• bi gün, kurstan bir arkadaşım, işyerim civarından geçerken aklına geliyor beni arıyor, hatırımı soruyor. gelsene diyorum, bir çayımı iç, hem görüşmüş oluruz. bir duraksıyor, nefes alıyor, yok diyor, başka zaman. ısrarımı seveyim, hazır diyorum gelmişsin buraya kadar, çık işte yukarı. tamam geleyim de, şey diyor, az önce soğan yedim ben, çekiniyorum o yüzden. saçmalama diyorum, lafı bile olmaz, biz her gün yiyoruz n'olacak allasen. ikna kabiliyetimi yitireyim. neyse, çıkıyor bu yukarı. sarılıyoruz. ben bayılmışım. allah'ım böyle bir koku olamaz. çocuk sürekli anlatıyor, ben daimi gülümsüyorum filan ama, hoşbeşten fırsat bulunca ilk şunu soracağım: soğanı tarlasıyla birlikte mi yedin arkadaşım sen? o nasıl bir soğan yemektir? renkten renge giriyorum, imkanı yok o kokuyu defedemiyorum abi. taktım bi kere. sanki karşımda bizim hüseyin değil de, bir baş soğan oturuyor. kendisi oradan buradan laflarken ben hüseyin'i ince ince kıyıyorum, pembeleşinceye kadar kısık ateşte çeviriyorum. o koku gitmiyor. bi yarım saat sonra kalktığında tekrar sarılıyorum. yaşama sevincime.
  • sabah sabah derste yanima oturan herifin degi$mez ozelligi. adam agzini acaip bir nefes veriyor di$ariya, tansiyonum du$uyo gozlerim karariyo resmen. ayrica hayir efendim "hastadir yaziktir" falan degil olay, binbir turlu katakulliyle lafi getirip sordum ki bir baca gibi surekli tuten bu arkada$ di$ fircalamayi bir zaman kaybi olarak goruyormu$. gerisini dinleyemedim, bayilmi$im.
  • büyük oranda ağız boşluğundaki organlara bağlı olmakla birlikte nedenleri çeşitlidir kötü ağız kokusu terimi halitosis'dir..
    1)oral kavite kaynaklı ağız kokuları (foeter oris)
    diş çürükleri, kök artıkları, hijyenik olmayan dolgu ve protezler, iyi temizlenmeyen protezler, derin diş eti cepleri, pulpa gangrenleri, periodontitisler, tartılar, kötü ağız hijyeni, çeşitli ağız patolojileri (sifiliz 2. evre, kızıl, stomatitis simplex vs)

    2)üst solunum yolları kaynaklı ağız kokuları (foeter narium)
    farenjit, larenjit, tonsillit, adenoid vejetasyon, ozena, nasal tümör ve kistler, özofagusun mukoza enfeksiyonları

    3)alt solunum yolları kaynaklı ağız kokuları
    akciğer apsesi, piyojenik akciğer ampiyemi, kronik bronşit, bronşektazi

    4) çeşitli sistemetik hastalıklara bağlı ağız kokuları
    karaciğer hastalıkları--->çürük yumurta ve sülfür kokusu
    böbrek hastalıkları--->üremiyle birlikte görülenlerde keskin amonyak kokusu
    diabetus mellitus--->aseton kokusu
    h. pylori enfeksiyonları--->bozuk yumurta kokusu
    akciğer apseleri ve bronşit---> çürümüş et kokusu

    5)ateşli hastalıklara bağlı ağız kokusu
    kızıl, difteri, tifo, kızamık, suçiçeği vb...

    6)ilaçlar ve metallere bağlı ağız kokusu
    civa, kurşun, telliryum, antiepileptik ilaçlar, diüretik ve paraldehit vb...

    7)yiyecek ve tütüne bağlı ağız kokuları
    peynir, pişmiş yumurta, soğan, sarımsak, sucuk , pastırma, sigara vs...

    8) özel durumlara bağlı ağız kokusu
    menstruasyon, açlık, fazla spor, sarılık, karbonhidrat diyetleri, c avitaminozu, menapoz başlangıcı

