• doktora yapmak icin gerekenlere ek olarak amerikanin kosullarinda dikkat edilmesi gereken hususlarin belirtildigi liste...
  • amerika'da doktora yapmak icin master derecesine sahip olmak gerekmemektedir. adam gibi bir undergrad ortalamasi ve bilimum yardimci faktorle (bkz: gre)(bkz: toefl)(bkz: referans) ile guzel kapilar onunuze acilabilir.(bkz: the university of chicago)

    edit: ayrica birinin yazdigi eksiklik iceren bir bilgiyi butunleme adina bir basliga entry girdiginizde o kisinin 2 sene sonra tutup entrysini silecegini de akilda tutmak gerekmektedir.
    boyle entry silenler doktora yapabilir, onlarin bunu yapacagini akilda tutmayanlarin ise doktoraya ihtiyaci yoktur.
  • eger sayisal bir alanda doktora yapacaksaniz; celik gibi sinirler ve asosyal bir yasama(ortama) cabuk uyum saglama yetenegi.
    ayrica alaninizdan bagimsiz olarak, gitmeden once mumkunse burnunuzu tamamen aldirmaniz; degilse, koku alma hucrelerinizi lazerle yaktirmaniz tavsiye edilir. (bkz: hintli kokusu)
  • buralara dayanabilmek icin got gerekir got...
  • hintli ve cinli yoldaslarinizla isbirligi yetenegi.
  • amerikan genclerine dayanabilecek bir peygamber sabri,zenci oda arkadasinizi gay sevgilisiyle sevisirken buldugunuzda bu duruma kayitsiz kalacak bir hosgörü anlayisi...
  • 3. sınıfı bitirdiğiniz yazda okul araştırmak, eylül-ekim gibi gre, gre subject ve toefl a girmek, kasım gibi hocalardan referansları almak, sop yazmak ve bunun gibi binbir türlü karın ağrısını çekmek...
  • turkiye'de alisagelinen ezberci zihniyeti abd girisinde parmak izini verip fotografinizi cektirdikten sonra gumruk gorevlilerine teslim ediverin. okudugunu ezberleyip papagan gibi tekrar etmek pek bir ise yaramiyor zira. onun yerine analitik zekanizi bilemeniz tavsiye edilir. en onemlisi -bence- her duydugunuzu, okudugunuzu kabul etmek yerine "neden?" diye soracak merakiniz yoksa hic bu ise kalkismayin. bir de procrastination lafini simdiden ogrenin, kacinilmaz olarak icine duseceksiniz doktora yillari boyunca bir sureligine de olsa.

    sosyal bilimler icin bir detay: bazi sosyal bilimlerde alan arastirmasi yapmak gerekiyor. turk olup da turkiye uzerine tez yazip turkiye'de alan arastirmasi yapmak oh ne hos olurdu ama bu biraz kolaya kacmak olarak nitelendirilebiliyor (eh, biraz oyle degil mi?). bu durumda abd de doktora yapmak icin abd ve turkiye olmayan baska bir yerde bir sure yasamak ve arastirma yapmak gerekiyor: bu italya olabilecegi gibi nijerya da olabilir konunuza ve seciminize gore. aklinizda bulunsun.

    [edit: size de iyilik yaramiyor canim! kaale almayin bu uyarilari, gelin burnunuz bir guzel surtsun de o zaman cok kotu neymis gorursunuz.]
  • iddia edilenin aksine genelde abd'ye doktora yapmaya giden kişiler, abd'ye gitmeden de halihazırda, gerekli gördükleri takdirde çevrelerine hava atabilecek ve/veya çevrelerinin takdirlerini kazanmış durumdadırlar. gördüğüm ve bildiğim kadarıyla, bu insanların önemli bir bölümü türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin, genelde oldukça populer olan bölümlerini, ekseriyetle yüksek derece ile tamamlayıp, kendilerini -bu alanda- dosta düşmana kanıtlamış kişilerdir. okulu bitirdikten sonra bu kişiler çeşitli nedenlerle (iş hayatından kaçma, hocalarının ısrarı, askerden kaçma, türkiye'den kaçma, yepyeni bir hayata atılma, gerçek manada bilim yapmayı isteme gibi) yurtdışına doktoraya yapmaya giderler.

    abdde hakkını vererek doktora yapan bir insan bilir ki, minimum 4 sene sürecek eziyet ve iş yükü insanın aklına gezmeyi getirmek şöyle dursun, yabancı bir ülkede yaşamanın güzelliklerinden bile kolaylıkla mahrum edebilir. kısaca, kişilerin ona buna hava atmak uğruna (ki bu başlı başına bir kişilik problemi olabilir) sevdiği ve alıştığı herşeyi bırakıp abd'de doktora yapmaya gittiğini iddia etmek, en kibar ifadesiyle gaflettir, dalalettir.

    burada yaşamanın maddi manevi zorluklarını yaşayanlar gayet iyi bilir, evet abd görünürde pek çok imkan sunmaktadır fakat karşılığını da söke söke (ö'leri i olarak da okuyabilirsiniz, iki şekil de doğrudur) alir

    kabul etmek zor olabilir, fakat abd aşağı yukarı tüm bilim dallarında açık ara öndedir, ve bilim burada yapılmaktadır, ve gene kabul etmek zor olabilir ama, muhtelif sebeplerden ötürü, ülkemiz üniversiteleri bilim üretmemektedir. bu yüzden, bilimadamı ya da bilimkadını olmak isteyen ve bu işi en iyi yerde öğrenmek isteyen kişilerin ilk adresi abd olmaktadır.

    ilginçtir(!) ki, abd'de doktora yapmayı seçen kişiler, türkiye'de bir şekilde önlerine sunulan maddi açıdan cazip teklifleri reddetmiştir, ve iddia edilenlerin aksine, kendi adayacak bir şey bulamamak şöyle dursun, kendilerini 4 seneliğine belirli bir konuyu derinlemesine öğrenmeye ve o konuda şimdiye kadar yapılmamış yepyeni bir çalışma yaparak söz konusu alana katkı yapmayı seçmişlerdir. günümüzün kapitalist dünyasında bir kısa vadede elde edilecek maddi tatmin yerine, hem uzun vadeli ve hem de manevi tatmine dayalı bu süreci seçmiş insanların toplumun genelince anlaşılamamaya, ve hatta akademik dünyanın dışındaki bazı insanlar tarafından olur olmaz şeylerle itham edilmeye gayet alışkındırlar
hesabın var mı? giriş yap