• bu tekniğin bir alman tarafından afrika'da keşfedilip dünyaya armağan edilmesi tesadüf değil, hayatta hiç bir şeyin tesadüfen olmaması gibi...

    vahşi bir soykırımın uygulayıcısı olan atalarının günahlarının bedelini ödemekten yorulan yeni jenerasyon almanlar için aile dizimi can simidi gibi gelmiştir. almanların genetik hafızasına nasıl suçluluk, utanç ve pişmanlık kodları hakimse, yahudilerin bilinçaltlarına öfke, nefret ve intikam kodları kazınmıştır. insanlık suçu denilmesinin nedeni de bu zaten. genetik hafıza yoluyla, suçun büyüklüğü oranında, ileriye doğru uzamaya devam edecektir bu suçun etkileri. aile dizimi terapistleri bu iki halkın tamamında ve tek tek çalışma yaparlarsa (aşı kampanyası gibi) dünya bir nefes alacak.
  • erkeğin aile reisi olduğu, kadınların ve çocukların erkeklere itaat etmeleri gerektiğini ve evlilikteki sorunların itaatsizlik temelli olabileceğini; eşcinselliğin bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten "alaylı" hellinger'in ortaya attığı yöntem.

    profesyonel olmayan duruşun yanında, 1997'de bir kadının aile sergisine katıldıktan sonra intihar ettiğini de unutmamak lazım. geçmişteki olumsuzluklar ile uğraşıp, bireylerde ikincil bir travma yaratıp evlerine göndermek ne kadar doğrudur tartışılır. yakın zamanda bir tanıdığımdan duydum, aile sergisine katılmış ve sonuç olarak "çocukken babası tarafından taciz edildiği" ortaya çıkmış. bu anlaşılması o kadar kolay bir şey mi? "bak sen tecavüze uğramışsın, haydi şimdi eve"...aman da ne güzel bilgi. bu kişinin bununla nasıl baş ettiği ile kim ilgilenecek? orada beş dakika ağlayınca tamam mıdır? o bilindik katartik, düzeltici deneyim bundan mı ibarettir?

    ayrıca, bir kişide farkındalık oluştuğunda değişimin geleceği varsayımının ne kadar hatalı olabileceği psikoterapi yapanlar tarafından asırlardır biliniyor zannediyorum. geçmişte yaşanmış herhangi bir olumsuz olaya yönelik farkındalık oluştuysa bu kişi artık değişmiştir, iyileşmiştir diyerek yollamanın on dakikada muska yazıp göndermekten ne farkı olduğunu ben bilmiyorum.
  • yaşayanın bile bir başkasına anlatmakta çok güçlük çektiği yöntem.
    keşke fırsat olsa da herkes deneyimlese.
    neyi çözdüğü sorusuna cevaben, ''dede erik yemiş torunun dişi kamaşmış '' atasözü kullanılabilinir.
  • cidden çok ilginç bir deneyim. dün bir tanesine katılma fırsatım oldu. bana açılan sergimde anne ve babamın yanında babanem,dedem ve yerde yatan birisi ortaya çıktı. baba tarafımdan kimse yerde yatana bakamıyor, babanemi canladıran kişi hüngür hüngür ağlıyodu. sergiyi yöneten hanım, baba tarafımda düşük veya kürtaj tarzı birşey olup olmadıgını sordu ben de bilmediğimi söyledim. sonra eve gidince babamdan öğrendim ki babanem, babam 7 yaşındayken doğum yapmış ve babamın kardeşi maalesef ölü olarak doğmuş. bu zamana kadar bunu niye öğrenmediğimi bilmiyorum ama çok şaşırdığımı söyleyebilirim. herkesin deneyimlemesi gereken bir tecrübe kanımca.
  • sözlüğün "aile dizimi" aratıldığında bizi yönlendirdiği başlık. öncelikle bu yöntemin doğru isminin aile dizimi olduğunu belirterek başlamak isterim. altıncı hissi gelişmiş, algıları açık vs. olduğunu iddia eden, konu ile ilgili yeterli eğitim almamış şaklabanlarca düzenlenen dizimlerden uzak durulması, ruhunuz ve bütçeniz faydasına olacaktır.

