• hastanelerde bulunan bir odanın ismi: agoni odası. ameliyattan çıkarılan ve canhıraş çığlıklar atan hastaları topluca acı çeksinler diye oraya yerleştirirler.
  • (bkz: agonya)

    ayrica (bkz: boojum)
  • ölümden hemen önceki devrede merkezi sinir sistemi işlevinin bozulmasına verilen isim.
    sinir sistemindeki bu bozukluk nedeniyle bu devrede kişinin hukuki ehliyetinin olmadığı varsayılır.misal kişi o an vasiyette bulunamaz vs...
  • yunanca kökenli can çekişen anlamında.
  • (bkz: agonist)
  • "agoni" can çekişme demektir. nükleer patlama benzeri olaylarda ölen kişiler dışında her ölümde uzun ya da kısa süren bir agoni dönemi mevcuttur. agoni süresi birden ölümlerde çok kısadır(beyin kanaması,inhibisyon; kronik hastalıklardan ölenlerde.ise saatlerce ve hatta günlerce uzayabilir. agoni hali bir süre sonra ölümün ortaya çıkacağını belirtmesi bakımından olduğu gibi uzun süren agoni devrelerinde kişilerin yaptığı yasal işlemlerin geçerli olup olmamasının doğuracağı tartışma açısından da hukuki bir önem taşır. agoni döneminde bilinçte ve iradi hareketlerde bozulma meydana geldiğinden kişinin yaptığı mal satma, vasiyetname düzenleme, miras bırakma, evlat edinme, evlenme, vs., gibi hukuki işlemler hukuk bakımından geçersiz sayılmaktadır. bu nedenle bu işlemlerin geçerli olup olmadığına sonradan karar verecek hekimin bu akitlerin agoni döneminde yapılıp yapılmadığını ayırt etmesi lazımdır. bu ayırımı yapabilmek ve muayene sırasında yaklaşmakta olan ölümü belirleyebilmek için agoni belirtilerini bilmek gerekmektedir. bazı kişilerde çok nadiren bilinç sona kadar belli ölçüde açık kalabilir. agoni döneminde olan bir kişi bazen bir sır ya da bir olay hakkında gizlediği bilgiyi açıklar. böyle bir ifade, diğer kanıtlar ile uygunluğu bulunursa hukuki açıdan önem kazanabilir.

    agoni belirtileri
    agoni döneminde kişiye canlılık niteliklerini kazandıran 3 büyük sistem olan merkezi sinir sistemi, dolaşım ve solunum sisteminde ağır fonksiyon bozuklukları gelişir. kişinin bir süre sonra öleceğini gösterir. bu nedenle kişinin aktivitesinde büyük bir azalma olur, hareketsiz ve sakin görünür. dolaşım sistemindeki fonksiyon bozukluğu nedeni ile şoktaki görünüm gibi yüz solar, el ve ayakta soğuma başlar; önce ayaklar soğur, uzun süren agonilerde vücutta staza bağlı olarak mor lekeler gelişir; bradikardi ya da taşikardi gelişir. yüzde soğuk terlemeler olur, dudaklar morarır, alt çene düşer ve ağız açılır. halk arasında bu durum "çene alma" adını alır ve ölümün yaklaşmakta olduğunun bir işareti olarak kabul edilir.

    yutma, ağız ve diğer reflekslerdeki azalma nedeni ile boğazda koyu tükürük birikir, düzeni bozulmuş olan solunum sırasında hırıltılar çıkar(cheyne stokes), üst göz kapakları düşer, göz aralık kalır, midriazis, korneada bulanıklık olur, ışık refleksi kaybolur. vücutta irade dişi hareketler oluşur. kişi bilinçsiz olarak kolunu, bacağını oynatır. irade dışı hareketler içinde en karakteristik olanı elde para sayar gibi hareketin görülmesidir. bu harekete "karfoloji" denir.

    beş duyuda da bozukluklar olur. önce görme, sonra işitme ve hissetme duyuları bozulur. kişi konuşamaz, sorulan sorulara mırıltılarla cevap verir, ancak bunlar bilinçli cevaplar değildir.

    son dönemde sayılan bütün bu belirtiler kaybolur, kişinin iyileşerek hayata döndüğü zannedilir, bu ilginç durum bitmekte olan canlılığın son reaksiyonudur ve yine çok ilginçtir ki bitmekte olan bir mumun son iri parıltısına benzemektedir. aslında bu, düşünülenin tam tersi bir olaydır ve kişi kısa bir süre sonra ölür.

    (kaynak : bunalti.com)
  • (bkz: agonizm)
  • sanırım hayatın anlamı..
  • "sönmüş bir mumun fitilinde kalan son ışık"

    ...jules parrot...

    agoni de anlamını öğrenince göz bebeklerimizi büyüten bir terim. agora da öyle mesela. bu latince çok şeker lan jale.
hesabın var mı? giriş yap