• inanılmaz geniş bir alana sahip, salonlardaki aydınlatma sisteminin muhteşem olduğu yakın bir dönemde açılmış müze.

    öte yandan müzenin bana göre en büyük iki sıkıntısına değinmek istiyorum ben: kilikya ermeni krallığı ve sergilenen eserlerin birçoğunun bulunuş yerine dair bilgi verilmemesi.

    ilk olarak, müzeyi ziyaret etmemdeki en önemli nedenlerden biri, bu topraklarda yaklaşık üç yüz yıl hüküm sürmüş bir toplumun tarihine dair bir şeylere rastlayacağımı düşünmemdi. bir bölge müzesi olarak adana müzesinde ise, bu krallığa yönelik hiçbir eser ya da bilgi yoktu. öyle ki, salonlarda bulunan kronolojik tarih anlatımlarında k.e.k'yi atlamışlardı. keza, bölgede basılan çeşitli milletlere ait sikkeler arasında da bir tane bile kilikya ermeni sikkesi görmedim. bu benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu.

    sergilemeye gelecek olursak, birçok eserin bulunuş yeri belirtilmemiş, dönem başlığı altında (roma, bizans vs) sınıflandırılmış. bu durum da, bulunduğu yerden çıkarılarak ait olduğu mekandan halihazırda koparılmış, yani mekan-sızlaştırılmış eserlerin anlamını kaybetmesine neden olmuş. nitekim 13. yüzyıldan kalma tabak-kaselerin bulunuş yeri verilseydi, tabak ve onun kullanımına dair bilgilerimiz artacak ve bu bilgilerden ötürü eserle -aynı zamanda bulunduğu yer ile, mesela anavarza- daha farklı bir bağ kurabilecek ve daha yoğun hislerle dolacaktık.

    peki bunlara rağmen yine gider miyim? elbette giderim. önerir miyim? kesinlikle. özellikle, karataş'ta balıkçılar tarafından denizde bulunan, roma döneminde yaşamış bir yöneticiye ait olduğu düşünülen o muhteşem bronz heykeli görmek, yanında bulunmak, yakınından onu izlemek oldukça keyif verici, sırf bunun için bile gidilir diyebilirim...
  • * eskiden milli mensucat fabrikası olarak kullanılan binanın restore edilmesiyle muhteşem bir müzeye çevrilmiş.

    *bina tek bir mekan olarak değil de bir kompleks yapı olarak planlanmış. adana müzesi sunumu, geniş alanı ve özgün tasarımıyla, shining star awards 2019 eğlence ve rekreasyon ödül töreninde "en başarılı müze ve ören yeri" kategorisinde büyük ödüle layık görülmüş ki nedenini muhteşem gezi sonucunda bir kez daha anliyorsunuz .

    * müzenin en dikkat çekici özelliklerinden birisi genel ortam loşken sergilenen eserlerin çok başarılı bir şekilde aydınlatılmış olması ve tüm dikkati eserlerin üzerine çekmesidir. camekânlarda sergilenen eserlerde yanal ışığın başarılı kullanımı da kabartma vb. tüm ayrıntıları başarıyla göz önüne seriyor .
  • kültür bakanlığı oluruyla geçen ay ziyarete kapatılan canım müze.
  • bugün ücretsiz olarak gezilebilecek olan müze.

    telefonla teyit alındı, gidelim gezelim, sıkıcı pazar günümüz şenlensin.
  • her okul gezisinde atatürk'ün evinden sonra illaki götürülen müzedir. tabi sonraki durak daetnografya müzesiydi.
  • halihazırda türkiye'de görmeyi en çok istediğim müzelerden birisidir. zira hititler özelinde türkiye'deki en büyük koleksiyonlardan birine ev sahipliği yapmaktadır. adıyaman, atika, çağdın, hacıbebekli, ıslahiye, kahramanmaraş, pancarlı, söğütlü ve yumurtalık'ta bulunan; pek çoğu mö 10. ve 9. yüzyıla tarihlenen yirmiden fazla hitit steli burada sergilenmektedir. ayrıca büyük çoğunluğu zamanında almanya'ya kaçırılarak bergama müzesi'nde teşhire sunulan tell halaf buluntularından kurtarılabilmiş bir boy heykeli ile çineköy anıtı olarak da anılan fırtına tanrısı tarhunna'nın heykeli de yine bu müzede ziyaretçileri karşılamaktadır.
  • 1950'de açılan binası artık adana büyükşehir belediyesi evlendirme şubesi oldu.

    bu bir şaka değil :)
  • yeni yerine taşındıktan sonra adı "adana yeni arkeoloji müzesi" olarak değiştirilmiştir.

    https://adana.ktb.gov.tr/…uzesi-hizmete-acildi.html
hesabın var mı? giriş yap