• besin öğelerinin bitki köklerine püskürtülmesi (hava yoluyla iletimi) tekniği ile bitki yetiştirme yöntemi. diğer kardeşleri (bkz: hidroponik) ve (bkz: aquponik)
  • bitkilerin köpük panellere yerleştirildiği ve bitki köklerinin panelin altındaki havada asılı kaldığı yetiştirme tekniğidir. kullanılan paneller kök oluşumunu uyarmak ve alg gelişimini önlemek için ışık geçirgenliği olmayan kapalı kutularda oluşur. besin çözeltisi köklere ince sis şeklinde püskürtülür. sisleme her 2-3 dakikada bir 1-2 saniye yapılmaktadır. bu, köklerin nemli tutulması ve besin çözeltisinin havalandırılması için yeterlidir. bitkiler köklere yapışan çözelti sisinden su ve besini alır.
  • hidroponik tekniginin/teknolojisinin daha da gelistirilmis versiyonu olan tarim yontemi. turkiye'de daha ziyade topraksiz tarim olarak bilinen yontemlerden biridir. geleneksel tarim yontemlerine gore su ihtiyacini 20'de 1'e kadar dusuren bu teknik topraga da ihtiyac duymadigi icin her turlu corak arazide, verimsiz toprakta, kurak cografyalarda kullanilabilir. hidroponik sistemlerden farki bitkinin ihtiyac duydugu besin ve mineralleri sisleme, puskurtme yontemiyle kisa araliklarla surekli bir dongu icinde bitki koklerine uygulamaktir. bu sayede kullanilan su miktari ciddi olcude azalmaktadir. memlekette genellikle sadece ciftciler acisindan onemli zannedilse de insanligin gelecegi icin en onemli konulardan biridir.

    bu sebeple nasa uzay tarimi , derin uzay yolculugu, uzay kolonisi gibi konulardaki temel problem olan yenilenebilir taze gida yetistiriciligi konusuna cozumun aeroponik/hidroponik sistemler olacagi gorusundedir. uluslararasi uzay istasyonu'nda yillardir bu yontemlerle tarim denemeleri yapilmakta, ve ciddi basarilar elde edilmektedir.

    yine bu baglamda dunya genelinde cok sayida sirket hidroponik/aeroponik teknolojileri uzerine ciddi yatirimlarla ar-ge calismalari yapmaktadir. bu sirketlerin gelecekte onemli birer figure donusecegini anlamak icin muneccim olmaya gerek yok elbette.

    (bkz: hidroponik)

    https://www.nasa.gov/…/tech_life_asa_analytics.html

    https://settlement.arc.nasa.gov/…s/hydroponics.html

    https://www.nasa.gov/…sions/science/biofarming.html

    https://www.nasa.gov/…ion-of-deep-space-food-crops/
  • yapan başkaları da var mı bilmiyorum ama ülkenin ortasında, ankara'da bu yöntemle salatalarında ve yemeklerinde kullandıkları bitkileri yetiştiren bir restoran var. hatta üretim alanını devasa bir camın ardından izleyebiliyorsunuz. geçtiğimiz günlerde deneme fırsatım oldu, gayet güzel. personel nazik, yemekleri de lezzetli.

    (bkz: green dreams)
  • geçiş garantili köprü kadar muhteşem değildir, o yüzden uygulanmaz, yaygınlaştırılmaz, topraktan ve hava şartlarından bağımsız tarım da neymiş.

    https://youtu.be/9ck5iep03g4
  • bugün üretim proseslerinin ayrıntısıyla gösterildiği bir video ile tanıştığım tarım tekniği.

    konuya dair akademik ya da sektörel araştırma yapmış birileri mâliyet konusunda aydınlatırsa çok mutlu olurum. işe girmek için değil insanlığın geleceğinde alternatif tarım yöntemi olarak yer alabilme potansiyelini merak ettiğimden... hani bu sistemleri inşa etmeye harcanacak para yatırımı amorti etme süresini uzatacaktır illâki ama sonrasında üretim mâliyetlerinde ve verimlilikte ne gibi avantajlar sağlıyor, geleneksel tarım yöntemlerine nazaran kazançlı olacak mı günün sonunda çiftçiler için?

    neticede insan dediğin günü kurtarmaya daha çok odaklı. daha salma sulamadan vazgeçiremediğimiz çiftçiye yeni masraf kapısı açsak arkasına bakmadan kaçar diye endişe ediyorum. umurunda mı yarın tarım arazilerinin şehirleşmeye kurban verilmesi hâlinde ihtiyaç duyacakları alternatif üretim teknikleri falan!
hesabın var mı? giriş yap