• fakir ailenin harika çocuğu adnan kahveci uzun süre proje ürettikten sonra gerçekleştirmek için en uygun yol olan anap ı seçer.
    kendisi sağcı bile değildir.politikanın p sini bilmez ama eşşek gib çalışkandır, turgut ozal in en sevdigi, sonra en küsüştüğü insanlardan olur.bi dolu abidik gubidik, ya da aklı başında işe imza atar.
    ölmezden önce bugün ölecem der.
    ölür.
    üzülenler olur.
  • matematik olimpiyatlarindan dereceleri olan, zeki bir insandir kendileri, olumune sebep olan trafik kazasinin kaza olmadigi soylenir hep.
  • tc tarihinin gelmiş geçmiş en iyi bakanlarından biri. eski maliye bakanı. turkiye'nin muasir medeniyetler seviyesine cikabilmesi icin klonlanmasi gereken adamlardan biriydi. hem zeki olucan, hem cali$kan olucan, hem de namuslu olucan... sanirim gunumuz turkiye'si icin cok fazla ozellikleri ayni bunyede bulunduruyordu. kendisi 1949 yilinda trabzon'un surmene ilcesinde dogmu$tur.

    -milliyet gazetesi'nin ilk olarak duzenledigi ilkokullar arasi bilgi yari$masini birincilikle bitirmi$tir.
    -1966'da kabata$ lisesi'ni birincilikle bitirmi$tir.
    -ayni yil universite sinavinda turkiye 1.'si olmu$tur.
    -abd'nin indiana eyaletindeki purdue universitesi'nden elektrik muhendisi olarak mezun oldu.
    -missouri univesitesi'nde doktora yapti.
    -80'lerin ba$inda ba$bakanlik dani$manligina getirildi.
    -1983'te anap'in kuruculari arasinda yer aldi.
    -1987'de istanbul'dan milletvekili secildi, once devlet sonra da maliye bakanligi gorevlerinde bulundu.
    -5 $ubat 1993 gunu, icinde karisi ve iki cocugunun oldugu otomobil ile bolu-gerede'de yapilan yeni otobanda ters yola girdi ve kaza yapti. bu kaza sonunca kendisi ve e$i fusun kahveci olay mahalinde vefat ederken, 17 ya$indaki kizi aslihan kahveci bitkisel hayata girdi ve kazadan 10 gun sonra o da vefat etti. bir tek oglu kazadan canli kurtuldu. hayatini kaybeden kahveciler yakacik mezarligi'nda ebedi uykularindadirlar. hayatta iki oglu kalmi$tir ve bunlar mehmet kahveci ile cihan kahveci'dir. kazaya otoyolda gerekli i$aretlemeyi yapmayarak neden oldugu gerekçesiyle yargılanan ve kusurlu bulunan muteahhit, daha sonra cikan aftan yararlanarak kurtulmu$tur (bkz: deja vu) (bkz: halen de vu).
    (yukaridaki bilgiler kimkimdir.gen.tr ve hurriyet gazetesi ar$ivlerinden derlenmi$tir.)

    benim halen kendisinin hata yaparak o yola girdigi ve kaza sonucu hayatini kaybettigi yonunde ku$kularim var.

    adnan kahveci ile ilgili ya$anmi$ cok guzel iki aniyi anlatacagim:

    *özal'ın parti kurma çalışmaları sırasında, görüşmek için çağırdığı bedrettin dalan anlatıyor; özal bana kurucu üyelik önerdiğinde, memnuniyetle kabul ettim. orada enteresan bir anımız daha var. adnan o zaman, sürekli özal'ın yanındaydı ve gelen giden misafirlerle de ilgileniyordu. bir ara özal bana döndü "ne içersin?" dedi. ben, "bir çay içerim" dedim. adnan'a döndü; "kahveci, bir çay söyler misin?" dedi. kahveci, baktım özal ile ingilizce konuşuyor. eve döndüm, hanıma "yahu adam müthiş. kahvecisi bile ingilizce konuşuyor" dedim. sonradan, o kişinin adnan kahveci olduğunu öğrendim (mehmet ali birand - soner yalçın, the özal, s.167-168). (ben bu ve hemen a$agidaki aniyi $ukru kizilot'un www.turmob.org.tr/turmob/basin/05-02-2002(3).htm adresindeki yazisindan aldim.)