    efendim bu aile diziminin çeşitli yöntemleri var, birinin diğerinden doğru olduğunu iddia edebilecek teknik donanıma sahip değilim ancak kendi deneyimimi paylaşabilirim. çok yakın bir dostumun -kendisi psikologtur- hayatındaki, halindeki, bakışındaki olumlu değişimi görmemle birlikte ilgimi çekmeye başladı aile dizimi. yaklaşık bir yıl kadar onun deneyimlerini dinleyerek geçti, ancak kendim için böyle bir adım atmayı hiç düşünmedim. bir gün -doğru zaman geldiğinde- sahip olduğum maddesel hiç bir şeyden tatmin olamadığımı farkına vardım ve arkadaşımdan bana yardım etmesini istedim. daha önceki terapi deneyimim beni dibe çekmekten başka bir işe yaramadığı için biraz korksam da, arkadaşımın tavsiyesi üzerine ayla akbuar'ı aradım. aileniz ve size dair cevaplanması gereken birtakım soruları yanıtlamakla başlıyor süreç. sonrasında ihtiyacınıza uygun sırayla dizimlere başlıyorsunuz. dizim, terapiyle desteklendiğinde daha faydalı oluyor.

    izleyici olarak bulunduğum ilk dizimde tüm izlediklerimin tiyatro olduğunu düşündüm, hatta danışıklı dövüş olduğuna şüphem yoktu. ancak alana çıkıp, daha önce hiç tanımadığım bir insanın hayatındaki bir kişinin enerjisi bana yüklendiğinde -bana yüklenen enerjinin ne olduğunu bilmediğim halde- bedenimin verdiği semptomlar, seçtiğim sözcükler, hareketlerimdeki değişime ben bile şaşırdım. kesinlikle o alandaki her şey gerçek ve evrensel enerjinin dengelenmesine, iyileşmemize yardımcı oluyor. burada sihirli bir şeyden söz etmiyorum, dizime gittim ve hayatım değişti demiyorum, sadece hayatımdaki birçok şeyin yerine oturmaya başladığını ve iyileşmeye başladığımı söylüyorum.

    elimden geldiğince anlatmaya çalıştım, okuyan bir kişiye bile bir faydası olabilir umuduyla uzattıkça uzattığım entrymi ayşe arman'ın mehmet zararsızoğlu ile yapmış olduğu röportajla sonlandırıyor, esenlikler diliyorum.

    edit: imla.
  • oldukca ilginc bir metodtur. cocuklarin ailelerinin miraslarini duygusal boyuta da tasidigina inanilir. ailenin isteyerek veya istemeyerek yaptiklarinin telafi etme amaciyla kimi zaman ailenin izinden giderler. aile sergisinde amac, cocugun izden gitme isini bilincustune cikararak, mevcut sucluluk duygusunu ortadan kaldirip, ailesini affetmesini saglamaktir. boylece cocuk, ailesinin gunahlarini tasimaktan vazgececek, eylemlerinde ozgurlesecek ve ailesi ve kendisiyle ile barisicaktir.

    aile sergisi ya da aile dizimleri bert hellinger tarafindan afrikada kaldigi zaman yaptigi gozlemler sonucunda ortaya cikmistir. kendisinin alman olmasinin ve ii. dunya savasinda infazlari gerceklestiren nazi subaylarinin, onlarin gunahlarini, utanmalarini tasiyan cocuklari ile calismasi, kuraminda yardimci olmustur.

