• birinin bana anlatmasını istediğim olay.
    bu adamlar karşılık göstermeden nasıl dolar basabiliyor?
  • matbaaya kağıdı veriyorsun, basıp teslim ediyorlar, bu kadar basit. hiç bir şey göstermene gerek yok. aynısını bizim devlet de yapıyor bir süredir, tele basıp duruyor, altı üstü kağıt üstüne baskı yani.
  • dolar altın endekslidir. tamamen resmi yollardan basıldığı sürece ona göre değişiklik gösterir. amaaa ya kimse o dolarların var oldugunu bilmezse?
  • abd bretton woods sisteminde sadece altın karşılığında dolar basabiliyordu. 1945'den 1973'e kadar dünya paraları dolara bağlı dolar da kendini altına bağlamıştı. ama amerika kasasındaki altından daha fazla dolar bastı ve sistemi patlattı. sonra petrol krizleri vasıtasıyla piyasadaki dolarları yine çekti. şu an dolar basabilir, karşılık göstermek zorunda değil. ama basarsa doların çoğalması ve değerinin düşmesini göze alır. aynı senin tl basınca değerini düşürüp enflasyon yarattığın gibi. adamların kendi para politikasıdır, özgürlerdir.
  • he o kadar kolaydı 1929 ekonomik krizi bu yüzden çıktı. adamlar akıllandı olum.
  • çok basit.

    şimdi merkez bankamız 50 tl bassa bir tane, hatta 50 bin tl kadar bassa, bir kereliğine. ekonomi etkilenir mi? yok.

    dolar tüm dünyada, bakınız tüm dünyada hem ticaret için hem de yüzlerce ülkenin merkez bankası tarafından rezerv olarak kullanıldığından, miktar olarak tl'den çok çok çok fazla dolar var küresel piyasada.

    abd de 500 milyon basınca işte oransal olarak aynı etkiyi yapıyor.
  • (bkz: konvertibilite)

    amerikan doları dünya'nın her yerinde geçerli bir para birimidir. bugün kamboçya'ya da gitsen sudan'a da gitsen finlandiya'ya da gitsen amerikan dolarını yerel para birimine çevirebilirsin. türk lirası ise maalesef öyle değil.
  • adamlar üretiyor, patent alıyor, reel ekonominin çarklarını döndürüyor. o paranın karşılığı “güven”. içeride de dışarıda da.

    adamlar basıp basıp piyasaya sürerse de değeri düşeceğinden, mal da olmadıklarından para arzını ayarlıyorlar. ki para basmak, helikopter para ıvır zıvır en son çarelerdir. aslolan para politikasıdır.
  • basitçe pratiği şöyle: istedikleri gibi basabildikleri paralarını, önce araplara yani petrole veriyorlar; yani para gerçeğe dönüşüyor. araplar bu para ile abd şirketlerine bol bol iş veriyor.

    kendi ülkene basıp para verirsen enflasyon yükselir, bu yüzden bundan kaçınırsın. doları basıp başka ülkelere verirsin, onlar da ya dolarla mal alırlar ya da iş verirler. daha sonra verdiğin doların bi de faizini toplarsın, aracı bankaların yüzü güler.
  • çıkarına uygun ise her ülke kendi parasından istediği kadarını basabilir, sonuçlarından kendi yararlanır veya kendi katlanır.
hesabın var mı? giriş yap