• gürcistan'da bir yer. ahiska türklerinin ana yurdu olan bölge.
  • sevgilimin soyadının geldiği yer.
  • yemeklerde kullanilan bir otun abhazca adi.
  • (bkz: mesketler)
  • halen gurcistan sinirlari icinde turk sinirina 15 km mesafedeki bolgenin adidir. buranin yerli halki olan ahiska turkleri kendisi de gurcu asilli olan diktator stalin tarafindan 1945te kirim tatarlari gibi silah zoruyla vatanlarindan cikarilarak orta asya ulkelerine surgune gonderilmislerdir. eski sovyetler birligi ve yeni bagimsiz devletler toplulugu icinde turkiye turkcesi konusan tek topluluktur. dogu anadolu agzi ile konusurlar, sakalari kufurleri bile bir erzurumlu ya da vanlidan ayirt edilemez. ruslarin bol yonet politikasi sebebiyle diger turki topluluklarla iyi gecinememis, en cok da ozbeklerle mucadele etmek zorunda kalmislardir. ozal iktidari doneminde bir kismina turkiyeye donus izni verilmis, rus universitelerinden aldiklari diplomalari taninmistir. bu zaman gelen ilk gocmen grup eski vatanlarina yakin olmak istegiyle patnos ilcesi civarina yerlesmistir.
    gurcistan 2008 yilina kadar ahiska turklerinin vatanlarina donmesi icin yasal duzenlemeyi yapma sozu vermistir ama bu konuda calisma yapmamaktadir. turk olduklari anlasilmasin diye ayni anne babanin cocuklarina bile rus hukumeti tarafindan azeri, gurcu, rus, mesket gibi farkli kimlik kartlari verilmistir. mamafih, halen turk olarak yasamaktadirlar. 1994te kirim tatarlarinin cagrisina uyarak bir kismi vatana daha yakin olur dusuncesiyle kirima goc etmistir, simdi akmescit (simferopol) sehri kuzeyinde buyuk onlar (oktyabirski) kasabasinda kucuk bir cemiyetleri vardir. cocuklarini kirim tatar milli mekteplerine gonderirler, kirim tatar davasini desteklerler. cogu ufak tarla kiralayarak tarim islerinde calisirlar. son yillarda amerikaya goc edenler de olmustur ama en buyuk hayalleri ve arzulari tabii ki kendi vatanlari olan ahiskaya donmektir.
    kirim, ahiska ve kibris turkiye topraklari disinda turklerin yogun olarak yasadigi en buyuk diyarlardandi. bugun turk genclerinin kirimi ve ahiskayi haritada bile gosterememeleri ileride kibrisin da ne olacagi konusunda uzucu bir ipucu vermektedir.
  • yerli halkı olan sürgündeki ahıska türkleri'nin geri dönebilmek için gürcü olduklarını kabul etmeleri ve gürcü dili konuşmaları gerektiği uzaklardaki vatan.
  • ahıska bir gül idi gitti
    bir ehl-i dil idi gitti,
    söyleyin sultan mahmud'a
    istanbul kilidi gitti.
  • akhaltsikhe sehrinin turkce adi.
  • ordan oraya sürülmüş, soykırım, ayrımcılık, dışlama her tür illeti yemiş bir millet meraklısı "fergana olayları" bakıp az çok fikir sahibi olabilir
  • kafkaslarda ahiska turklerine adini veren bir bolgedir. tabi bu adamlar almanlarin yahudilerle ugrastigi zamanlarda sovyetlerde hayvan vagonlariyla saga sola surgun edildigi icin pek bilinmez buralar.
hesabın var mı? giriş yap