• mobil imza ile yapmak adres sadece ''boş konut'' olarak gözüküyorsa mümkündür.

    (bkz: #50593044)

    devlet sıkı güvenlik prosedürleri sonrasında kişiye mobil imza kullanma yetkisi vermektedir fakat bu yetkiyi kullanma şansını vatandaşa sunmamıştır. 2015 yılında, mobil imza ile anne annemin yanına taşınamıyorum. sadece adres ''boş konut'' olarak gözüküyorsa taşınma şansına sahibim.

    vatandaş olarak eğer taşınıyorsanız ve mobil imza ile adres değiştireceğim diyorsanız, yanılıyorsunuz! efendi gibi boş bir daireye taşının ya da dede usulü su faturası ile nüfus müdürlüğüne gidin.
  • e-devlet üzerinden yapmıştım. 87 tl ceza gelmiş. 20 gün içinde bildirim yapılmazsa ceza geliyormuş. o yüzden millet taşınma tarihine hep bir gün öncesini yazmış ceza yememek için. ben doğru taşınma tarihimi yazmıştım ceza o yüzden gelmiş.

    edit: cezayı 15 gün içinde ödediğim için indirimli 65 tl olarak ödedim.
  • covid-19 tedbirleri kapsamında bugün itibariyle e-devlet üzerinden yapılabileceği duyurulmuştur cumhurbaşkanlığı dönüşüm ofisi tarafından (sanırım önceden de yapılabiliyordu ama kimlik doğrulama daha zor bir şeydi).

    ancak içine girip gerekli alanları doldurduktan sonra "beyan vermeye çalıştığınız adresin niteliği adres beyanına uygun değildir, en yakın ilçe nüfus müdürlüğüne başvurunuz" uyarısı çıkıyor. hiçbir şey anlamadım. daha önce evde hiçbir oturum olmadı. bu yüzden olabilir mi acaba? apartmandaki başka daireleri de denedim onlarda da ya "dairede oturan olmamalıdır" uyarısı veriyor; ya da yukarıda yazdığım uyarının aynısını veriyor.

    bilen var mıdır acaba ne demek istediğini?

    edit: bizzat nüfus müdürlüğüne gidip öğrendiğim kadarıyla iskanı olmayan binalar için adres taşıtma e-devlet üzerinden yapılamıyormuş. randevu alarak ve yanınızda mutlaka adınıza elektrik, su, doğalgaz ya da internet (evet interneti kabul ediyorlar ki zaten iskanı olmayan binada sadece interneti üzerinize alabilirsiniz) faturası alarak gidip adresinizi değiştirebilirsiniz.
  • türk devletinin birbiri ile tutarsız hareketlerini göz önüne süren bürokratik prosedür.

    mesela yurt dışındasınız. tam düzen kurmaya başladığınızda sıkı yönetim ilan edildi ve neredeyse evden dışarı adım atamaz oldunuz. bir yandan adres değişikliği beyanında bulunmak istiyorsunuz. biliyorsunuz ki e-devlet'ten bir çok işlemi rahat halledebildiğiniz için kafanız rahat. ama bir bakıyorsunuz ki;

    "uyarı: bu hizmetten, geçerli e-imza, mobil imza, sms ile doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak yararlanabilirsiniz. bildirilen adreste kayıtlı kişi bulunması halinde veya yurt dışı adres bildirimi için bu hizmetten yararlanılamaz."

    sonra bulunduğunuz ülkenin 2 tane dış temsilciliği sitesine giriyorsunuz, ortak bildirim;

    "düzenlenmiştir. anılan kanunun 50 nci maddesi uyarınca; “adres bildiriminde kişilerin yazılı beyanı esas alınır. bildirim şahsen veya güvenli elektronik imza ile yapılır. adres bildirimi, nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere yapılır."

    en azından rahatlıyorsunuz bulunduğunuz şehirde havaalanı var ve konsolosluğun bulunduğu şehirlere direk uçuyorlar. birinde 262 tl en azından uçuş.

    ha ne yapılabilirdi idealde? yurt dışı adres bildirimi de e-devlet üzerinden yapılabilirdi veya tüm ülkelerde dış temsilciliklere posta yolu ile ulaşılabilirdi.

    bir de "rusya gibi, abd gibi yüz ölçümü büyük olan devletlerde mağdur olunmaması için yurt dışı adres bildirimini posta ile yapıyoruz." diyorlar. neden herkese uygulamazsın?

    ———————-

    edit:

    adres beyanı işlemleri posta yolu ile yapılabilmektedir. internetten ‘’adres beyanı formu b’’ çıkarıp, kimlik kartınızın ve oturum belgenizin birer adet fotokopileri ile başvurunuzu posta yoluyla temsilciliğimize ulaştırdığınız takdirde işleminiz yapılacaktır.

    demekte bükreş konsolosluğu.
  • taşındıktan sonraki 20 gün içinde adres değişikliği bildirimini yapmazsanız, 390 tl cezası vardır fakat devlet bunun kontrolünü otomatik olarak yapmaz. sizin boşalttığınız yere bir başkası taşınıp ikametini oraya aldırmaya çalıştığında bu ceza uygulanır.
  • kendinizle birlikte aileniz ve ebeveyninizi de taşıyacaksanız önceki adreste birlikte kaydınızın gözükmesi gerekiyor.
  • e devlet üzerinden yapılmaya çalışıldığı zaman '''nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar nedeniyle e-devlet kapısı üzerinden sms doğrulama ile yapılan adres bildiriminin tescil işlemleri geçici bir süre için durdurulmuştur. hizmetten e-imza, mobil imza kullanarak ya da nüfus müdürlükleri aracılığıyla yararlanabilirsiniz.'' yazmakta.

    evet sms gibi kolaylık varken illa ki ya yukarıda verilen iki imzadan biri olacak, ya da corona tehlikesine rağmen nüfus müdürlüğüne gideceksiniz.

    üstelik bir kaç gündür durum böyle. yani yeni olmuş bir olay değil.
  • elinizi kolunuzu sallayarak girdiğiniz nüfus müdürlüğünde, zaten boş gözüken bir daireye taşındığınızı söylerseniz sorgu sualsiz kaydı değiştiriyorlar. dolu bir adrese, o adreste oturan kişiyle gittiğinizde, kişinin bir belgeye imza atması karşılığı yine kaydı değiştiriyorlar.

    suistimale fazlasıyla açık gibi geldi bana.
  • artık adres değişikliği e-devlet üzerinden sms doğrulama ile yapılabiliyor. daha önce sadece elektronik imza ile yapılabiliyordu. az önce haberlerde görünce e-devlet üzerinden gerekli bilgileri girdikten sonra sadece sms doğrulama ile adres değişikliğini gerçekleştirdim.
  • bildirilmesi önemlidir. aksi halde noterden tarafınıza keşide edilen ilk ihtarname iade edildiğinde, noterde kayıtlı mernis adresinize ikinci bir ihtarname keşide edilir. ikinci ihtarname iade edilse bile önemli değildir, tebellüğ etmişsiniz gibi muamele görürsünüz.
hesabın var mı? giriş yap