• türkiyenin tapusu.
  • mezar taşı sanatının en üstün, yontuya en yakın örneklerindendir. başka bir dünyanın işaretleri gibi dururlar.
  • ahlat'ın osmanlı zamanında "ata şehri" olarak anılmasına da vesile olmuş devasa ve gerçekten etkileyici mezarlığı yaratan taşlardır. her birinde farklı yazılar ve şekiller olan kimisi 2-3 metrelik mezar taşlarıdır.
    birileri her ne kadar o bölgeye başka isimler koymaya çalışsada van gölü'nün kıyısına vurulmuş türk tamgasıdır bu taşlar.
  • beyhan karamağaralı ahlat mezar taşları üzerine en iyi çalışmayı yapmıştır.

    1934'de istanbul doğumlu beyhan hanım, ilk, orta, lise öğrenimini ankara’da tamamladıktan sonra ankara ilâhiyat fakültesine girdi. akademik hayata ord. prof. dr. suut kemal yetkin’in asistanı olarak başladı. ardından “muhammed siyah kalem imzalı minyatürler” çalışması ile doktorasını yaptı. ardından halûk karamağaralı ile evlendi. ahlat mezar taşları ile doçent oldu (1971). minyatürler, mezar taşları ve tekke yapıları ile çok sayıda makalesi bulunan beyhan karamağaralı doç. dr. nakış karamağaralı’nın annesiydi. 10 ekim 2008'de hayatını kaybeden; ahlat için çok çaba sarfeden beyhan karamağaralı üzerine ercisnet com adresinde ayrıntılı bir yazı var.
  • (bkz: tarihi mezar taşını kimyasalla temizlemek) yine restorasyon yerine destrüksiyon yapılıyor galiba...
  • ahlat mezar taşlarının en görkemlileri meydanlık kabristanı'nda bulunur. burada 12.yy.'dan 16. yy.'a kadar yaklaşık bin adet mezar vardır. özellikle 12-14. yy.'da sanatı en yüksek örnekler yapılmış, 15. yy. ve sonrasında kalite giderek düşmüştür. mezarların üzerlerinde tarih olması, bazılarında usta isimlerinin belirtilmiş olması, muazzam sanat değerlerinin yanında, eserlere son derece önemli tarihi belgesel niteliği de kazandırır. ortaçağ islam sanatının en önemli, en iyi belgelenmiş, tarihlendirilmiş, epigrafi, bezeme, figüratif işleme gibi bir çok konuda eşsiz bilgiler veren eserleri olarak unesco dünya mirası adayları arasında olan bu mezarlerın her bir tanesi kendi başına sanat tarihi hazinesidir.

    beyhan karamağaralı'nın "ahlat mezar taşları" isimli 1992 basımlı kitabı son derece önemli bir belgeleme çalışması ve iyi bir kaynaktır.
  • eskişehir belediyesi'nin tren garı yakınlarında, porsuk kıyısındaki bir parkta çimenlerin üstüne diktiği anıtların benzerleri (hatta kopya edildikleri orijinalleri demek daha doğru olur)... hayır, çok beğenirim görüntülerini bu taşların; ama türk belediyelerinde bi ortak özellik var: bi şey beğeniliyor mu, benzerinden benim de kentimde olsun... şimdi ahlat nere, eskişehir nere? ayrıca taşlar güzel de ama eninde sonunda mezar taşları, parkta işi ne?
    tıpkı ayvalık belediyesi'nin yıkılmak üzere olan ayvalık'ın özgün yapılarından taksiyarhis kilisesi'ne hiç bir yardımda bulunmayıp, önündeki küçük meydana dönen mevlevi dervişi heykeli dikmesi gibi...
  • 11.-14. yüzyıla tarihlenen ahlat selçuklu mezarlığı, dünyanın en büyük türk islam mezarlığı olup, mezarlıkta bulunan mezar taşları ölçü ve üslup açısından anıt özelliğine sahiptir. mezar taşları üzerinde dünyada eşine rastlanmayan şekiller bulunmaktadır. ayrıca her biri anıt özelliği taşıyan mezarlar, türk sanatı ve kültür tarihinin 800 yıllık belgeleridir.
  • unesco dünya mirası listesine önerildikten sonra restorasyan çalışmaları başladı. belediye başkanı, çevresindeki yolların ve gezi güzergahlarının düzenlenmesi, tabelaların yerine konulması, selçuklu mezarlığı'ndaki sekizgen kümbetin restore edilmesi sözünü verdi. unesco dünya mirası listesine adaylık sürecinin hızlandırılacağı söylendi.
    görelim bakalım, saat tutalım..
  • yaz geldiği zaman memlekete gidince 2 ay boyunca gördüğüm türkiyenin en tarihi yerlerinden.
hesabın var mı? giriş yap