• evet tanrının var olup olmadığını bilemeyiz fakat evrenin ve içindekilerin belli kurallar dahilinde hareket etmesi ve ölçülebilmesi bende tanrının varlığı ihtimalinin, yokluğundan daha yüksek olduğu izlenimini yaratıyor.

    agnostik deizm'in tam olarak tanımı da budur sanırım.
  • tanrının varlığı konusunda mantıken agnostik hissen deist olandır.
  • bu görüşteki bireylerin zamanla ateizme geçmesi gibi bir şart yoktur, saçma falan da değildir. agnostik deistler, ateistlerden belki daha rasyoneldirler; bazı tanrıların varlığının veya yokluğunun henüz kanıtlanamayacağının farkında olup kendileri belirli sebeplerden dolayı inanan tarafta yer alırlar. dinlere inanmadıkları için düşündükleri tanrı figürünün özelliklerini ve sınırlarını bilimden ve felsefeden yararlanarak tasvir ederler. bu görüşe geçmeyip ateist olan insanlar "dinlerin tanrıları gerçek değilse hiçbir tanrı gerçek değildir" gibi rasyonel olmayan bir düşünceye sahip oldukları için garipsedikleri çok olur, ben de dahil garipseyip saçma bulmuştum geçmişte.
  • ben 10 yaşımdan beri kendimi deist olarak adlandırıyorum; doğru yada yanlış. diyorum ki bizi bir güç yaratmış, belki çok güçten biri yaratmış ve nihayetinde belki onları da bir şey yaratmış yada onlar nihai yaratanmış, bunların hepsi ihtimal, inandığım bir şey varsa evrenin tanrı tarafından kontrol edilmediği, bize öteki dünya sunulacak kadar değerli şeyler olmadığımızı düşünüyorum, bu sanıyorum ki agnostik deizm oluyor, ben kendime agnostik deist diyebilirim.

    gnostik teist: bir tanrı yada tanrılar olduğuna inanıyorum ve bundan eminim

    agnostik teist: bir tanrı yada tanrılar olduğuna inanıyorum ancak bundan o kadar emin değilim

    gnostik deist: bir güç olduğuna inanıyorum ve bundan eminim

    agnostik deist: bir güç olduğuna inanıyorum ancak bundan o kadar emin değilim

    gnostik teist: hiçbir tanrıya inanmıyorum ve bundan eminim

    gnostik ateist: hiçbir tanrıya inanmıyorum ancak bundan o kadar emin değilim
  • bu tanımı kelime bazında agnostik ve deist düşünce olarak ikiye ayırıp fikri tartışmak yerine kelime seçimini tartışmak yanlış bir durumdur.

    kendim üzerinden örnek vermem gerekirse; etrafıma baktığımda yaratıcının var olabilme ihtimali olamama ihtimalinden daha yüksek ama yaratıcı kendini bize tanıtmak istediyse görevlendirdiği kişiler, kitaplar, durumlar bana yetersiz geliyor.
  • tanrı olabiliritesine inananların düşünce şekli.
  • agnostik deist bal gibi de olunabilir. deist'ler tanrıya inanır. agnostik'lik tanrıya inanmamak değildir, yalnızca tanrının varlığını kanıtlayamayız diye düşünür. tanrının olduğunu bilen/inanan, ama bunun kanıtlanamayacağını düşünen ve de dinlere inanmayan bir kişiye agnostik deist diyebiliriz.
  • uyduruk bir söylem.

    agnostik tanrının var olup olmadığının bilinemeyeceğine inanır. deist ise dinlere inanmaz ama tanrının varlığına inanır sadece tanrının evrene müdahale etmediğini savunur. dolayısıyla agnostik deizm diye bir şey olamaz.
  • er yada geç ateizmi kabullenecek kişi söylemi.
    hep böyle başlar arkadaşlar. sigara gibidir aklında oldumu bu sorunsal hep düşünürsün sonrası malum başlarsın.
    hee ben başlamadım başlayan arkadaşlarım var.
  • internet üzerinde bu kavramın genellikle tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinemeyeceğini düşünen ancak bir tanrının varlığına inanmayı tercih eden kişiler tarafından kullanıldığını görüyorum. bu fikirlerine ek olarak şunları da söylemekteler: daha büyük bir amacın, varlığın olduğunu düşünebiliriz ancak bunun kaynağı yalnızca akıl yürütme olabilir; kitaplar, vahiyler, kehanetler değil. tüm bunlara rağmen tanrının varlığı ya da yokluğu hâlâ kesin olarak bilinemeyeceği için şüpheci yaklaşımı korurlar.

    bu başlığa gelip yazma sebebim düşündüğüm bir fikrin nasıl bir terimle ifade edildiği konusunda kafa karışıklığı yaşamamdı. agnostik deizmden ziyade deistik agnostisizm gibi bir kavram bunun için sanırım daha uygun olurdu ancak böyle bir kullanım yok gördüğüm kadarıyla.
    bir kişi tanrının varlığının kanıtlanamayacağını düşünmekle birlikte var olma ihtimali durumunda deizm ile paralel bir anlayış sergileyebilirdi. "tanrının yokluğu bilinmezdir ancak varsa da dünyayı yarattıktan sonra müdahil olmamış ve dolayısıyla elçiler, kitaplar göndermemiştir." diyen birinin sonuçta deist olduğunu söylemek mümkün değildir, agnostiktir ancak deistik bir fikre sahiptir. yine de mabadımdan element yaratmamış olayım diye böyle bir başlık açmaktan kaçındım, siz burayı ziyaret etmişken bunu da okuyun yeter.
hesabın var mı? giriş yap