• 15. yy'dan bu yana afrika'dan izmir, aydın ve muğla gibi yerlere yerleşen siyahi tenli insanlarmış. ege şivesiyle nasıl konuştuklarını çok merak ediyorum.

    haberi burada
  • eskiden toplumda tanınan fertleri olan grup. *** gittikçe azaldılar ama. ege bölgesinde ciddi sayıda rastlanabilir. antalya'da yaşayan afro-türk uzaktan akrabam da var, o bölgede de olduklarını biliyorum. aslında çok sınıflandırmaya gerek yok, adamlar bildiğin türk işte. kökenleriyle bağlantılarını uzun yıllar önce kaybetmişler. tamamına yakını nereden geldiğini bilmez.

    türkiye'de 90'ların en renkli sanatçısı da bu grubun bir üyesidir.
    (bkz: mansur ark)
  • pek çoğu köle olarak getirilmiş ya da kaçırılmış, sonrasında ise anadoluya(özellikle ege kıyıları) yerlestirilmis insan topluluğudur.

    çoğu kendini türk ve müslüman olarak tanımlar, toplumca dislandigini düşünenler ise insanların onları türk görmediğinden dolayi türk hissetmediklerini söyler. islam koleciligine sıcak bakilmadigi için bu alanda akademik çalışmalar oldukça azdır.

    universitede hocamin afrikali turklerle ilgili calisma yaptigini duyup konuyu merak etmistim. onun onerisiyle mustafa olpak in kitabıyla tanımıştım ilk afro-turkleri. okumayanlara ve ilgi duyanlara mutlaka okuması tavsiye edilir (bkz: kenya'dan istanbul'a köle kıyısı) bunun bir roman değil de biyografi oldugunu bilmek sizi zaman zaman göz yaşlarına tabi tutabilir, tarihe başka bir yerden bakabilme imkânı sunabilir.

    ciddi anlamda sosyal dışlanma, yoksulluk ve kimlik bunalimlari yaşayan bu toplumu varsaymak ve kabul etmek istedikleri şeylerin başında gelmektedir.

    edit: mustafa olpak meğer geçen yıl (3 ekim 2016) vefaat etmiş, bu topluluk için emekleri yadsınamaz, ruhu şad olsun.
  • gururla "öyle bir şey yohhi" deriz artık
  • afro-türkler bu ülkenin ırk pastasına renk katar. ve bence bazılarından daha çok bu ülkeyi hak ediyorlar.
  • acaba askere gidiyorlar mı diye merak etmekteyim. dosta güven düşmana korku salar.
  • şu sıralar akbank kültür sanat bünyesinde düzenlenen 37. günümüz sanatçıları isimli sergide kendileri hakkında dikkat çekici bir fotoğraf çalışmasının da ziyaret edilebileceği sosyal topluluk. bu ülke tarihinin halen yaşayan gerçek bir değeridirler.

    akbank kültür sanat sayfası

    sanatçı için (bkz: osman sadi temizel) kendisini bu güzel çalışması için nacizane kutluyorum.
  • @madas arkadaşımızın paylaştığı linkteki mevzu bahis festival haziran ayının ortasındaydı. konudan sapmak istemesem de linki açıp biraz izleyince görüp dayanamadım ve dile getirmek istedim.

    videoda dk 1:32 deki kadını tanıdınız mı ?

    90 larda efsane olan ve yine bilenlerin bildiği ünlü maçka adlı şarkısıyla o dönem çok popüler olan melis sökmen 'dir.

    melis sökmen - maçka

    bana 15 haziranda melis sökmen'in üzerinde de aynı kıyafet olan kısa bir videosu gönderildi. hatta görünce "aaaaa " demiştim ama festivalden haberim yoktu. hele afro-türk festivali olduğundan hiç haberim yoktu. şimdi düşündüm de belki de melis sökmen'in davet edilme sebebi bile bunla ilgili olabilir. yani araştırmadım bilemiyorum ama kendisi de afro-türk olabilir.

    tanım: evet ege'de yıllar içerisinde tanıdığım ve bir çoğuyla sohbet edip bir arada vakit geçirme şansımın da olduğu insanlardandır.
  • şiveli konuşmaları çok güzel
  • abi çok iyi dublaj yapılmış, kelimeler tam oturan yabancı film izler gibi oluyor insan. süperler
hesabın var mı? giriş yap