• dinlerde bir istegin gercekle$mesi halinde ba$ka bir$eyin feda edilecegi taahhutudur.. islamiyet'te bu kurbandir.. ev alinca kurban kesilir..
  • inme inmesi gibi garip, celiskili, dogru mu yanlış mı anlayamadığımız bir ifadedir.
  • kısacası tanrı ile rüşvet konusunda pazarlık yapmaktır..
  • neden "adakta bulunmak" seklinde kullanmadıgımızı bilemedigim bu eylem tanrı'ya kapalı zarf usûlüne göre teklif vermektir. tanrı ise ihâleyi verip vermekmekte ya da istedigine vermekte serbestir*
  • sevmişindir ama açmıyordur yüzünde gülücükler, işe yarayacagını bilsen ugruna öleceksindir, fakat mezarının kapısını çalmayacaktır aşk. çaresizlikten der kimisi adak adamak için ama o düşük de olsa ihtimali dilegin gerçekleşmesi ardısıra gelen mutluluk çılgınlığının bugünden düşüdür.
  • islamiyet, hristiyanlık ve yahudiliğin yanı sıra semavi olmayan dinlerde de mevcut olan bir uygulamadır. islam inancına göre kişi kavuşmayı istediği bir nimete ulaşınca şükür vazifesini yerine getirmek amacıyla bir şey yapmayı ahdederse bu artık onun üzerine vacip olmuş olur. kur'an-ı kerim'de hac suresi/29’da şöyle buyurulur: "nezirlerini/adaklarını edâ etsinler". dolayısıyla herhangi bir konuda adakta bulunmadan önce iyi düşünmeli, “hele bir işimiz olsun da gerisi kolay” mantığından ziyade cebimize, imkanlarımıza göre adakta bulunmalıyız.

    özellikle üniversite son sınıfta okuyan veya yeni mezun olan arkadaşlar “ah ulan bir işe gireyim, ilk maaşımı fakirlere dağıtacağım” türünden bolca sallamaktadırlar. fakat kazın ayağının hiç de öyle olmadığını, maaş almaya başladığı ilk günle birlikte alakasız şekilde para harcaması gereken yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasıyla göreceklerdir. hiçbir şey olmasa bile “ooo dostum maaş almaya başladın, artık bizi bir yemeğe götürürsün” diyenlere verdiği yemeklerle zaten ilk üç maaşı çoktan harcamış olurlar. onun için siz siz olun işe girmeden maaşınızı adak olarak söylemeyin. mütevazi takılın “100-150 tl’yi bir garibana vereceğim” deyin, hem yapabileceğiniz bir adakta bulunun hem de daha ilk maaşınızı aldığınız ay borca gömülmek zorunda kalmayın.

    haa, bir de şu var: adak yalnız koyunla keçiyle, parayla pulla olmaz. oruç tutmak veya ne bileyim başka bir ibadet yapacağını vaat etmek de adak olabilir ama siz siz olun adak verirken gaza gelip, ramazanda herkes oruç tutarken, yani bir anlamda manevi destek alırken bile ayın sonunu getiremeyen bünyenizle “şu işim olsun 100 gün oruç tutacağım” demeyin. neydi kural, kendi çapında takılacaksın, “3 gün 5 beş gün oruç tutarım” de benden söylemesi.
  • bana hep yetkili merciye rüşvet vermekmiş gibi gelen uygulama. adak adayanların hep "ne ka ekmek o ka köfte" gibi bi cümle patlatıvermesini bekliyorum hemen adağın arkasından. adak adanan şeyin önceden yapılması sonra dileğin söylenmesi daha bi yiğitçe ve içten sanki...
  • adak/kurban sırasında alna kan damlası sürülüyor ya. adakçıya onu sordum, kurban kanı akıtıldığı belli olsun diye, kurban nişanı/bildirgesi gibidir dedi. ben de kendi aklımdan başka/ek açıklama geçirdim: birey kendine vekaleten kurbanı/adağı kesti, bir canı yolladı ama kendinin de kurban, canının gidici olduğunu anımsasın ve aklımda demiş olsun diye alnına al kan sürülüyor.
  • bir tanrıya inandığını iddia eden hiç kimsenin yapmaması gereken şey. çok çok tehlikeli bir iştir eğer inanç sahibi bir insansa.

    şundan farksızdır bence:

    "allah'ım sen konuyu biliyorsun. bak o iş olursa bir hayvanı senin için keserim, öldürürüm. olmazsa kesmem bak sonra. önce benim iş, sonra o hayvanın kafası. amin."
hesabın var mı? giriş yap