• beddua etmek.
  • annemin bashıma gelen her terkedilme olayında, "sen onun ahını aldın bunu aldın shunun aldın ondan oluyo boyle" sheklınde serzenıshlerınde hedef aldıgı fiil
  • bilimsel olarak açıklanmayı beklendiğine inandığım fenomen, ah edildiğinde ah bizim bizden habersiz vicdanımız mı, yoksa cidden havada uçup insanların kıçına başına konan "aaaaaaah aaaaaaaaah" lar mı var?
    ne olursa olsun realitede tonla ah etme vak'asının hedefine şaşmaz bir şekilde vardığını gördüm.delilerim var.
  • (bkz: nazar boncugu)
  • haksizliga ya da kotuluge ugrama durumunda olayi allaha havale etmekle beraber akabinde karsi tarafi kotu durumlara surukleyecek dilek ve temennilerde bulunmaktir.
  • (bkz: ahını almak)
  • ...
    ben dert ile ah ederdim
    derdim bana derman imiş
    ister idim hasret ile
    dost yanımda pinhan imiş *
    ...
  • zulme ve haksızlığa uğradığına inanan insanın, çaresizlikle birlikte köze dönmüş ciğerinden diline dökülen nârdır ve bu, öyle bir ateşdir ki, faili de kavurur, mefulu de.

    hayrın da şerrin de allah'dan olduğu bilinse dahi, şer görülende hayır, hayır görülende şer olduğu akıldan çıkarılmasa dahi necip fazıl üstadın teşbihi ile "nefs" öyle güçlü bir "köpek"tir ki, o nefse söz geçiremez, erdemlerinizi parçalayıp, lime lime etmesine izin verirsiniz. sebeplerle müsebbip arasında kurmanız gereken bağı kuramaz, yanlış adreslerde tırmalayıp durursunuz.

    oysa bilgeye " nasıl insan oluruz?" diye sormuşlar ya... meşhurdur hani anlatılır ya... "üç adım atlama" gibi bir cevap vermiş, bilge kişi bu soruya:
    "önce sana kötülük yapanlara kötülük düşünmemen gelir, insanlığa attığın ilk adım budur... sana kötülük yapanlara iyilik yapabildiğin an ise ikinci büyük adımı atar ve hakiki insan olmaya başlarsın. nihayet, sana iyilik yapanla kötülük yapan arasında bir fark hissetmeyecek hale geldiğin zaman da insan olursun."

    formül çok basit. icraat ne mümkün? namümkün. kemâle ulaşmak, ruhu terbiye edebilmek, bu olgunluğu haiz olmak için çabalamaksa aslolan...
  • "ah" tan gelir aslında. hani en sakındığın ayak serçe parmağını bir köşeye çarpar da dersin ya "ah" onun gibi. ama içten bu kez, kalbin bir köşeye çarptığı zaman olan.

    ve ne gariptir ki, bir zamanlar en bi çok sevilene edilir o "ah"..
  • yaşanılan bir olayın ardından, içten gelen bir nefretin bazen sesli, bazen de sessiz yapılan bir eylemin sonucudur.

    yapmadım merak etme, ahhhh etmedim...

    ama bil ki, sen de bir gün karşındaki insanın ne yaşadığını gayet iyi anlayacaksın, eminim...
hesabın var mı? giriş yap