• soğuk savaş yıllarındaki gibi konvansiyonel tekniklerin devri geçti. postmodern savaşların askeri boyutu mikro düzeyde, çok boyutlu, gerilla tipi düzensiz ve kaotik yürütülüyor, bir de işin sosyal ekonomik düzen kurma boyutu var, yerel halk hakkında oryantalizmin ötesine geçmeyen safsatalarla batı yanlısı milli eğitim ve ideolojik propaganda boyutu var, onlarca yıldır istikrarsızlığın kol gezdiği böylesine düzensiz coğrafyalarda taşeron örgütler eliyle halkın benimseyebileceği devlet reformları yapmak artık imkansız.
  • korku düzeni net olarak.

    savaşı kazansalar ne olacaktı ki! ordu taliban'a karşı kazanamayacaklarını biliyordu; özellikle abd afganistan'dan kaçmışken.

    ortada yenilgi vs yoktur; bir ülkenin devir alınmasını izliyoruz.

    iyi izleyin sebepleri, iyi takip edin sonuçlarını…

    düzensiz ve şeriatı bir zümrenin gücüyle yöneten bir ülkenin olabileceği seviyeyi iyi izleyin.
  • afgan ordusu dediginiz sey hic bir milli bilinci olmayan ulke bayrak vatan kavramlarini bilmeyen sacma sapan parali askerlerden olusan bir yapi.

    bu topraklari detayli incelerseniz ortaligin savas lordu kaynadigini goreceksiniz. kendisine general diyen savas lordlari , burada savasin devamindan nemalanan asiretler falan dunyanin en sacma yerlerinden biri bu cografya.

    karsi taraftakiler ne peki ? onlarda parali asker. zaten afganistan da yapilabilecek iki is var. ya gidip orduya ya da taliban a parali asker yazilacaksiniz ya da eroinin ham maddesi hashaşı ekip onu satacaksiniz. baska bi ekonomik faaliyet yok.

    neyse taliban diyorduk , onlarda parali asker ama en azindan para disinda peştun milliyetciligi ve cehaletin kör kuyularinda yetismis bir seriat anlayislari var. tabi seriatla yonetilen afganistan da ganimet olarak alacaklari kadinlar da cabasi. ulkenin yarisindan fazlasini olusturan pestun asiretlerinin tamami taliban tarafinda. geride de abd nin 20 senedir yaklasik 100 milyar dolar harcayip bi boka benzetemedigi ozbek , tacik , farisi kokenli afgan ordusu var. bunlarin tek motivasyonu para . generallik yapan savas lordlarinin saraylarini ve yirt disindaki paralari da bilinen bir gercek.

    kisacasi mesele afgan ordusu denen sonradan uydurma parali asker sürusunun hic bir motivasyonu ve yetismis insan gucu olmamasi. adamlar ne vatan ne millet ne devlet bilirler. parasini verirsin savasirlar. bu tarz ordular da cok cabuk bozulurlar. tipki ırak ordusunun isid karsisinda şamar oglanina dönmesi gibi.

    onun için işimizi ,paramizi kaybedebiliriz , siyasette farkli taraflarda yer alabiliriz ama bu ulkede malum kişilerin yaptigi gibi milli bilincimiz yok edilir ve ümmetçilik oynamaya devam edersek bizim de sonumuz böyle olabilir .

    olur mu ?

    bizleri yani mustafa kemal'in askerlerini tek tek kurşuna dizmeden asla.

    "biz emperyalistlerin pençesine düşen bir kuş gibi yavaş yavaş aşağılık bir ölüme mahkum olmaktansa, babalarımızın oğulları olarak vuruşa vuruşa ölmeyi tercih ediyoruz."

    mustafa kemal atatürk.
  • yenilme yok, abd 'gizli' anlaşmalarla taliban'a doha'dan yol verdi.
  • bilen bilir, yemin töreni öncesi erleri tören yürüyüşüne çalıştırırlar. orada buna benzer, üstelik eğitimli olanlarda dahil bir dünya askerin iki adım atamadığını gördü bu gözler.
    onun için çokta şey etmemek lazım.

    t: bizim ordu içerisindede olan bir takım asker görüntüleri.
  • ordu olmamalarıdır.

    bir idealleri yok, çok parçalı etnik yapı da önemli bir etken bu idealin oluşmamasında.

    göt abd bu coğrafyada 4 parçalı federasyon, hiç olmadı güneyde paştu beluç kuzeyde diğerleri diye iki parçalı federe bir sistem oturtmadığı için en başından beri bok etti işleri.
  • iki disiplinsiz asker görüntüsüyle açıklayamazsınız. afganistanda savaşmayı bilen milyon insan çıkarılabilir ve emin olun bunlar ülkemize girince şahit olacağız. bu adamlar liderlerini takip ettiler. ülkeyi talibana teslim etmeyi kabul ettilerse afgan ordusuna da topuklamak düşer. taliban süper bir taktikle kaçanlara müdahale etmeyeceğini söyledi.
  • hangi ordu mk? kağıt üstünde 300.000 personel var, gerçek personel sayısı 50.000. geri kalanının maaşını aradaki subaylar cebellebe ediyor. askerlerin maaşları aylarca ödenmiyor. asker tüfeği dışındaki hiçbir silah sistemini kullanmayı bilmiyor, kullanmayı bilse bakımını yapacak adam yok. eğitim amerikalı subaylar astsubaylar başlarındaysa var, yoksa yan gel yat osman. hepsinin üstüne adamların savaşması için neden yok. "neden öleceksin?" "kabil'deki bi grup lavuk uyuşturucu paralarını isviçre'deki banka hesaplarına doldurup topuklasın diye". oldu canım, başka?
hesabın var mı? giriş yap