• pakistan'da gerçekleşen, son 80 yılın en siddetli selleri. su ana kadar seller yuzunden olenleri sayısı 1600 cşve-arındayken, selden etkilenenlerin sayısı 13 milyona ulaşıyor. seller haziran ayında musonlarla baslamis ve halen devam ediyor. selden en kotu etkilenen bölge ise ulknin kuzeybatısı.
    pakistan hukumetinin felaket karsısında uluslararası yardım talep etmesi uzerine para yardımı ulkeler olmus. ancak bolgedeki talibanlılar batıdan gelen yardımı istemiyorlar ve hukumete bunu reddetmeleri yonunde cagrı yapıyorlar zira gelen paranın pakistanlı burokratlar tarafından hortumalanacagını ve halkın bu paradan yararşanamayacagını soyluyorlar.

    http://www.alertnet.org/…/crisisprofiles/pk_flo.htm
  • birleşmiş milletler aşagı yukarı yarım milyar dolarlık bir yardım toplanılması için çagrıda bulunmuş. birleşmiş milletler yetkililerinden biri, bolgede 6 milyon insanın acil insani yardıma ihtiyacı oldugunu duyurmuş.

    http://www.bbc.co.uk/…ews/world-south-asia-10943606

    sel etkilerini depremler gibi aniden gosteren bşr felaket degil. ancak bu sellerin daha az tehlikeli oldugunu da göstermiyor. sel yuzunden insanlar temiz su ve gıda bulmakta zorlanacak ve cok yakında buna baglı hastalıklar gorulecek.
  • daha once gerceklesen yıkımlı felaketlere gore dunyada pek yankı bulamamıs su ana kadar. mesela asyadaki tsunami felaketi inanılmaz bir yankı uyandırmıs ve coook buyuk boyutlarda yardım paraları toplanmıstı. tabi bunun en buyuk nedeni medyanın oynadıgı rol.
    acıkacsı pakistanı pek kimse iplemiyor. pakistan'daki selde milliyet bazında hayatını kaybedenlerde isvec ikinci durumda olsaydı veya her sene pakistana milyonlarca avrupalı turist gidiyor olsaydı o zaman burası icin de hemen yardım toplanabilirdi. ancak oyle degil.
    diger taraftan turk kızılayı da devlet politikalarını izlemeye gayret ettiginden pakistana yardım kampanyası baslatmaya fırsat bulamamıs olacak. (en azından yardım ekibi gondermişler).

    bu arada tsunamiden sonra endonezya icin 7 milyar dolar yardım toplanılmıstı.
  • avrupa komisyonu insani yardım departmanı (echo) 10 milyon euroluk yardımda bulunacakmış yanlış anlamadıysam.

    http://www.reliefweb.int/…3&emid=fl-2010-000141-pak
  • efendim açık açık söyleyelim; burası talibanla bir görüldüğü için yardım göndermekte çekiniliyor. burası bir tatil cnneti, batılıların uğrak yeri olmadığı için medyada fazla yer almıyor. ancak yer alması ve de acil yardım eli uzatılması grekiyor. dünya bankasına göre selden etkilenen bölgede 1 milyar dolar değerinde tahıl kaybı varmış. diğer taraftan sele bağlı hastalıklar da baş göstermekte.
  • sözlükte türk kızılayı hakkında bilip bilmeden, atılıp tutularak yaklaşılmasına imkan sağlamış afettir.

    türk kızılayı din,dil,ırk ayrımı gözetmeksizin dünyada meydana gelen, insanların birincil ihtiyaçlarından mahrum kalmalarına sebep olan tüm afetleri ve olağanüstü gelişmeleri takip etmektedir.
    cenevre sözleşmesi uyarınca ihtiyaç sahibi ilgili ülkenin insani yardım kuruluşu uluslararası yardım çağrısında bulunduğu taktirde gerekli müdahaleleri yapmaktadır.
    (bkz: 12 ocak 2010 haiti depremi)

    ayrıca türk kızılayı pakistan'da daimi temsilciliği bulunması sebebiyle pakistan kızılayı ile birlikte pakistan'da meydana gelen afeti ülke sınırları içerisinde meydana geldiği esnada yaşayan ve pakistan kızılayı ile birlikte ihtiyaç tespiti ve yardımında bulunan ilk insani yardım örgütüdür.
    (bkz: türk kızılayı pakistan daimi temsilciliği)

