• erkeklerde, kadınlara oranla iki kat fazla görülen ve genellikle 45 yaşın üzerinde ortaya çıkan kanser türü. ağız kanseri, sessizce ilerleyerek kişiyi ölüme dek varan sonuçlara götürebilir. ağrısız olması dolayısıyla kısa sürede yayılır. kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. bununla beraber, tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerdeki karsinojen maddeler ve fazla güneş ışığına maruz kalınması gibi faktörlerin ağız kanseri riskini artırdığı tespit edilmiştir. genetik yatkınlık da ağız kanserleri için risk faktörüdür.

    belirtileri; ağız içinde veya etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar; ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması; ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar; seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi; çiğneme ve yutma güçlüğü; dil ve çene hareketlerinde zorlanma; dil veya ağzın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk; alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması gibi. ağız kanseri lezyonları başlangıçta ağrısız olmakla birlikte kanserin ilerlemesi ve sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturması sonrasında ağrı şikayeti de başlar. kişinin kendinin ağız kanserini fark etmesi güç olabilir. bu nedenle düzenli diş hekimine gidilmesi son derece önemlidir.
    en önemli sebepleri arasında sigara kullanımı gelmektedir. sigara, kanser oluşumunu yüzde 70-75 oranında etkilemektedir. sigaranın alkolle birlikte kullanımı dolayısıyla kanser riskinin 5 kat artmaktadır. sigara tüketiminin daha fazla olduğu erkeklerde ağız kanserlerine, kadınlara oranla daha fazla rastlanmaktadır. ancak, son yıllarda kadınlarda da sigara tüketiminin artmasıyla birlikte kanser oranı da artmaya başlamıştır. kötü ağız bakımı da, kanser oluşumunu hızlandırmaktadır. güneş altında çalışan kişilerde de dudak kanserleri sıklıkla görülmektedir. güneşin zararlı ışınları hücre dna'sını bozmakta böylece kanser oluşmaktadır. bu yüzden özellikle güneş altında çalışan çiftçi, işçi gibi meslek gruplarından kişilerin dudaklarını koruması gerekmektedir.
  • yapılan araştırmalara göre bir nedeni de oral seksmiş. on binde bir görülmekteymiş.
  • (bkz: deli tütün)
    (bkz: maraş otu)
  • ağız kavitesinde oluşan herhangi bir malign neoplazm .
hesabın var mı? giriş yap