• sadece sınavlara girerek diploma alınan, devam gibi bir konunun söz konusu olmadığı lisedir. açık öğretimi andırır. yaşınız kaç olursa olsun, dışardan bitirme sınavlarına girerek mezun olabileceğiniz lisedir.

    şimdilerde meslek lisesi mezunlarına son sınıfta geçme hakkı tanınmış olan lisedir. böylece başta imam hatipler olmak üzere son sınıfta açık liseye girip istedikleri bölüme puan dezavantajı olmadan üniversiteye girebileceklerdir. *
  • altında süper politik nedenler yatıyor gözükse bile; 1998'de iptal edilen alan değiştirme sistemini yeniden gündeme getirerek, lisedeki biz "mehmetle sinem mf seçiomuş abi çok eylenecez", "dilaraya hastayım ama tsye geçmiş saçının teli için geçecem namussuzum" salaklarının yüzünü bir dirhem güldürmüş, ideallerimize bir adım yakınlaştırmıştır. kısacası bu aynı zamanda liseden ayrılırken sahip olduğunuz alanı yeniden öss sınavına girerken değiştirmek istiyorsanız başvurmanız gereken sistem. 2. dönem son başvuru tarihi 8 şubat 2006'imiş.

    (bkz: duyrulur)
  • sınav girişinde türbanlı ve sarıklı kişilerin görüldüğü, hatta herbirinin kimlik kontrolünün ardından sınava alındığı lise.

    (bkz: http://www.hurriyet.com.tr/…614.asp?gid=229&sz=3897)
  • kurumun öğretim sistemi hakkında bilgi vermek gerekirse:

    esasında aöl öğrenim yaşamınız boyunca "sınıf" diye bir oluşumun içinde olmazsınız,ki bu akrabalarınızın "kaçıncı sınıfa geçtin şimdi sen?" soruları karşısında apışıp kalmanıza sebep olur

    durumu izah etmek gerekirse açıköğretim lisesi öğrenim sistemi kredi bazlı yürür,her sene ders seçimi sonucu belirlediğiniz derslerden sınavlara girer,geçebildiğiniz derslerin size getirdiği kredi puanları sayesinde mezuniyet kredi rakamına ulaşıp (ki bu yanılmıyorsam an itibariyle 192'dir,ve bir sınavda maksimum 30 kredilik ders alabilirsiniz) diplomanızı almaya çalışırsınız.

    sınava girme kararı aldığınız her dönem belirli bir kayıt ücreti ödersiniz(ki bunun da şu an 45 ytl olması gerekiyor).bunun ardından öğrenim alanınıza göre ders seçimi gerçekleştirirsiniz(ki bu konuda deneyim sahibi olmayan biri için aşırı karmaşıktır aslında,özellikle ilk ders seçimi deneyimim baya kaotikti)

    daha önce de belirttiğim gibi bir sınavda toplam 30 kredilik ders seçimi yapabilirsiniz,ki seçtiğiniz derslerinde yanılmıyorsam 4 alan 4 ortak 4 seçmeli ders gibisinden bir kategorizasyon durumu vardır.bu bağlamda ders seçimi yaparken kafadan "din dersinin sekiz kitabını,sanat tarihinin iki kitabını,bide üstüne demokrasi ve insan hakları dersini seçtimiydi bu dönem kurtardık" türünden olaylara izin verilmez,bu yüzden benim tavsiyem kayıt yenileme sırasında ilk ders seçimini yaparken görevlilerden yardım istemenizdir

    söylediğim gibi teknik olarak "sınıf" kavramı yoktur açıköğretim lisesinde,bunun yerine derslerden sorumlusunuzdur,örnek vermek gerekirse:

    bir öğrencinin ilk dönem derslerini aöl sistem kendisi seçer,farz edelim ki bu öğrenci sosyal bilimler alanını seçmiş ve sistemin dersleri de:

    matematik 1 - 4 kredi
    kimya 1 - 3 kredi
    fizik 1 - 3 kredi
    coğrafya 1 - 4 kredi
    tarih 1 - 4 kredi
    türk edebiyatı 1 - 4 kredi
    biyoloji 1 - 3 kredi
    dil ve anlatım 1 -4 kredi

    olsun..bu öğrenci bu derslerin her birinden 25 soruluk sınavlara girecektir,25 sorudan 9'unu başarılı cevaplarsa öğrenci bu dersi vermiş sayılır ve o dersin kredi değerini mezuniyet kredisine yazdırır(192ye tamamlanacak olan hani)

    tabii bu kredi oranı dersten derse ve alandan alana değişmektedir,dil alanı seçen biri sayısal derslerden düşük,sayısal alanı seçen biri sosyal derslerden düşük kredi alabilir

