• cevabı her daim "evet" olan sorudur. çünkü kişi zaten bu soruyu soruyosa vardır bi sorunu
  • kesinlikle kendinden şüphe etme durumu sözkonusu değildir bu cümle kullanıldığında, asıl vurguyla verilmeye çalışılan 'ben süperim inanılmazım farklıyım, benim dışımda herkeste sorun var, herkes' sıradan hissidir diyalogun ortağına ve/veya kendi kendine.
  • yok yok aslında hepiniz manyaksınız bir ben normalim, herkes aptal bir ben akıllıyım diye devamı gelen bir düşüncedir bu; yoksa sende niye sorun olsun be ibişim, hadi canım iç çayını hadi güzelim diye cevap verilir.
  • kime sorduğunuza bağlı olarak cevabı şiddetle yön ve anlam değiştiren soru cümlesidir. kişi soruyu kendisine sormuşsa olasılıkla şüphe ettiği durumun ya da çoktan beri sorunun bir parçasıdır ama ve lakin ancak durumu kavramaya doğru meyletmiştir. soru karşı tarafa sorulmuşsa, cevap kim olduğuna göre, yine yeni yeniden değişim gösterir. sorunun kişinin annesine sorulduğunu varsayalım, olasılıkla "aman evladım o nasıl söz öyle" cevabı alınacaktır. soru eşe sorulduğunda ise olası cevap " bunca yıldır evliyiz yeni mi farkettin, şerafettin"dir. örnekleri psikolog mizanseni ile sonlandırırsak durum olasılıkla aşağıdaki gibi olacaktır.

    k-acaba bende mi bir sorun var
    p-bu soruyu sormanıza sebep olan şey nedir
    k-anlamadım
    p-yani nasıl bir duygu sizi bu soruyu sormaya itiyor
    k-bir bilsem
    p-hımmm
    k-siz ne düşünüyorsunuz
    p-şu aşamada bu soruyu yanıtlamak güç görünüyor
    k-evet çok güç, hiç yanıtını bulmadığım sorulardan biri
    p-sorulardan biri ?
    k-evet başka sorular da var
    p-mesela
    k-mesela, fasulyenin neden pişmediğini merak ediyorum
    p-fasulye
    k-ya da avogadro sayısının doğruluğunu
    p-hıımm, daha önce size bir psikiyatrist arkadaşımdan bahsetmiştim değil mi
    k-evet
    p-hemen numarasını veriyorum, irtibata geçin daha sonra tekrar görüşelim
    k-biz ne zaman görüşeceğiz peki
    p-o gerek duyarsa bana tekrar yönlendirir, (zor gibi ama)
    k-peki
    p-hoşçakalın
    k-peki...
  • istanbula ilk geldiğimde adaptasyon sorunumu aylarca atamayınca kendime sorduğum soru. yokmuş anladım istanbulda bir acayiplik var adaptasyon sorunu tam gaz sürüyor ben sözlüğe izmir entryleri girmeye devam ediyorum.
  • cevabını karşınızdaki kişinin veremeyeceği veya cevap vermekten kaçınacağı sorudur. kimse bu soruyu soracak duruma gelmiş bir insanın yüzüne baka baka evet tüm sorun sende kendini bir bok zannediyorsun demez.
  • eğer bu soruyu kendi kendinize soruyorsanız gerçekten samimi bir şekilde bir probleminizin farkına varmışsınızdır ama yok çevrenizdekilere falan soruyorsanız deniyorum ama kendimde hiçbir sorun bulamıyorum demektir.
  • aslında bu soruyu dünyadaki herkes kendine sorsa ve çözüm arasa çoğu problemimizden kurtuluruz. yok lan bu çok ütopik oldu. insanoğlu günümüzde bir sorunla karşılaştığı zaman suçu ya tanrıya ya da insanlara atmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap