• http://tuikapp.tuik.gov.tr/adnksdagitapp/adnks.zul adresinde ayrıntılı nüfus istatistikleri bulunur.
  • gns'nin terk edildiği 2000 yılından sonra 2007 yılında uygulanmaya başlanan sistemdir. sayımın olduğu gün evde oturma zorunluluğunu kaldıran sistemdir de ayrıca. verilerin daha sık toplanması gns'ye göre çok daha anlamlı verilere ulaştırır. bittabi metaverilerle oynayınca pek manası kalmıyor.
  • depremde kimlerin öldüğünü, ve kimlerin canlı olarak kurtarıldığını, anlamaya yarayabilir-“di”. hangi adreste hangi binaların yıkıldığı açıkken ve enkazdan kimlerin canlı kurtarıldığı bile çok iyi biliniyorken, bu sistemdeki adresle bağlantılı nüfus kayıtları niçin kullanılmaz?

    “kimlerin canlı kurtarıldığı çok iyi biliniyor” kısmı da sanırım yalan dolan. birisi yazmıştı, ablasını enkazdan 'canlı' çıkartmışlar ama bulunamıyor. enkazdan canlı kurtarılan çocukların kaçırıldığı haberleri dolaşıyor.

    depremin gerçek ölü sayısına dair kayıtlar, ülke genelinde 'çok yüksek çözünürlüklü veri' sunan adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde var. halkı, “soy kaydına göre fişleyecek kadar iyi tanıyan”, 1800'li yıllara kadar nüfus kütüğünü 'nokta atışı bilen' bir devlet, depremin “gerçek ölü sayısını”, yani “üzerinde oynanmamış” rakamları bilmiyor öyle mi?

    türkiye'nin e-devlet bilgilerine erişen bir kişi, bu depremde yıkılan binaların uydu görüntülerine, haritasına bakıp, nüfus kayıt verileriyle üst üste koyup, canlı kurtarılmalarla karşılaştırarak, “ölü sayısı”nı net olarak şrak diye söyleyebilir.

    25.000-30.000 gibi sayılara inanıyorsanız, artık süzme aptal olabilirsiniz. ben inanmıyorum.
  • bu tarihten itibaren eski ikamet adreslerine e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap