• bi omer kavur filmi olmasına rağmen başrollerde kadir inanir ve mujde ar vardır...

    müjde ar'ın gösterdiği ilk filmlerden biridir bu fakat cesaretsiz, biçare bi filmdir... şöyle ki: müjde ar bi fahişe rolündedir, kadir inanır da kamyoncunun biridir... bunnar şaşar düşer birbirlerini bulur, birbirlerini severler, kadir inanır, çok çağdaş bi kamyoncu olduğundan kadının geçmişini hiç önemsemeyerek onunla ewlenmek ister, herkes bunnarın üzerine gelir, bütün kapılar kapanır, lanetlenirler ama olsun, seviyorlardır, ewlenecektir... fakat en neticesinde kadir inanır, gelinlik kumaşla ewine dönerken, fahişe "seni mi beklicem lan" diye düşünerek onu terk etmiştir bile, "fahişedir, kadındır, böyle yapacağı bellidir" mesajı verilir filmde...

    belki de cesur bi filmdir, kadın milleti de böyle terk edici, zora gelmeyen, kötünü kaldırmayan bi millet değil midir zaten ? aferin ömer abi eğer bunu anlattıysan... [çok küçüktük abi seyrettiğimizde]
  • ah güzel istanbul, öyle güzel bir film adıymış ki iki apayrı filmin namı olmuş. biri atıf yılmaz'ın, ayşe şasa'nın senaryosuyla sadri alışık ve ayla algan'lı; ötekisi ömer kavur'un erken dönem filmlerinden biri ve füruzan'ın bir öyküsünden uyarlama.

    ömer kavur'unki, müjde ar'ın ilk baldırbacak filmi;
    kevaşe cevahir'le kamyoncu kamil [kadir inanır'ın kamyoncu yatkınlığını da ilk keşfeden atıf yılmaz olmalı] arasındaki imkansız aşkın nihayetinde kevaşenin keranesine, kamyoncunun da uzun yoluna dönüşü konu edilir.

    ilk ah güzel istanbul ise, istanbul, fotoğraf, aşk, doğu, batı, maddi gıpta, manevi miras, hak, hukuk, kıymet, yani refik halid'in deyişiyle bizim memleket hikâyemizdir.
  • 1.atıf yılmaz'ın safa önal'ın senaryosundan sinemaya aktardığı 1966 yapımı film. başrollerde sadri alışık, ayla algan oynamışlardır. aslında filmin adı "aah güzel istanbul"dur. işçi sınıfından gelen genç bir kadın ayşe'nin üst sınıfa geçme çabası; yüzeyde kalmış, yozlaşmayla bir tutulan bir batılılaşma eleştirisi düzleminde yapılmıştır. kadın cinselliğinin sömürüsü eleştirilirken bir yandan da erkek otoritesi, kurtarıcı konumuyla rasyonelleştirilmiş, olumlanmıştır. 2. sadri alışık'ın duygu yüklü, anlamlı filmlerinden.
  • 1966 yapimi olmasina karsin anlattiklariyla, gunumuz turkiyesinde elestrilen deger,olgu ve yargilari birebir barindiran,erkensezi ornegi bir atif yilmaz filmi.ayla algan in nefis oyunuyla kendini daha bi sevdiren, 1967 san remo komedi filmleri senligi ozel odulu sahibi yapit.
  • "sen benim caanimsin"...diye devam eden cok sevdigim bir tsm eseri.
  • (bkz: aziz istanbul)
  • tamara tamara açma kalbime yara... ayla algan'da dudaklarını büze büze "utanmıyorum" diye bağırır. bir de yanında gezdirdiği fino'ya "hoşt köpek" der. o zamanda bu ne tahlillerdir dedirtir adama. öyle güzeldir ki...
  • atıf yılmaz'ın en güzel filmi..

    kendisi 60'lı yıllarda çekilmiştir. oldukça siyah beyaz bir filmdir. bu filmi izlerken insan hakikaten "ahh istanbul" diyebilir, demiştir de..
    başrolde oynayan sadri alışık, sanki en çok bu filmde sadri alışık'tır. bıyıkları sanki en cok bu filmde incedir. ellilerinde bir istanbul beyefendisini oynar. öyle çıtkırıldım, sokakta yürüyemem, monşer degildir. sapkası ve bastonu vardır evet, ama o istanbul'un sokak arşınlamış beyefendilerindendir.
    oyle cümleler kurar ki film boyunca, agzindan opesiniz gelir.
    adı haşmet'tir. çökmüş bir dönemin haşmetinden geriye kalan ne varsa üstlenmiş gibidir. babasından kalmış yalıyı satmıştır, onun bahçesinde içinde piyano olan gecekondusunda yasar.
    bir de bu filmde ayla algan'ın gençliği oynamaktadır.. köyden artist olmak hevesiyle gelmis bu kızcağızı, bir sokak fotografçısına sokak ortasında, tahta sandalye üstünde, akrobatik şamdan pozları verirken görür haşmet.. biz gülerken bu duruma, gülsün mü ağlasın mı bilemez haşmet.. bu kızın cahilliğiyle, samimiyeti at bası gitmektedir. kaba güzelliğiyle, sevimliligi kolkoladır. bırakıp gidemez bu kızı haşmet..
    olaylar gelisecektir.
    fonda degisen istanbul'un ve hayatın acımasızlığıyla, sevmenin kurtarıcılığı rol çalacaktır.

    garip ve güzel bir tadı vardır bu filmi izlemenin. eskimemistir.
    eskimeyen bir seyleri hatırlatir.
hesabın var mı? giriş yap