    yazarın notu: copy- paste değil alın teri
  • en korktuğum şey.
    hadi abartmayayım çok korktuğum bir şey.
    ya ağzım kokuyorsa da ben farketmiyorsam, çok fena... yakın bildiklerinizi uygunca uyarın koku varsa. yoksa uyarmayın.
  • dişlerini günde 2 defa fırçalayan bir insan olarak hem sabah kalktığımda, hem de dişimi fırçaladıktan sonra bir şey yemesem bile 2 saat sonra olan koku. hem sinüzit hem de midede sorun olunca yapıyor tabi. lütfen insanları ağızları kokuyor diye eleştirmeyelim. ayrıca kötü bir dönemden geçiyor ve değil dişlerini fırçalamak yıkanmak bile içinden gelmiyor olabilir. biraz anlayış kimseyi öldürmez.
  • günün bilhassa sabah saatlerinde hiç çekilmeyen kokudur kendisi. işim dolayısıyla sürekli şehir dışına seyahat ediyorum. yılbaşı arifesi beni doğuda bir santrale gönderdiler hatalı montaj edilmiş boru hattının revizyonu için. neyse ben vardım santrale, santralde çalışan bir arkadaş da bana yardımcı olacak adı da selami, beraber boru hattını söküp yenisini montaj edicez. neyse başladık vidaları gevşetmeye, bir, iki derken bütün vidaları açtık boru hattını söktük. ama nasıl bir koku geliyor anlatamam size. ben de dedim, ya bu hes suyu nereden geliyor, ne kadar iğrenç bir koku bu beynim kulaklarımdan akacak. abi evet biraz kokar dedi ama ben duramıyorum artık kokudan, odaklanamıyorum hiçbir şeye, işi bırakma derecesine geldim, it gibi kokluyorum çünkü koku da stabil değil. suyu kokluyorum yok, boruyu kokluyorum yok, bi geliyo bi gidiyo koku. neyse ben böyle kemiğini bıraktığı yeri arayan köpek gibi kokluyorum her yeri, olduğum yerde, burnumu girebilecek her yere sokuyorum, en son kokunun kaynağına yaklaştığımı hissettim, heyecanla bir döndüm adamla burun burunayız. mal gibi gülümsedi selami abi ne yaptığımı anlamaya çalışırcasına, o gülünce kalan 2 dişinin arasından gelen koku başımı döndürdü, sendeledim, gözümün feri götüme kaçtı. adama 15 dakika saliha diye seslendim. saliha usta 16 anahtarı ver, saliha usta boruyu tut. hayır, bu da saliha diye seslenilmesine mi hasret kalmış, adının saliha konulmasını istemiş de selami koymuşlar gibi hiç ses etmedi bana. ben ancak 15 dakika sonra kendime gelebildim adamın ismini hatırladım.

    tamam hastalıktır, anlarım eyvallah ama günde 2 paket sigara içiyosan dişlerini fırçala bir zahmet. adamın ağzını kimya laboratuvarında teste tabi tutsunlar, adam doğal amonyak üretiyor ağzıyla şerefsizim. kimya bilimine katkıda bulunsun bari.
  • düzenli olarak ayda bir dişlerimi fırçalamama rağmen kurtulamadığım illettir.
  • kişilerin kendinde olup olmadığını anlamaları, bileğin iç kısmına dili değdirmeleri ve kuruyana kadar bekledikten sonra (40-45 sn) bileği koklamaları ile mümkün olan kokudur.
  • bu aksam eminonu kurtulus otobusunde kitle imha silahlari hakkinda yeniden dusunmemi saglayan koku. orta siralardan bir kadin hepimizi oldurmeye calisti. cok savunmasizdik be sozluk. konustugu diger kadin bir hastanede komadadir herhal.
  • sebebi ölü bakterilerin atık maddesi olan ve volatile sülfür adı verilen bir gaz olan biyolojik ve sosyal problem. nefeste oluşan kötü koku büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. ağız içi bir infeksiyon, ilerlemiş bir dişeti hastalığı yada sadece ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olurlar. kokuya sebep olan diğer sistemik problemler ise: tonsilit, akciğer iltihabı, sinüzit, şeker hastalığı (aseton kokusu), mide bağırsak hastalıkları, böbrek yetmezliği (balıksı koku), karaciğer ve metabolizma bozukluklarıdır. ağız kokusunun öncelikle sebebi teşhis edilmeli ve buna göre tedavisi yapılmalıdır.
    ağız içi kaynaklı kokularda yapılması gerekenler ise:
    - tüm çürükler tedavi edilir.
    - diş eti hastalığı tedavi edilir.
    - cepler ve diş taşları elimine edilir.
    - gömük ve yarı gömük 20 yaş dişleri çekilir.
    tüm bunların dışında:
    her öğünden sonra dişlerinizi 3 dk fırçalayınız ve günde bir kez diş ipi kullanınız. diş fırçanızı kuru ve temiz bir yerde muhafaza ediniz ve kullandıktan sonra iyice yıkayınız. dil çok girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir. eğer fırça ile bu yüzeyi fırçalamaktan rahatsız oluyorsanız temiz bir plastik kaşık kullanarak dili kökünden ucuna kadar sıyırarak temizleyiniz. ayrıca dilinizi rahat ve düzgün bir şekilde temizleyebilmek için piyasada bulunan dil fırçaları ve dil kazıyıcıları size çok yardımcı olacaklardır. nane şekeri, ağız spreyleri yada gargaralar ağız kokusunu önlemez sadece kısa bir süre (5-7 dk) baskılar.
    ağız kokusunu önlemek için %50 su ve %50 hidrojen peroksit'den hazırlayacağınız bir gargara olumlu etki yaratabilir. gıda kaynaklı (sarımsak, soğan, alkol vb) kokularda ise ertesi sabah aç karnına içilen bir bardak soğuk süt kokuyu belirgin miktarda azaltır.

    kaynak: http://www.dentalesthetic-implant.com/
hesabın var mı? giriş yap