• akdenizdeki göller yöresinde göllerden bir tanesi.
  • denizli'nin çardak ilçesinde bulunan, dunyanın alkali tuz iceren ikinci buyuk goludur.bugunlerde flamingolara ev sahipligi yapmaktadir.gunesin batisi ve flamingolarin ucusunu izlemek isteyenler bu civardan gecerlerken mutlaka ugramalidir.
  • eski adı dobada olan yerleşim yeri. çok güzel kabaklar yetişen bir bölgedir.
  • denizli-afyon sınırına denk gelen ve bu iki ili bağlayan karayolunun yanında olan basmakci ve çardak ilçelerinin kenarında olduğu ortalama 40 kilometrekarelik yer kaplayan suyu acı olan göller yöresindeki salda gölü gibi kendine has özelliklere sahip göldür.

    gölün denizli tarafında deterjan,kağıt,cam,tekstil boyama ve kimyasal madde olarak kullanılan sodyum sülfat çıkarılır.gölün bu kısımları çorak sayılır.beyaz renkli bu tuz direk iş makineleri ve civar köylerdeki kişilerin,özellikle kadınların göl yüzeyini yer süpürür gibi süpürmesiyle çıkarılır.
    gölün kuzey tarafında maymun dağı güney tarafında ise söğüt dağı yer alır.

    güney kısımlarındaki köylerde yörükler vardır.denizli tarafı ne kadar tuza kaptırmışşa karşı taraf ta gölün kenarında haşhaş,buğday ve hayvancılık işleri ile uğraşır.ve bu kısımdaki asıl sulak alanlar vardır ve suyun derinliğinin de 1.5-2 m olması 200 ün üstüne kuş çeşidinin yaşamasına olanak sağlar.angıtlar kılıçgagalar,flamingolar....vs.

    gölün sulak değilde tuzlu kısmı insanı sessizlikten,sakinlikten çıldırtacak cinstendir.zaman durmuş gibidir.göl havzası düzdür ve sulak kısıma kadar göl içinde sonu olmayan bir yolda gidiyormuş hissine kaptırabileceğiniz ilginç bir yerdir.
  • uzun zamandır suskun bir kalderanın üzerindedir.
  • nevşehir de olanı uzaydan nasıl görünür bilmem ama içinden görünce hiç görmek istemeyeceğiniz bir yer.
  • (bkz: anaua)
  • denizli-afyon sınırında yer alan, bembeyaz, sessiz ve tek başına yayım yayım yayılan bir göl aslında acıgöl.

    yıllar önce, gölün kenarında bulunan raylar üzerinde okulla ev arası tren seyahatini yaparken derin düşüncelerle gider gelirdim hep acıgöl kıyısında. gençlik umutları, belirsizlik, ne olacağım kaygıları ile derin düşüncelere dalardım, bu seyahatin bir kısmı akşam saatlerinde güneş batarken, farklı bir enerji içerisinde, hafif kaygılı ama umutlu, biraz belirsiz, biraz uzak hayaller içinde acıgöl kıyısında yavaş yavaş ilerleyerek geçerdi trende, kendime, ne olacağıma, ömrümü nasıl geçireceğimi, nerede-nasıl, ailem olacak mı, işim, sevdiklerim, sevmediklerim gibi sorular doldururdu o anlarımı ve hep kurardım işte...güneş batımı, acıgöl ve yaşam enerjisi, hayaller, düşünceler, yorgunluklar falan...
    bu gün arabamla, tek başıma geçtim oralardan, ama bu sefer farklıydı sanki. göl yine bekliyordu ama biraz hüzünlüydü, raylar uzanmıştı sessizce, bilmiyorum beni hatırladı mı, o küçük, temiz kalpli, parlak gözlü, sıska, azimli kızı...şimdi o kız, büyüdü, kök saldı hayata kuvvetlice, sorularının bir çoğunun cevabını aldı, bir çok kaygıyı attı, acısıyla tatlısıyla bir dolu yaşadı ve hala umutları devam ediyor, seviyor, seviliyor...bugün o çok mutlu oldu eskiyi anımsayarak acıgölde, nedensizce gülümsedi o yıllara ve yollara.
    eski pamukkale ekspresi ile şimdi yaşadığım bu anlar, o yol ve hayat bana çok uzun görünürdü, oysa ne kadar kısaymış aslında...su gibiymiş sanki o yıllar, akıp gitmiş coşkulu ve güçlü bir şekilde hayat vadisinin içinden, iz bıraka bıraka.
    selam olsun acıgöl'e, raylara, gün batımına ve o duygulara, şimdi buradan gülümseyerek bakıyorum onlara, selam gönderiyorum, belki onlar da beni hatırlarlar, onlarda bana selam gönderirler, gönderiverirler...
  • nevşehir-aksaray arasında bulunan ve hızlıca içinden geçilmesi gereken ilçedir.
  • kilometreler boyunca yoğun bir volkanik aktivitenin izlerini taşıyan krater ve bacalarla çevrili.. etrafta köyler falan olmasa mars yüzeyini izlediğini düşünebilir insan..

    ---
    ilave bilgi:

    başlıktaki durum dikkatimden kaçmış.. genellikle nevşehir'deki acıgöl'den bahsedilmiş.. bu entriye konu olan acıgöl ise, konya / karapınar volkanik bölgesinde bulunmaktadır.. (bkz: karapınar düzlüğü)
hesabın var mı? giriş yap