• ilk türk kadın tarihçi
  • son 1 seneye yakın bir zamandır, ankarada şili meydanında adına park yapılan değerli tarihçi, hukukçu, insan.
  • ataturk'un bircok fotografinda yaninda gorulebilecek tombul sevimli bir kadin. devrimlerin ilk uygulayicilarindan, bir nevi cumhuriyet'in vitrini.
  • doktora tezini türk halkının ırksal özellikleri üzerine yazmıştır. danışmanı eugene pittard'dır.

    (bkz: #10494039)
  • prof dr afet inan adlı, kızı arı inan'ın bir kısmını derlediği, remzi kitabevinden(2005) çıkmış bir otobiyografi kitabı vardır. `latife hanım' dan sonra okununca fazlasıyla yavan kalır, ama türkiye'de feminist hareket afet inan gibi rol modeller aracılığıyla nasıl gelişemedi bunu kavrarsınız okuduktan sonra. öyle ki türk kadınlar birliğini'nin kendi kendini feshetmesini ya da festettirilmesini eleştirmek adına tek bir cümle bile kurmamıştır 300 sayfalık kitabında.
  • mustafa kemal paşa'nın emriyle hazırlanmış doktora tezinde, 64.000 (evet, bugün için bile afaki bir rakam, inanılmaz ama gerçek altmışdörtbin!) kişinin kafatasını, boyunu, kilosunu, burnunu, boynunu, kulacını ölçmüş; saç ve göz renkleri gibi özellikleri de kaydederek robot resimler çizmiştir.
    bunu neden mi yapmıştır?
    tabii ki saf bir ırktan ve ya türklerin ırk birliğinden bahsedebileceğimizi,
    anadolu'nun ezelden beridir türk yurdu olduğunu, başka da kimsenin yaşamadığını isbat etmek için.
    mevzubahis güzide eser 1947'de basılmıştır, bu tarihte afet hanım "türk tarih kurumu asbaşkanı"dır.
  • 1937 yılında uluslararası arkeoloji konferansı'nda sunduğu tebliğde anadolu'da yapılan bir kazı sırasında altından yapılmış bir gamalı haçın bulunduğu iddiasına binaen alman 'gamalı haç'ının eski türkler'de de varolduğunu savunmuştur.
  • 1928 senesinde elindeki türk ırkının sarı ırktan olup da avrupa zihniyetine göre ikincil konumda olduğunu yazan fransızca bir kitabı göstererek mustafa kemal'e "bu gerçekten böyle midir?" diye sorduğunda "hayır olmaz, bununla ilgilenmek lazım, bunu sen çalış" cevabını almış ve bunun üzerine türk tarihinin anahatlarına girişmiştir.

    (büşra ersanlı, toplum ve bilim 31/39)
  • türkiye'nin dört bir yanındaki mezarları açarak, türk ırkının kafatasını tespit etme çalışmalarını yürüten talihli.

    sayesinde türklerin ervah-ı ezelden beri anadolu topraklarında oldukları kanıtlanmıştır.
    ve yine afet hanım sayesinde, bazı tarihçilerin rum ve ermeni olduğunu iddia ettikleri mimar sinan'ın da mezarı açılıp, brakisefal kafatasına sahip olduğu gururla ispatlanmıştır.

    şimdi ben de onun mezarını açıp, kafa(tahta)sını incelemek, tarihin dibindeki pamuğu ateşlemek istiyorum. mümkün müdür hıdırcığım?

    bir de çocukken yüzükoyun yatırıldıkları için, mezosefal kafatasına sahip olanlar var-mış-. onların afet hanım'la da konumuzla da bir ilgisi yok-muş-.

    - senin -dolikosefal- kafa yapını seviyorum mualla

    düzeltme: tarihçi !
hesabın var mı? giriş yap