• bazı kaynaklarda afranasyevo kültürü olarak da geçer.
    m.ö. 3000 sonları, 2000 başlarında orta asya'da süregelmiş, sibirya ve altaylarda da ortak özellik gösteren bir kültürdür.
    minuinsk bölgesindeki mezarlardaki buluntular bu dönemden kalmadır.
    altay, sibirya, orta asya, batı bozkır kuşağı ilişkileri vardır. bozkır bölgelerinde hayvan yetiştiriciliği gelişmiştir.
    öncesi için: (bkz: kelteminar kültür)
    sonrası için: andronova kültürü
  • orta asya'da altay bölgesinde bir yer adı olan afanasyevo, orta asya’daki tunç çağı kültür çevrelerinden biridir.
    türkologlar, altaylarda gelişmiş bu kültürün orhun nehri ve çevresini de etkisi altına alarak orta asya medeniyetinin temelini oluşturduğu fikrini benimsemişlerdir. afanasyevo kül-ürü de denen bu kültürü yaratan insanlar avcı ve savaşçı bir topluluktan gelip at, deve gibi hayvanları evcilleştirmişlerdir.
  • milattan once 3300 ve 1700 yillarina tarihlendigi dusunulen turklerin bilinen ilk kulturu...ilk anayurtta ortaya cikisi..

    bu donemde bakir kullaniminin ileri duzeylerde oldugu , aylarin ve koyunlarin bu donemde evcillestirildigi ve avci bir savasci topluluk olduklari arkeolojik buluntularla kanitlanmis (ahmet tasagil ; gokboru'nun izinde).
  • türklere ait en eski kültür merkezidir.
  • afanasyevo kültürü altay dağları ve minusinsk ovası civarında görülen, mö 3300 ile mö 2500 yılları arasında kalkolitik çağ'da var olmuş, güney sibirya'da bulunmuş olan en eski arkeolojik kültür. kültürün ismi bölgede bulunan afanasyeva dağı'ndan gelmektedir.
    başlangıç tarihi: mö 3500
    bitiş tarihi: mö 2500
    çağ: kalkolitik
    ana sit: minusinsk havzası
    coğrafi aralık: güney sibirya

    kaynak: vikipedi

    görsel

    görsel
  • tunç çağına ait bir kültürdür.altay'larda gelişen bu kültürün orhun nehirleri bölgesini de etkisi altına alarak orta asya medeniyetinin temelini oluşturduğu fikri bilim adamlarınca yaygındır.
  • orta asya uygarlığının temeli sayılan kültür.
  • andronova ırkının devamı ve gelishmish versiyonu olan bir uygarlık. bu uygarlıkta insanlar kartal heyvanını kutsal sayıyorlardı ve mezarlarında kartal pencesi barındırıyorlardı.
    (bkz: andronova)
  • kartalı kutsal bir hayvan olarak kabul etmiş uygarlık. bu paralelde mezar taşlarına bu kuşun şeklini oymuşlardır.
hesabın var mı? giriş yap