse, şimdi de aynısı olacak. işte bu yüzden şu an herkes dolardan kaçmak istiyor. global likiditenin en önemli ana kaynağı elinde büyük miktarlarda dolar rezervi bulunduran çin, japonya, rusya, arap petrol devletleri gibi ülkelerin ellerinde bulunan trilyonlarca doların 1970'lerdeki gibi bir enflasyonist süreç içerisinde değersizleşeceğini hissettiği için bu dolarları ne olursa olsun maddi varlığa çevirmek istemeleridir. aslında akıllı para bu durumu çoktan hissetmişti. bu yüzden altına geçerek, altının fiyatını 200$ seviyelerinden 700$ seviyesine çıkardı. lakin biz burada trilyonlarca dolardan bahsediyoruz, bu parayı altına çevirmek mümkün değil. böyle bir şey altın fiyatını 10 binlerce $ seviyesine fırlatır. bu da abes olur. peki bu ülkelerin bulduğu çözüm ne sizce? elbette çok basit, abd dolarından kurtulmanın tek yolu var. o da ne olursa olsun onu maddi bir varlıkla değiştirmek. işte bu yüzden, son bir kaç senedir dehşet miktarlarda nakit para sürekli satın alacak, maddi varlığa dönüşebilecek fırsatlar arıyor. inanılmaz paralar ödenerek şirket birleşmeleri yaşanıyor. özellikle üçüncü dünya ülkelerinin elinde ne var ne yok satın alıyorlar. afrika'ya bile inanılmaz miktarlarda sermaye akışı var. çünkü olay basit, fed'in zıçar gibi bastığı dolar artık kabına sığmıyor ve gerçek maddi varlıklara dönüşebilmek için eline geçen her fırsatı kullanıyor. işte bu yüzden, türkiye'de son beş senede, yabancı yatırımcılar tek bir tane bile büyük fabrika açmazken, halihazırda kurulu şirketlere deli gibi talep var. borsada yabancı payı neredeyse % 80'lere vurmuş durumda. daha da komiği, asker e-muhtıra veriyor, ülke savaşın eşiğine geliyor, buna rağmen adamlar yine de bozmuyorlar pozisyonlarını. her allahın günü kuruluş, arsa veya maddi olarak ne varsa satın almaya çalışıyorlar. yahu hiç mi kafanız çalışmıyor, madem türkiye bu kadar yatırım yapılabilir bir ülke oldu, neden son beş senede tek bir tane bile büyük fabrika yatırımı yapılmadı? tekstili zaten geçtim, otomotiv yatırımı bile yapılmadı. halbuki, 95-00 arası çok daha kötü şartlarda iki-üç tane büyük yatırım gelmişti. şimdi güya çok daha iyi şartlar var ama nedense kimse fabrika kurmaya gelmiyor. öte yandan elindekini almaya gelince on yerden talip çıkıyor. çünkü adamın derdi, türkiye'nin süper duper ekonomik performansı değil. adamın derdi elindeki doları maddiyata çevirmek. zira en az 10 sene enflasyon yaşanacak, elindeki doların değeri yok olup gidecek. işte bu yüzden canhıraş afrika'nın en ücra köşesinde bile satın alacak şey arıyorlar. son 4-5 senelik bu periyotta, bu nedenle dünyada aldatıcı bir ekonomik büyüme gerçekleşti. afrika bile yıllık % 7 büyüdü.

    aslında şu anda yaşadığımız durum bir çeşit para aldanması vakası. şu anda türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler global likidetinin kendilerine gösterdiği anlamını çözemedikleri ilgiden şımarmış durumda olsalar da, hatta bazılarının başbakanı "yaa, yaa bakın eskiden merkez bankamızda kaç milyar $'ımız vardı şimdi kaç yüz milyar $'ımız var. hepsini ben yaptım, beeeğğnnn" diye cahilce böbürleniyor bile olsa, bunun acısı çok sonra çıkacak. hiç merak etme tayyip, o çok övündüğün dolar rezervi daha da yükselecek. belki de 150 milyar $ seviyesine gelecek ama bunun acısı çok değil iki-üç sene içinde çıkmaya başlayacak.

    http://www.net1tv.com/…haber.aspx?id=20070220000059

    aşağıda türkiye'nin net uluslararası rezervinin grafiği var. istediğiniz kadar sevinebilirsiniz 100 milyar $'a dayanmış bulunuyoruz. ne mutlu bize.

    http://img48.imageshack.us/…aylk200706120043bb3.gif

    son olarak aşağıda 1960'lardan bu yana abd 10 yıllık tahvilinin faiz grafiğini de koyuyorum ve 1970'lerde nixon, altın standardı'nı kaldırdıktan sonra yaşanan yüksek faiz ve enflasyonist sürece dikkat çekiyorum.

    http://img48.imageshack.us/…lk20070612002836zj0.gif

    (bkz: banknot/#7723099)
    (bkz: marshall planı/#9974445)
    (bkz: petrodolar döngüsü)
  • -hocam abd tahvil fazileri yükselmiş
    -banane
    -e senin de tahvilin varmış
    -sanane.
  • an itibariyle 10 yıllık abd tahvil faizleri çok kritik bir seviye olan 5.25 seviyesini test etmektedir. eğer bu seviyeyi yukarı doğru kırarsa, abd tahvil faizleri son beş yılın en yüksek seviyelerine ulaşmış olacaklar. bu seviye yukarı doğru kırılmadan tam anlamı ile bir yükseliş trendine girdik diyemeyiz.
  • "çin, 200 milyar dolarlık yatırım ajansı kuruyor

    istikrarli büyüme hızı sayesinde döviz bolluğu içinde yüzen çin, döviz rezervlerini ülke dışı yatırımlarda değerlendirmek için 200 milyar dolar sermayeli bir ajans kuracak.

    ... kurulacak ajansın, şimdiye dek esas olarak başta abd hazine bonoları olmak üzere güvenli, ancak düşük getirili kağıtlarda değerlendirilen döviz rezervlerinin bir bölümünü daha yüksek getirili hisse senedi piyasalarında kullanacağı bildiriliyor."

    http://www.hurriyet.com.tr/…omi/6791514.asp?gid=196
  • gün itibari ile 5.25i gecmemis olan durum.
  • yükselişleri gelişmekte olan/kırılgan beşli ekonomileri etkileyen tahvillerdir. grafikte gecikmeli bir korelasyon görülüyor aslında. bana öyle geliyor dahi olabilir.

    grafik
  • bugün 3,081 lerde olan 10 yıllık tahviller gelişen ülkeler ve bizler için alarmların çaldığına işarettir.

    jp morgan'ın tahminlerine göre ise 4-5 seviyeleri yakın zamanda görülebilir seviyeler olabilir. kimse konuşmasa da arka plandaki çok ciddi bir risk bu bizim için.
  • gerçekleştiğinde yine gözler dolar kuruna çevrilecek ama bizim dışımızda gelişen yine çok büyük bir kriz doğacak gibi görünüyor.

    beklemede kalınız lütfen. 10 yıllıklardaki kritik nokta %5 gibi görünüyor.
  • önümüzdeki süreçte %3 ile %7 arasında yükselmeye devam edecek olan faiz türü.
  • 2021 şubat ayı itibariyle değerli metalleri baskılamaktadır. aynı zamanda bu arkadaşın yükselmesi türkiye’de bulunan ürkek sıcak para için de bir risk oluşturmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap