• kod yazarak puzzle cozmekten hoslananlar icin, guzel, kucuk, fazla zaman almadan cozulebilecek problemlere sahip site.

    http://adventofcode.com/
  • aralık ayı boyunca (25 aralık*a kadar) her gün bir programlama sorusu çözüp tamamlanabilecek advent calendar uyarlaması. şöyle bir algoritma bilgimi tazeleyeyim diyenlerin aralık ayını güzelleştirecek bir site olmuş. çözümler çok uzun sürmese de algoritmalar biraz zaman alabiliyor.

    sorular şimdilik gezgin satıcı problemi ve look-and-say sequence gibi fazlaca bilindik problemlerin yanısıra çok duyulmamış, eğlenceli sorular da içermekte.
  • 2017'nin puzzlelari yayinlanmaya baslanmis
  • 2019'nin puzzlelari yayinlanmaya baslandı. katılanlar yeşillendirebilir.
    https://adventofcode.com/
  • 2020 versiyonunun 9. gününü de, hamdolsun, tamamlamış bulunmaktayım. 25. güne kadar götürebilirim umarım. about sayfasında yazanlara bakılırsa günler ilerledikçe sorular zorlaşıyormuş. önceki seneler katılmadığım gibi sorulara da bakmadığım için bilemiyorum.

    yeni sorular türkiye saatiyle sabah 08:00'de açılıyor. o saatte bakamayacağım için leaderboard'a girme şansımı baştan kaybediyorum. gerçi zaten 1.5 dakikada submit eden manyaklar var, nereye giriyorsun? akşam kahvemi alıp müziğimi açıp sakin sakin çözüyorum. öyle daha güzel. zaten önemli olan katılmaktı.

    10. gün editi: bugünün 2. sorusu brute force ile çözülemeyecek ilk problemdi. benim bulduğum cevap 48358655787008 gibi oldukça büyük bir sayıydı. veriyi directed ve acyclic bir graph olarak kurguladım ve adjacency list'ini çıkardım. recursive bir fonksiyonla bu list üzerinde yürüdüm.

    13. gün editi: bugünün 2. sorusu da brute force ile çözülemiyordu. ama çözüm çok kompleks değildi. chinese remainder theorem ile çözülebildiğinden bahsetmişler ama ben bu teoremi anlamadım, daha doğrusu anlamaya da çok çalışmadım.

    17. gün editi: ilk soruda game of life'in üç boyutlusunu sordu. 2. soruda da 4 boyutlusunu. son gün 25 aralık olmasa, muhtemelen conway'in doğum günü 26 aralık'a alırdı bunu.

    25. gün editi: neredeyse duygulandım diyeceğim bittiği için. 25 gün boyunca her akşam puzzle'ları çözüp ardından subreddit'inde meme'lere gülerek günü bitirdim. 20. günün 2. puzzle'ında patladım bir tek, onu bugün çözebildim. hangisi emin değilim ama bir tanesini çözeceğim diye de gece dörtte yatmıştım. ama olsun 10/10 yine olsa yine yaparım.

    bundan sonra 11 ayın sultanı aralık benim için.

    şimdilik hoşçakal küçük yengeç.
  • 2021 versiyonu yarın başlıyooooooorrr.
  • ilk günkü ilk soruyu 2dk'da çözdükten sonra kendi kendime değdirdiğim nazar sonrası implementation sürelerim sonraki günlerde 30-40 dk civarlarına kadar çıktı. tabii ki sonraki günlerde zorluğun artması da etken. sonraki günler için hem heyecan hem de korku var, 1 saatten uzun sürerse sabah, soruyu akşam çözmüş zorunda kalacağım ve rank kaybetmiş olacağım :|
    bu arada kendi tanıdıklarınız arasında private leaderboard oluşturup kendi aranızda bir competition haline getirebilirsiniz. çünkü global rank kasmak için 150 iq + 150 wpm combosuna sahip olmanız gerekiyor.
  • 2022 versiyonu 30 saat(yanlış hesaplamışım lol) sonra basliyor. satoshi'den erken geldim :). respect!

    bu seneki hedefim global rankta birkac puan kapabilmek. gecen seneki en iyi rankim 15.gun birinci yildizda 190. oldugumda idi. ilk 100'e bi tane gunde girmek benim icin yeterli bu sene, cok kolay sanki ":d.

    bu seferki olay orgusunu merak ediyorum. 2021'de deniz alti okyanus submarine falan fantastik bi yolculuga cikmistik.

