• ön edit: burada bahsedilen konu kur'an mucizesi veya iddiası değildir, tamamen mantıksal çıkarına dayalı bir analizdir.

    peygamber efendimiz (s.a.v) kureyş'in servet ve makam sahibi bazı büyükleriyle (onları hidayet etme amacıyla) sohbet ederken, gözleri görmeyen fakir bir kişi meclise girmiş ve ısrarla peygamberimizden , allah'ın öğrettiği şeylerden kendisine de öğretmesini istemiş; peygamberimiz ise, kureyş büyükleriyle olan sohbetini yarıda kesilmesinden rahatsız olarak, ona surat asmış ve sırtını ona dönerek kureyşlilerle olan sohbetine devam etmişti.

    sonra bu ayetler indi

    "kendisine o âmâ geldi diye peygamber yüzünü ekşitti ve öteye döndü.
    (ey muhammed!) ne bilirsin, belki de o arınacak,
    allah’a karşı derin bir saygıyla korku içinde koşarak sana geleni ise bırakıp, ona aldırmıyorsun."

    evet boş boş ekrana bakıp bu ayetleri neden okudum şimdi dediğinizi duyar gibiyim

    ateist veya kur'an a inanmayan insanların bakış açısını merak ettiğim konu şurada;

    bu ayetlerde dikkat edilmesi gereken peygamber efendimizin bir davranışının eleştrilmesi ve uyarı niteliği,

    şimdi insaflı bir şekilde düşünün bir insan kutsal bir kitap uyduracak olsa o kitapta kendinden peygamber olarak bahsetse aniden kendi davranışını eleştiren, hatasını gösteren ayetler olurmuydu sizce?

    ara edit birisi demiş ki " dostoyevski de kendi kitabında kendini eleştirmiş ne var bunda"

    evet doğru ama o kitabın üzerinde zaten dostoyevski yazıyor, kur'an'ın üzerinde ise hz muhammed değil allah yazıyor,

    mesela bir şirkette ceo sunuz, yaptığınız toplantılarda siz kendinizi eleştirebilirsiniz bu size artı puan bile katar,burada zaten sorun yok, fakat tüm şirket çalışkanlarının önünde şirket sahibi sizi eleştirse endişelenirdiniz,madem kitap uydurma vs muhammed neden kendini durup dururken bu duruma soksun? burada tüm müslüman alemi ve semavi dinlerin inandığı tüm insanlığın ve alemlerin rabbi olduğuna inanılan allah, peygamber efendimize uyarıda bulunuyor ve eleştiriyor, aradaki farkı karıştırmayınız.

    peki bir de şu açıdan bakalım

    kıyame suresi 16-17-18. ayet

    (ey muhammed!) onu (vahyi) çarçabuk almak için dilini kımıldatma.
    şüphesiz onu toplamak ve okumak bize aittir.
    o hâlde, biz onu okuduğumuz zaman, onun okunuşuna uy.

    durup düşünmek lazım kim kendi uydurduğu bir kitaba kendi vahiy alma tarzını eleştiren bir yöntemi yazar?

    birde bu açıdan yaklaşalım

    isra suresi 79. ayet

    "gecenin bir kısmında da uyanarak sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere teheccüd namazı kıl ki, rabbin seni makam-ı mahmud’a ulaştırsın."

    bakın ne kadar ilginç, bu ayete dikkat ederseniz, diğer müminlere değil sadece peyamber efendimize (s.a.v) farz kılınmış bir ibadetten söz ediyor ? peygamber efendimiz bu kitabı uydurmuş olsa neden böyle bir ayeti ekleme gereği duysun? neden kendine fazladan zorunlu iş çıkartsın?

    kendisi uydurmuş öylemi?

    bunlar da dikkat edilmesi gereken diğer ayetler

    isra suresi 86. ayet
    andolsun eğer dilersek, sana vahyettiğimizi senden tamamen gideririz de, onun geri alınması için, bize karşı sana yardım eden bir vekil de bulamazsın.

    bakara suresi 128. ayet
    andolsun, sen kendilerine kitap verilenlere her türlü mucizeyi getirsen de, onlar yine senin kıblene uymazlar. sen de onların kıblesine uyacak değilsin. onlar birbirlerinin kıblesine de uymazlar. andolsun, eğer sana gelen bunca ilimden sonra onların arzu ve keyiflerine uyacak olursan, o takdirde sen de mutlaka zalimlerden olursun.

    edit–2 : diğer iddialar: kur'an ı o uydurmadı ama peygamber sanrılar görüyordu çoklu kişilik vardı vs...

    cevap:

    bir defa hz muhammed (s.a.v) çevresinde sevilen ve sayılan, insan ilişkileri iyi olan, çevresinde lakabı el emin olan gayet sosyal bir kişiydi, 40 yaşına kadar yani kur'an ayetleri inmeye başlayana kadar da buna benzer ne şiir yazmışlığı vardır ne de denemesi mevcutur, yani böyle sanrılar görse daha önceden başlardı veya belli ederdi.
  • (bkz: ne desek boş)
    şimdi diyeceğim peygamber örnek kişiyse bunu yapmamalı, neticesinde insan diyeceksiniz.
    madem insan onun hürmetine cennet yaratılmış ve kapısında muhammed yazıyorsa hata lüksü olmamalı.
    bu ayetler tutarsızlığı gösterir benim açımdan.

