• istatistiklere yansıyan bir gerçektir.

    https://en.wikipedia.org/…ountries_by_external_debt

    evet, abd 21,1 trilyon dolar borcuyla dünya devletleri arasında en fazla dış borca sahip ülke. onu sırasıyla ingiltere, fransa, almanya, lüksemburg, japonya ve italya takip etmekte.

    hayır, bunlar borçluysa kim alacaklı? tanzanya, angola falan mı? kime lan bunların borcu? bu kadar dünyanın her yerine mal satan adamlar nasıl dünyanın en borçluları oluyor.

    anlayan varsa beri gelsin. ben akıl sır erdiremedim.
  • sıkıysa istesinler o borcu
  • aramızda birleşik krallık’ı batı dünyasının bir parçası olarak kabul etmeyen ahmak uzunyalarlar olduğunu gördüğümüz başlık.

    çin-katar-rusya-ingiltere ve türkiye. kokteyle bak sen.
  • dünyada rezerv para amerikan doları olduğu sürece, amerikanın sikinde olmayacak durumdur.
  • daha önce de değişik başlıklar altında tartışıldı aslında, tekrar olacak ama yine de cevaplayalım. dünyanın en borçlu ülkesi olan amerika aynı zamanda dünyanın en geçerli parasını basma yetkisine de sahip olduğundan dolayı, bu borcu isterse teorik olarak tek gecede sıfırlama şansına da sahiptir. dolayısıyla bu borcun başını ağrıtması için parasının genel ticaret birimi olmaktan çıkarılması gerekmektedir. bunun da önümüzde öngörebileceğimiz bir gelecekte mümkünatı olmadığından dolayı kendileri için bir sorun arz etmemektedir. söz konusu ülkede tasarruf oranı düşük, harcama iştahı sınırsız olduğundan dolayı bu durum şaşırtıcı değildir ancak yine de inovasyon ve girişimcilik sayesinde dünyanın en büyük küresel şirketlerini oluşturmuştur ve oluşturacaktır. bu nedenle bu borcu döndürmesinde de herhangi bir sıkıntısı bulunmamaktadır. bu arada diğer en borçlu ülkelere bakarsanız o ülkelerin paralarının da dünyanın diğer ticaret paraları olduğu görülecektir. amerika kadar olmasa da bu ülkeler için de aynı sav geçerlidir. paranız dünyada ticaret parası ise düşük maliyetle çok rahat finansman bulur, bu borcu da isterseniz paranızı belli oranda değersizleştirir ve kapatırsınız.
  • amerikanın borçlu oluşuyla türkiyenin borçlu oluşu aynı şey değil. türkiye borçlarını ödeyemezse osmanlının akibetine uğrar. amerika borçlarını ödeyemezse sadece amerika değil bütün dünya batar.
  • yıllık %2 faizle, bu kadar borç alabilmek ekonomik başarıdır.

    bana da herhangi biri yıllık %2 faizle kredi verse ve istediğin kadar para vereyim pampa sıkıntı yok dese, ben de abd kadar borç yaparım.

    %2 faizle kendi para birimin üzerinden borç almakla, %15 tefeci faiziyle borç almak aynı şey mi?
  • yahu şunu bir öğrenemediniz dediğim mesele. bu söyleyeceğimi daha teferruatlı da anlatabilirim ama gerek yok kısa geçicem. herifçioğlu para basabiliyor. bu.
  • önemli olan cari acigin dengede olmasi, o borcla ülke daha cok üretim saglayip cari fazla veriyorsa, ülke daha cok borc alacaktir, daha cok borc para vermek isteyeceklerdir. türkiye gibi borclanip cari acik olusursa ve güven vermiyorsa kimse ülkeye borc para vermek istemeyecek, yani yüksek faizle borc vermek istyeceklerdir. su anda olan durum bu. ekonomi uzmani degilim ama varsa uzmanlar hatam varsa düzeltiversin :)
hesabın var mı? giriş yap