    *devlet bakanlığı ve maliye bakanlığı dönemlerinde, üniversitedeki görevimin yanısıra, kahveci'nin de özel danışmanlığını yapıyordum. bu arada, kendisine bağlı olan petkim holding'de de yönetim kurulu üyeliği yapıyordum. bir gün beni aradı;

    - kızılot, hayrola dün seni evden aradım "çok önemli" diye de not bıraktığım halde beni aramadın...
    - çok özür dilerim sayın bakanım, inanın haberim olmadı.

    aramasına neden olan konu hakkında bilgi verdiğim konuşmamız bittiğinde, biraz canım sıkılmıştı. eve gittim ve yedi yıldır evde çalışan, kendi halinde saf bir anadolu kadını olan safiye hanım'a sordum;

    - safiye hanım, dün beni maliye bakanı aramış ve "arasın, çok önemli" diye not bırakmış. niye bana söylemedin?
    - yok şükrü efendi, maliye bakanı seni aramadı, arasaydı söylemez miydim?
    - bak safiye hanım, bugün bizzat kendisi ile konuştum. arayıp, eve not bıraktığını söyledi. hele sen iyi düşün bakayım, dün beni hiç arayan oldu mu?
    - haa... evet dün birisi aradı, "şükrü hoca evde mi?" diye sordu. kendisi kahveci mi neymiş "gelirse beni mutlaka arasın" dedi. ben de kendi kendime, şükrü efendi kahveye falan gitmez, kahveciyle çaycıyla bir işi olmaz, herhalde yanlış aradı diye, kahvecinin aradığını size söylemedim.
    - teşekkür ederim safiye hanım, senin kahveci zannettiğin ve aradığını bana söylemediğin o kişi var ya, o...maliye bakanı adnan kahveci idi!.. (şükrü kızılot, memleketimden vergi manzaraları, sabah kitapları, cilt : 2, s.25-26).

    *bir ba$ka anida ise, adnan kahveci ve recep yazıcıoğlu arasında 1994 yılı seçimlerinden önce ilginç bir konuşma geçer. adnan kahveci, “gel siyasete gir” der. yazıcıoğlu ise “sen genel başkan olursan gelirim” der. (kaynak: cengiz eren'in yenibir.com'daki "recep yazıcıoğlu, nlp ve bağlantılar" adli yazisi.)
  • gecen aylarda borclarini odeyemeyen cocuklarinin feryadi manseti ile tekrar gundeme dusen kisi.
  • ismail ozdaglar olayiyla durustluk konusunda ilk buyuk cikisini yapmistir. ancak, bir yandan kdv'nin cikmasina onculuk etmis, diger yandan da kdv hesaplayan cihazlara sahsen patent almasiyla da "bu mudur turkiye'nin en durust adami" dedirtmistir. konu hakkinda da "ben zaten bastan aciklamistim, bu gizli bir olay degildir, ne var ki?" diyerek de sapina kadar anapli oldugunu belli etmistir. ha, digerlerinin hepsinden iyiydi, hostu, o ayri...
  • turgut ozal ile cok sonralarda girdigi cekismenin bir ataturk-ismet inonu cekismesi benzerligi oldugu soylenir.
  • yanlıs hatırlamıyorsam arabadan bir tek oglu cihan kahveci sag olarak cıkmıstı.
    (bkz: cihan kahveci)
  • cihan kahveci'yle birlikte diğer oğlu mehmet kahveci de sağ çıkmıştır kazadan. özallar kanatları altına almıştı bi vakit onları. allah yardımcıları olsun.
hesabın var mı? giriş yap