• örnek alınası bir hayat hikayesi, örnek alınası bir inanç.

    (bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/abdul_sattar_edhi)

    tanımı, müslüman.
  • 85 yaşında hala sokaklarda dilenmeye devam eden edhi'nin 25 özel hastanesi 1800 ambulansı ve 335 adet yardım merkezi bulunuyor.
  • "benim dînim yeryüzündeki bütün dinlerin temeli olan insâniyetperverliktir."
    "hiçbir din insanlıktan üstün değildir."

    sözlerinin sâhibi.

    kendisini kâfirlikle suçlayan mollalar için şunu demiş.

    "bu tarz insanların gideceği bir cennete girmeyeceğim. yoksul ve muhtaç insanların cennetine gideceğim."

    https://www.theguardian.com/…cmp=share_iosapp_other
  • normal bir insanın erişebileceği en yüksek makama eriştiğine inandığım aziz. 8 temmuz 2016 tarihinde 88 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

    kurduğu organizasyon ailesi olmayan 20 binden fazla çocuk, 50 binden fazla yetim ve 40 binden fazla hemşire yetiştirmiştir. ayrıca din ayrımı yapmadan dünyanın en büyük ambulans servisini vermektedir.

    edhi'nin yardım kuruluşunu kurmadan önce hiç bir sermayesi bulunmuyordu. ölünce de zaten geriye 2 çift elbiseden başka bir şey bırakmadı.

    organlarının tümünü bağışlamak istemiş fakat sadece gözleri iyi durumda olduğu için onları bağışlayabilmiştir.

    hakkında kısa bir belgesel
  • herşey muhteşem ama neden dilenerek yapmış bunu?
  • dünyanın son dönemde gördüğü gerçek azizlerdendir.

    hayatını izlediğim bir videoda, o sokakta yürürken insanların sıraya girip, elini öpüp, para verdiklerini hatırlıyorum.

    söylediği gibi fakir insanların cennetinde yer bulur kendine umarım.
  • hindistan’da yaşayan bir pakistan vatandaşıydı abdul sattar edhi.

    yoksul bir aileden gelen edhi, tedavisini karşılayacak para olmadığından dolayı annesini kaybedince dilencilik yapmaya başlamış. ama ekmek parasını çıkarmak ya da yaşamını devam ettirebilmek için değil. bambaşka bir şey düşünmüş. topladığı paraların büyük kısmını biriktiren edhi, 1951’de küçük bir dispanser kurmuş.

    dispanser özellikle sokakta yaşayan, yoksul insanları tedavi etmeye çalışan bir merkez olarak açılmış. toptancılardan olabildiğince ucuza ilaç alıp, ücretsiz sağlık hizmeti verilmesini sağlarken dilencilik yapmayı aralıksız sürdüren edhi, git gide büyüyerek edhi vakfı’nı kurmuş. yaptığı işlerle tanınmaya da başlayarak daha büyük bağışlar almış ve farklı dispanserler hatta hastaneler kurmaya başlamış.

    uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele merkezleri, akıl hastaları ve yaşlılar için bakımevleri, yetiştirme yurtları, kadın sığınma merkezleri edhi vakfı’nın kurduğu kurumlardan birkaçı. bugün pakistan’da terk edilen evlilik dışı çocukların, şeriatın ezdiği kadınların, sokağa terk edilen genç yaşlı insanların kahramanı olan bu adamın vakfının bünyesindeki 25 hastane, 335 yardım merkezi, 1800 ambulans ve 50 bine yakın sağlık görevlisi (2016 verilerine göre) din, dil ya da ırka bakmadan yardıma muhtaç olan herkese ücretsiz hizmet veriyor. çünkü ona göre bütün dinlerin temeli insandır ve herkes yaşamayı hak eder.

    farklı ülkelerde gerek görünüşü, gerek dilencilik yapması sebebiyle defalarca göz altına alınmış, hapis yatmış. aldığı bir sürü ödül, yaptığı binlerce iyilik, sokaklardaki ünü ve bir devlet başkanı, bir aktör, dünya çapında bir yıldız gibi muamele görmesi onun yaşamında en ufak bir değişikliğe yol açmamış. ta ki 2016'da, 88 yaşındayken o örnek gösterilecek hayatı son bulana dek.
  • gelmiş geçmiş en zengin fakir.
  • "hiçbir din, insanlıktan üstün değildir" diyerek dikkate değer bir miras daha bırakmıştır.
    her neyse redd-i miras da bir haktır almak istemeyene...
hesabın var mı? giriş yap