    türk kızılayı aracılığı ile yardım kampanyası başlatılmamış dahi olsa pakistan'da meydana gelen sel felaketinde kullanılmak üzere şartlı bağışta bulunulup bulunulamayacağı konusunda 168 türk kızılayı ücretsiz bağış ve danışma hattı'ndan bilgi alınabilir.
    (bkz: önemli olan niyet)
  • bağış adı altında halktan topladığı paraları ne yaptığı belli olmayan sözde insani yardım kuruluşları ile türk kızılayı'nın kıyaslandığı felakettir.

    türk kızılayı'nın kurumsal sitesinde bir yerde şu saat itibariyle afet meydana geldi, şu saatte uluslararası yardım çağrısı geldi, biz de şu saatte şunu yaptık diye bilgi vermemesi türk kızılayı'nın birşey yapmadığı anlamına gelmemektedir ki buna örnek olarak 12 ocak 2010 haiti depremi'ni gösterebiliriz.
    türk kızılayı kurumsal sitesinde an ve an gelişmeleri duyurmamış olsa da haiti'ye ulaşan ilk kurumdur.

    türk kızılayı ulusal bir kampanya yürüteceği zaman haydi para topluyoruz diye kampanya başlatamaz, içişleri ve dışişleri bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıkların,vb. alacağı kararlar neticesinde bir kampanya başlatabilir.
    yardım malzemesi taşıyan uçaklar,tırlar öyle kolay yola çıkamıyorlar ne yazık ki gümrükte saatler sürüyor işlemlerin yürütülmesi. bu ve benzeri gecikmelerin sebebi de günah keçisi olarak gösterilmek istenirse elbette türk kızılayı'dır türk kızılayı'nın işlerini kolaylaştırmayan kurumlar değil.

    eğer bağışta bulunarak desteğinizle birilerinin yardım yapmasını istiyorsanız aracı kurumu da doğru seçmeniz gerekir. sizden aldığı paraların nereye gittiğinin hesabını veren kurumları seçmelisiniz. yok ben parayı vereyim de gerisi onların bileceği iş günahı boyunlarına vs. düşünüyorsanız evinize bir kumbara alın türk kızılayı'nın başlatmakta geç kaldığı yardım kampanyaları için ayırdığınız parayı bu kumbaranın içine atın en azından arada bir açarsınız paranız size kalır, ulaştırılması gereken yerlere gitmeyip başkalarının cebine girmez ya da el altından başka yerlere ulaştırılmaz,başka faaliyetlere destek verilmez.

    ayrıca türk kızılayı kabul edeceğini beyan ettiği şartlı bağışları bir kuruş dahi olsa ulaştırılması istenilen yer haricinde kullanmaz ve bağışçılarına aldıkları bir kuruşun bile gitmesi gereken yere gidip gitmediğini sorma ve öğrenme hakkını verir.

    türk kızılayı'nın yürüttüğü kampanyalar sona erdiğinde işbirliği içerisinde olduğu bankalara kampanyanın sona erdiği bilgisi verildikten sonra bankanın gerekeni yapmaması da türk kızılayı'nın suçu değildir,bankanın sorumsuzluğudur.

    türk kızılayı ile amerikan kızılhaçı'nın sahip olduğu imkanları karşılaştırmak da ne derece doğru tartışılır ve vicdan muhasebesi gerektirir.türk kızılayı'nın amerikan kızılhaçı'nın sahip olduğu kadar ya da daha fazla imkanlara sahip olmasını istiyorsanız türk kızılayı'nın daima yanında olun.kızılaycılık oyunu oynamaya çalışan diğer oluşumlara destek vermektense biraz olsun zahmete katlanıp tercihinizi türk kızılayı'ndan yana kullanın.

    türk kızılayı herhangi bir aksilik çıkmadığı taktirde 16 ağustos 2010 itibariyle yardım kampanyasını başlatacakmış kamuoyuna saygıyla duyurulur.
  • ne kadar devasa boyutta bir felaket olduğu aşağıdaki haritalardan görülebilir:
    http://www.reliefweb.int/…$file/map.pdf?openelement
    http://www.alertnet.org/…/newsdesk/128110911696.htm
hesabın var mı? giriş yap