• (bkz: cmk 150)
    (bkz: anayasa 38)
  • " - çuvala koyulmuş ve denize atılmış bir grup avukata ne denir?
    + iyi bir başlangıç."

    esprisinin sebebidir, avukatların sevilmeme sebebi budur, yeri gelir mecburi görev çıkar emir büyük yerden gelir, bir tecavüzcüyü, bir pedofiliyi dahi savunmak/kurtarmak için efor sarf ermek zorunda kalır.

    herkesin harcı olmadığından, vicdani red diye bir seçenekleri her daim vardır fakat kariyerlerinde ciddi bir düşüşe, güven kırıklığına sebep olabilir bu durum, zira bu, kişinin her koşulda tarafsız kalamadığını gösterir ve bu da ne yazık ki yeterince adil bir kişi değil demektir.
  • tabi ki kazanamayacağını biliyor. prosedür gereği katilin de bir avukatının olması gerekli. e avukat ta beraat ettirmeye çalışacak işi bu. yani dosya tamamlansın diye yapılan işlemler sadece. kötü birini savunan avukata kin beslemek yanlış
  • öncelikle para, para, paradır. ama para tek başına yetmez tabi, suçlu birini masum gösterebilmek için iyi bir kurgulama ve hikaye yeteneği ile aksiyonlu hikayelere doyamayan bir tip olmak da lazım. bu hikayeleştirme yeteneğini gösterip bununla dava kazanmak da ekstra motivasyon kazandırıyor. yoksa avukat da suçluların arkasından pezevenk herif, bilmemneyin oğlu diye bahsediyor. ama herif kendi tatmininde. ekseriyetle ağzı bozuk olur bir de bunların. imza: ceza avukatı tanıdığı olan birinin gözlemi.
  • mafya avukatı değilseniz ya da işlenen suça siz de iştirak etmediyseniz, ağır bir suç işlese de müvekkilinizin tam hakettiği cezayı almasını sağlamak da adalettir. misal 20 sene alacak birisine yanlış toplanan kanıtla 30 sene kitlenmiştir, bu adalet değildir. o kişinin işlediği suça 20 sene az diyorsan, çözüm kanunu değiştirmek o başka. kaldı ki başta saydığım kişiler de kanunların verdiği haklar üzerinden ilerliyor. yani avukat kötü niyetli bile olsa zaten hareket alanı kanunlar çerçevesinde belirleniyor. ideal bir adalet sisteminde motivasyonu çok da önemli değil.
  • ortada delillerle sabit bir suç varsa avukatın yapacağı şey suçlunun can güvenliğinin garanti altına alınıp adil bir şekilde yargılanması olacaktır. öldürdüğü kişiyi fetöcüydü, yolluydu, o saatte orda ne işi vardı vs. diye suçlamak adillik değil, orospu çocukluğudur. idealist olmakla orospu çocuğu olmak arasında ince değil, bariz bir fark vardır.
  • para ve reklamdır. başta bu tarz işleri istemese de sosyal çevresi neyse gelen işler de ona göre oluyor.
    ağır ceza alan arkadaşlar zamanla bu işte pişmiştir. hiçbiri beraat vaadetmez. cezayı alt sınırdan aldırmayı vaat eder.
    sonra da hakkında "ipten adam aldı" diye reklamı yapılır. trafik kazası ile ilgili bir davayı bile insanlar ona getirmeye başlar.
    avukatlık yapan insanlar da türk toplumu içinde yetişmiş insanlar. bu yüzden diğer meslek sahiplerini motive eden şey neyse avukatlarda da odur.

    edit: mobilden girmiştim hatalar düzeltildi.
  • ekşisözlük gibi her şeye asalım keselim denen bir yerde garip gelecek ama herkesin adil yargılanma hakkı vardır. yeterli bir motivasyon bence.
  • yargının üç ayağı vardır:
    - iddia makamı
    - savunma makamı
    - karar makamı

    eğer bu ayaklardan biri olmazsa veya doğru işletilmezse o yargı sakattır. bu kurguda avukat bizim peşin hükümlerimize göre değil hukukun gerekliliklerine göre, varsa makul karşı savları da dile getirerek yapılan yargılamanın sağlıklı sonuçlanmasını sağlamalıdır.

    avukat mahkemelerin intikam işleviyle değil adaleti sağlama işleviyle donatılmasını sağlayan unsurdur.
    (şüpheliyi savunacağım diye maktulu, yani yanıt veremeyecek kişiyi ahlaksızca suçlayanları avukat bile saymıyorum; bunu dipnot olarak vereyim.)
  • avukat; suçlunun en az ceza ile kurtulması için savunma yapar . suçu ve suçluyu övmez ,hukuk karşısında herkes eşit ilkesinden savunma yapması.
hesabın var mı? giriş yap