• bloomberg’in akşam saatlerinde yayınladığı bloomberg opinion isimli iki makalesinden birinde geçen ifade. makalelerden ilki biraz daha pesimistken ikincisi direkt olarak erdoğan’ı hedefe koymuş..

    yazıda rahip brunson olayı analiz edilmiş. göze çarpan noktalar şöyle..

    - türk yetkililere yaptırım, alınması gereken bir risk ; erdoğan'ın despotizme kayışı ve putin ile yakınlaşması durdurulmalıdır (sürmanşet).

    - türkiye‘ye (önemli fakat problemli bir müttefike) uygulanan yaptırım alınması geren bir risk.

    - brunson’un hakkındaki iddialar komik (sarı, kırmızı, yeşil bir kıyafet giymesi gibi).

    - erdoğan, brunson’u piyon olarak kullanıyor. asıl amacı gülen’i iade almak.

    - (kendi rızasıyla pennsylvania’da sürgünde olan) gülen (erdoğan’ın eski en yakın politik ortağı) yirmi yıldır türkiye ile ilişkileri geriyor.

    - amerika ilk kez bir nato üyesi müttefikine yaptırım uyguluyor. türkiye’ye iran muamelesi yapıyor.

    - trump erdogan’la anlaşmıştı. rehine karşılığında halkbank genel müdürü’nü türkiye’ye iade edecek; halkbank’a da az bir ceza verecekti. fakat erdoğan’a güvenmedi. ve yaptırım açıklamasını yaptı.

    - trump rehine pazarlığı yaparken türkiye’ye aynı zamanda rehine diplomasisini öğretiyor. ancak, obama’nın iran’daki rehineler için 2016 yılında harcadığı parayı unutmamalı.

    - türkiye’nin elindeki tek rehine brunson değil. serkan gölge ve iki amerikan yetkilisi daha tutuklu.

    - yaptırımlar büyük bir kumar. türkiye bir nato üyesi ve amerikan askerinin konuşlandığı ırak, iran ve suriye sınırında. bu yaptırımlar onları putin’in kollarına sürükleyebilir.

    - fakat amerika önce diplomatik yolu denedi.

    - ilişkileri tekrar eski haline döndürmek artık kolay değil. değişmesi gereken kişi erdoğan. fakat o son seçimden aldığı güçle tehlikeli bir yola girdi.

    - erdoğan, iran ve rusya’yla birlikte katil diktatör beşir esad’ı ayakta tutmak için amerikan destekli anti-rejim isyancılarıyla savaşıyor.

    - erdoğan’ın tavrının kendi ülkesine faydası yok. parası rekor seviyede değer kaybetti. borsa 1 yılda yüzde 35 değer kaybetti. dış borç şişti. enflasyon uçtu. yabancı yatırımcılar azalıyor. türk zenginler kaçıyor.

    - senatonun f35’leri sevk etmeme kararı devam ettirilmeli. erdoğan girdiği yolun bir bedeli olduğunu anlamalı.

    benim yazıdan anladığım bu iş dallanıp budaklanacak. ve basit bir rehine pazarlığıyla bitmeyecek.

    ve emin olduğum birşey var. ezilen yine çimenler olacak..
hesabın var mı? giriş yap