    4.gun acil durum editi: ortalik cok fena karisti openai'dan gpt-3 kullanan birkac manyak ilk birkac gun leaderboard'a girdi. bugun de baska biri 10 saniyede star'i kapmis. su an biraz tepki var community'de, ai kullananlara farkli leaderboard acilsin veya leaderboard'da gosterilmesin tarzi. asil korkulan su ki onumuzdeki gunlerde bu chatbot tarzi seyler kullanlarin sayisinin artmasi ve tamamiyla ilk 100'un istila edilmesi.(day25-edit: gpt3 sonraki günlerde daha özgün düşünce gerektiren sorularda patladı korkulan olmadı, deepmind dodgeladı diye kulislerde laflarda dönüyoda o konumuz değil şimdi ahha)

    day 25 edit: uff çok iyiydi bitti ama :|
    day-11 part-1'da 696. olmak en iyi skorumdu bu sene. ilk 100'e girme hayali gg oldu yani. ama sorular implementationları falan baya bir şey öğrendiğimi düşünüyorum. bayağı fazla günde normal brute force üstüne bir iki küçük optimizasyon yıldızları aldırdı. bi arkadaşım integer linear programming ile çözdü bi günü farklı çözüm yöntemleri gördükçe insan hayrete düşüyor. sonradan farkettim ki hedefin minimize veya maksimize edilmesi gerek durumlarda linear programming ciddili faydalı olabiliyor. göz atmanızı tavsiye ederim.
    manyağın biri garmin smartwatch'unda çözmüş reddit'de paylaşmış ahahsh. çok cool şeyler var subredditini ziyaret edin derim.
    hikaye de çok hoştu elfler filler volkanik dağa giden gaz ventlerini kapatma falan.
  • evet bir kez daha geldi çattı 11 ayın sultanı. 4. günü az önce tamamladım.

    chatgpt'nin release edilmesi aoc'nin bir gün öncesine, hatta saatler öncesine denk geldi. enteresan bir rastlantı oldu.

    ilk 4 gün itibariyle problemlerin basit olmasının da yardımıyla global leaderboard'da ai rüzgarları estiği söyleniyor. teknoloji her şeyi değiştiriyor, nasıl yazılım geliştirdiğimizi de komple değiştirecek, daha bugünden çok net görülüyor bu.

    ilk kez leaderboard'a girebilir miyim ki acaba diye şöyle inceden bir deneme yaptım 4. günde. 8 dakikada bitirebildim. 2 dakikada bitirsem girecektim :) input'u ayıklarken string'i int'e çevirmeyi unuttum. bu nedenle comparison yaparken string comparison yaptı. örnek input'taki tüm sayılar tek basamaklı olduğu için sorun olmadı ama gerçek input'ta 2+ basamaklı sayılarda lexicographic sıralama yapınca yanlış sonuç çıktı tabi. onu fark etmem 3 dakika filan sürdü. competitive programming bana göre değil azizim.

    chatgpt'nin şu anki vaziyeti 10. günden sonraki puzzle'ları muhtemelen çözemeyecektir, ama en fazla bir kaç senesi var diye düşünüyorum. ha maksadımız en başından beri (bkz: #116671789) eğlenmek, eğlenirken bir daha eğlenmekti o açıdan sorun yok. ama programlama araçları ve bilgisayarlar kullanarak problem çözme olayında bilgisayarların ve araçların artık yardımcı rolünden çıkıp, sadece problemi ver ve cevabı al noktasına gelmesi de ne bileyim. tarihe tanıklık ediyoruz.

    15. gün editi: bu yılın ilk challenging diyebileceğim günü bugündü. sayılar çok büyük olduğundan her sensore bakayım, sırayla manhattan distance'ına giren tüm koordinatları işaretleyeyim şeklinde bir algoritma işe yaramıyor. ben part 1'i her sensor için baktığım satıra ulaştıktan sonra kalan manhattan distance kadar sola ve sağa gidilen uzunluğu bir ip gibi düşünüp o iplerin başlangıç bitiş noktalarını tuttum. tüm sensörler bittikten sonra da bu iplerden kesişen kısımları olanları birleştirip kalan büyük iplerin uzunluğunu toplayarak yaptım. part 2'yi de 0 dan 4 milyona aynı işlemi yaparak ve cevap hariç tüm diğer satırlarda tüm noktalar işaretli olacağı ve bu nedenle elimde tek uzun bir ip olacağından, ilk 2 parçalı ip görünce durup aradaki tek sütunluk boşluğu buldum. part 2'yi 4 saniyede bitiriyor. muhtemelen birileri absürt bir programlama diliyle 2 nanosaniyede çözen bir çözüm bulmuştur. şimdi ona bakacağım.
  • geriden geriden geliyorum. ilk birkaç günkü soruları çözdüm. şimdiye kadar sadece amelelik yaptım açıkcası. girdileri okumak soruları çözmekten daha çok vaktimi alıyor. herhalde ilerleyen problemlerde bu oran değişecektir. ayrıca, soru metinleri çok çok uzun. soruları okumaya sondan başlamanızı tavsiye ederim, anlamadıkça bir üst paragrafa çıkarsınız ama genelde son paragraftan çoğu şey anlaşılıyor.
hesabın var mı? giriş yap