    benim asıl merak ettiğim konu da şu; bu arapların en zıvanadan çıktığı dönemde (bkz: cahiliye devri) bir akıllı insan çıkıp bunlara kendi doğrularını öğretmen için israiloğullarını taklit ettiyse, işin sonradan tuttuğunu düşünüp kitaplaştırmışsa bunu yeni din olarak servis ettiyse, bunu da dayandırdığı temellerin apaçık önceki kitaplardan olduğunu biliyorsak, nasıl oluyor da hala inanabiliyorsunuz.

    not:deistim.
  • akillilar hep kusku icindeyken aptallar kustahca kendinden emindir.

    bertrand russell

    zeki oldugu icin kendisini elestiren ayetler yazabilir. ki gunumuzden 1500 sene once yasayip hala kendinden bahsediliyorsa bu herkesin kabul etmesi gereken bir zekanin urunudur.
  • direk aklıma bunu getiren surelerdir.
  • “biz, ilhamlarımızı, gökten ve gayipten değil doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.”
    (bkz: mustafa kemal atatürk)
  • ayşe , seni benden başka hiç öpen oldu mu?
    bu cümlede ayşe'nin mutlaka öpüldüğünü görüyoruz.
    ayşe hiç öpülmemis olsa bile, soruyu soran öyle bir sormuş ki her türlü ayşe'yi birisi veya birileri öpmüş oluyor.
    dini kitaplarda böyle, bir surede sorduğu soruyu, bazen aynı surede, bazende başka bir surede cevaplıyor veya ucunu açık bırakıyor.
    incelik ile yazılmış bir kitap, ben senin benim gibi insan elinden çıktığına inanıyorum.
  • kuran'ın insan yazımı değil de allah'tan gelen bir kitap olduğunu gösteren onca delilden biridir.

    1. "zeki birisi olduğu için insanları ısındırma taktiği olarak kendini eleştirmiş. dostoyevski de kendine kumarbaz demiş. ticarette de başarılı bir taktiktir bu."

    başarısız bir argüman. iş adamının ya da tüccarın amacı kendisini yüceltmek değil malı satmaktır. insan beni değil malımı sevsin diye uğraşır.

    edebiyatçı kendini eleştirir çünkü bu edebiyatın bir parçasıdır. dostoyevski'nin de kafka'nın da insanlara sözünü dinletmek gibi bir derdinin olduğunu sanmıyorum.

    yani rasulullah (s.a.v.) dini uydursaydı, bu ayetler "din aracılığıyla kendini yüceltme" amacına giden yola tamamen zıt ve taş koyan ayetler olacaktı. abese suresi'nin ilgili ayetleri kuran'ın yüce bir makamdan geldiğinin göstergelerinden biridir.

    2. "peygamberse niçin hata yapıyor? tutarsızlık değil mi?"

    peygamberler günah işlemeyen insanlardır, hata işlemeyen değil. islam terminolojisinde zelle adında geçer peygamberlerin hataları. yunus (a.s.)'ın kavmini terk etmesi, adem (a.s.)'ın yasak ağaçtan yemesi vs.

    yani islam açısından gayet tutarlı bir durum bu.

    not, kendisini "derin" hissetmek için insanlara "sığ" diyen bir entry'nin varlığı gözüme çarptı. ne ironiktir ki başlıktaki on küsür entry arasından en sığ ve temelsiz entry de maalesef o.
  • sen bu başlığı açıp bu entry’yi gir diye yapmıştır. ve başarılı olmuştur.
  • hemen imana geldim.

    --- spoiler ---

    33/ahzâb-53: ey iman edenler, peygamberin evlerine, vaktine dikkat etmeksizin ve yemek için izin verilmedikçe girmeyin; ancak çağrıldığınızda girin, yemeği yediğinizde de hemen dağılın; sohbet etmek için de izinsiz girmeyin! çünkü o, peygambere eziyet veriyor, üstelik sizden utanıyor; ama allah, gerçeği söylemekten sıkılmaz. bir de hanımlarına, gerekli birşey soracağınızda bir perde arkasından sorun! öyle yapmanız, hem sizin kalpleriniz hem de onların kalpleri için daha çok temizdir. sizin, allah'ın peygamberini incitmeye hakkınız yoktur; arkasından hanımlarını nikahlayamazsınız da. çünkü, bunlar, allah katında çok büyük bir günahtır.
    --- spoiler ---

    allah'in isi gucu birakip peygamberin evine gelenleri fircalamasi bunu da sozde tum insanliga gonderdigi kitapta yapmasina ne demeli? sanki burada da peygamber uydurdugu allah'i kullanarak onun agziyla kendi cikari icin ayet uydurmus. tam da kutsal bir kitap uyduracak olan insanin uyduracagi turden bir ayet iste.

    tanim: dunyanin insanliga gonderilmis en sacma kitabinin hic kimseyi ilgilendirmeyen ayetlerinden biri.
  • hz. muhammedin ve birlikte aynı projede görev aldığı çalışma arkadaşlarının anti-lock blocking system hakkındaki düşüncelerini içerir
hesabın var mı? giriş yap