    sınavlar yılda iki kere yapılır,bu mantıkla kayıt yenileme tarihlerini gözlemek çok önemlidir,eğer ki sınava girmek ve öğreniminize devam etmek istiyorsanız bu tarihleri milli eğitim bakanlığının sitesinden takip etmeniz gereklidir.eğer ki bu dönemi kaçırırsanız öğrenim hayatınızdan aşağı yukarı 3 ay ila 1 yıl arasında boşluk yaşayabilirsiniz

    bununla beraber,bir yıl öncesine kadar öğrenciler için ders çalışma sorunu çok büyüktü,farz edelim ki eylül ayında kayıt yaptırdınız,sınavlar ocak sonunda,11 dersten sınava gireceksiniz,bakanlığın size kitaplarınızı ulaştırması kasım ayının sonunu bile bulabiliyordu,sanıyorum ki hala da bu sorun devam ediyor,ama en azından artık tüm kitaplar pdf olarak milli eğitim bakanlığının sitesinde bulunduğundan,bir nebze çözüm bulunmuş gibi

    entryimizi bitirmeden önce en başta yayında ve yapımda emeği geçen roger watersa teşekkür eder,ve kurumla alakalı mühim bazı linkleri de iletmeyi borç bilirim

    milli eğitim bakanlığı: http://www.meb.gov.tr/
    açıköğretim kurumları ana sayfa: http://egitek.meb.gov.tr/aok/aok.html
    açıköğretim kurumları ders kitapları: http://egitek.meb.gov.tr/…aok_kitaplar/kitaplar.htm

    çok önemli düzeltme:

    açıköğretim lisesi öğrenim hayatınız boyunca, mezun olmak için vermeniz gereken bazı zorunlu dersler vardır(ki bunlar her öğrenim bölümüne göre değişkenlik gösterir). bu zorunlu derslerin tamamını vermeden, krediniz ne olursa olsun mezuniyet belgesi almak mümkün değildir. bu sebeple ders seçimi esnasında daha çabuk mezun olabilmek için zorunlu derslerden sınava girmek öğrenciler için daha yararlı olacakdır.

    burada ise şöyle ilginç bir durum var, bir sosyal bilimler öğrencisi için hukuk ve sanat tarihi* seçmeli dersken, din kültürü ve ahlak bilgisi zorunlu derstir. bununla beraber saydığım ilk iki dersin kredileri 3tür, din kültürü ise 8 kitaba sahip ve hepsi 1 krediliktir.
  • sınavlarında sorulan sorular, verilen ders kitaplarındaki soruların benzer hali olduğundan (neredeyse bire bir aynısı) sınav öncesinde ders kitaplarını 10 dakika okuyarak bitirilebilir.
  • lise diploması olmayıp da, olsa diye niyet edenlerin ellerini cabuk tutması gerekiyor, 6 şubat son tarih...
  • http://aol.meb.gov.tr/ adresinden kayıt zamanları, sınav giriş yerleri ve zamanları gibi bilgiler elde edilebilir.
  • işbu entry "sosyal sorumluluk projesi" kapsamında değerlendirilmeli/okunmalı. ciddiyim.

    iş hayatında lise diplomasının kariyer yapıcı özelliğinden faydalanmak isteyenlerin ve kişisel nice farklı sorun nedeniyle eğitimini yarım bırakmışların dahil olduğu meb çıkmazı.adı geçen nedenler içinde "idealist" sınıfında değerlendirilen azınlık ikinci gruba dahil. açıköğretim lisesini birkaç başlık altında inceleyelim.

    öğrenci profili:
    *kayıt formunu doldurma konusunda ciddi sorun yaşayan koca koca insanlar.
    *fısıltı gazetesi yardımıyla, sınavda görevli hocaların soruların cevaplarının veriyor olmasına güvenip kayıt yaptıranlar.
    *eğitim anlamında hiçbir beklentisi olmayan, sadece etiket baskısı için kayıt yaptıranlar.(lise diploması)
    *16 / 50 geniş bir yaş skalası.(ağırlık 16-25 yaş)
    *aöl'nin verdiği kitapların kapağını açmaya kıyamayıp sınav sabahı hatim indirmeye çalışanlar.
    *çalışma kitaplarındaki testlerin soru/cevaplarını ezberlemeye çalışanlar.(sınavda aynısı çıkabilir umudu)
    *sınav anında gözüne kestirdiği çalışkan görünümlü arkdaşla soru/cevap diyaloğuna girenler.(din kültürü ve ahlak bilgisi ya da trafik soruları soran erkekler)
    *sınavlara ders çalışarak hazırlanan bilinçli azınlık.
    *meslek lisesinde olup son yıl aöl'ne geçiş yapanlar.(katsayı problemi)
    *ağırlıklı olarak genel kültür ve sosyal bilgiler tercih ediliyor.(alan seçimi)
    *fen bilimleri ve türkçe matematik üvey evlat.
    *üniversite, kariyer vs.. akademik bilgi kapsını aralamak isteyenler.

    aöl kitapları:
    *konu anlatımları, anlaşılmamak için özel bir çabayla hazırlanıyor olması hasebiyle bir metni deşifre edermiş edasıyla konu çalışılabilir.(türk edebiyatı ve tarihi)
    *bazı kitaplarda konu testlerinin cevap anahtarının olmayışı.
    *ön bilgi verilmesi gereken konuları kitabın ilerleyen sayfalarında verilmesi.
    *eksik kitap.(bazı derslerin kitabı geç basılabiliyor)
    *örgün eğitimdeki müfredatla paralel olmasına rağmen, örgün eğitim kitaplarından çalışmak hata. çünkü, aöl nevi şahsına münhasır bir şekilde konuları ele alıyor.
    *kitaplardaki kıyıda köşede kalmış "not" bilgileri göz ardı etmemek elzem. zira aöl "ama hocam çalışmadığım yerden sordunuz" uzmanı.
    *her şeye rağmen iyi anlatımlı kitaplarıda mevcut.
    *aöl eğitim hayatı boyunca aynı konuları tekrar tekrar vermek içten bile değil.

    vs.vs.vs..uzatılabilir.biraz da dağınık paragraf yöntemiyle(ben yaptım oldu stoğundan) genel bir aöl öğrencisi/sistemi profili çizelim.

    2007 itibariyle aöl'nde de merkezi sistem sınavı kapsamında "başörtüsü/türban yasağı uygulanmaktadır.(başörtülü öğrenci kimligi veriyorlar. ama sınav da modern! görünüm)

    alan seçimi yapmış olanların(ünv.kariyer vs.) dönem uzatmadan mezun olmaları için derslere göz atmaları farz. tabii kitap kapağı açmadan sınavlardan "iyi" not alan arkdaşları tenzih ederim.!^!?

    aöl, örgün eğitim veren liselerin içinde bulunduğu nice sorunu -hatta daha fazlasını- içinde barındıran bir ikinci şans, değerlendirmek isteyenler için. milli eğitim seferbeliği! kapsamında her dönem a4 formatında birçok kayıt/mezun veriyor olmak meb için övünç kaynağı olabiliyor. ( kalifiyesiz lise mezunlarımız oleyy.serbest çağrışım:avrupa birliği )

    tabii aöl öğrencilerinin çizdiği bu müthiş prototip vesilesiyle: pınk floyd, u2 dinleyenler-hatta adını biliyor olmak bile- veya kütüphane/kitapçı yolunu bilenler "aa sen aöl'limisin.nasıl yaa" önyargı göstergeleriyle karşılaşabiliyorlar."genelleme" tezahürünün bir ayağı sadece, yadırganmamalı.

    aöl'nin tek ve en önemli avantajı öğrencilerine vermiş olduğı ağırlıklı ortaöğretim başarı puanıdır.(yeni sınav sisteminde ne kadar hükmü olur bilemem) tabii kitap kapağı açanlar için. misal;
    türkçe/matematik (ea) diplomatı notu 74 olan bir öğrencinin ortaöğretim puanı 90 gelebiliyor.
    fen bilimleri (sayısal) diploma notu 73 olan bir öğrencinin ortaöğretim puanı 88 ".

    edit: yök bu yıl öss'de sıfır puan alanları açıklamış. sonuç hiç şaşırtıcı değil -açıköğretim lisesi mezunları ve meslek liseliler - yukarıda çizilen öğrenci profilinden anlaşıldığı üzere. ancak gözden kaçırılmaması gerekn nokta büyük çoğunluğunun zaten üniversite okumak gibi bir amacı yok. "kendimi denemek için girdim sınava" kontenjanından.
  • yeterli krediyi sağladıktan sonra mezun olmayı beklediğinizde size çok güzel bir sürpriz yapabiliyor müdürlükte çalışan kişiler. ortaokul diplomanızı kayıt sırasında kendilerine verdiğiniz halde ortadan kaybolmuş olabilmekte ve lise diplomanızı alabilmeniz için posta ile ortaokul diplomanızı göndermeniz veya elden vermeniz gerekiyor. mezuniyetinizin üzerinden birkaç ay geçtiyse ortaokul diplomanız ile merkezine gittiğinizde diplomanızı 10 dakikada almanız mümkün.
  • sadece 18 yaşından büyükler senede 3 sınav hakkıyla 2,5 yılda mezun olabiliyor. yani ilköğretimi bitirip aöl'e kayıt olursanız yine senede 2 sınav olmak üzere 8 dönem sınava tabi tutuluyorsunuz. yani bu da örgün eğitimdeki gibi 4 seneye tekabül ediyor.
hesabın var mı? giriş yap