    hicbir aile sergisi katilmamis olmama ragmen sistem yayinciliktan cikan bert hellinger kitaplari oldukca ilginc tecrubeler icermekte oldugunu soyleyebilirim. ayrica sergiler aciklanmasi guc metafizik durumlar icermektedir.
  • yorumlardan da görüldüğü üzere, yaşamayan kişilerin "saçmalık" deneyimleyebilen kişilerin ise anlatmakta güçlük çektiği bir terapi yöntemi.
    dün deneyimlemiş biri olarak biraz bahsetmek isterim.
    öncelikle aile dizimi, psikodrama tarzında veya tiyatro tarzında bir olumlama safsatası değil. benden 1 ay önce giden ve yöntem boyunca, içine attığı şeyleri dışarı çıkarmakta zorlanan arkadaşım öğüre öğüre seansı bitirmiş. ertesi gün bambaşka bakıyordu.
    ben de gidene kadar her şeyin tiyatro ve telkin yöntemiyle aslında insanın kendisiyle karşılaşması olduğunu sanıyordum.
    gittim. sıra bana geldi. tek tek karakterleri seçtim. hiçbir hissiyatım veya yoğun duygum yoktu. sonra eğitmen birini benim karşıma koyup "bu senin çocuk ruhun" dedi. karşımdaki insanla göz göze geldiğim saliseden itibaren hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladım. yakın arkadaşlarımın yanında bile duygularını gizlemeyi başaran ben, o an ne olduysa o insanın gözünde çocukluğumu gördüm. o da ağladı. bana sığınmak ister gibi ağladı.
    1.5 saat boyunca buna benzer çok an yaşadım.
    başka birinin seansında da ben oyuncu oldum. garip bir enerji hali. gerçekten o karaktere bürünüyorsunuz ve ailede sevmediği insanlar varsa ayaklarınız geri geri gidiyor falan.
    tam olarak anlatamıyorum ama bu deneyimi yaşayın. tiyatro olsaydı, başkasının seansında o enerjiyi hissedemezdim.
    eğer katılmak isterseniz seçeceğiniz insanı da şuraya bırakayım. (bkz: neval erçetingöz)
  • doğduğumuz anda ailemizden aldığımız manevi mirasları ve karma blokajını temizlemek için uygulanan bir tür grup terapi.
    (bkz: family constellation)
  • bilimsellikten ultra uzak ve insanlara çözüm sunmadığı apaçık olan yöntem. bu işin bilimsel ve klinik olan yolları var, kötü kalıplarınızı kırmak istiyorsanız onlara yönelmenizi tavsiye ederim(bkz: şema terapi)(bkz: gestalt terapi)

    hem bu yöntem madem benim dedemin anneannemin deneyimlerini, ruh durumlarını katılımcılara gerçekten yaşatabiliyor şimdiye kadar fark edilip çözülemeyen cinayetlerin falan çözülmesinde neden hiç kullanılmadı?

    adamlar faldan hallice bi yöntem bulmuşlar, katılımcılar iyi hissettirdiğini söyleyebilir ama fal baktırınca da o kadar iyi hissedersin kanımca, özellikle de inancın varsa.

    bir de hadi diyelim keşfettik ki dedem hırsızın tekiymiş ben de o yüzden bu hayatta onun ceremesini çekiyormuşum, işlerim batıyormuş. ee? bu bana ne fayda sağlayacak. bunu farkettim diyelim, ben hala batıyorum. şifa nerde? bana ticareti öğretecek misiniz? işte bu aşamada da evrenin enerjisi bir şekilde senin lehine dönecek bik bik bikleri başlıyor. insanlar zaten bu fikrin hastası, ezelden beri bunlar hep çok ilgi görmüş, kurşun döktürmek işte aynısı. biz kendimizi geliştirmeyelim, değiştirmeyelim ama evrenin enerjisi bir şekilde bize yardım etsin. bırakın lütfen bunları ya.

    bir de lütfen sağdan soldan gazete küpürleriyle bu yöntemin doğruluğunu kanıtlamaya çalışmayalım. gazeteler ne zamandan beri bilimsel oldu? bu yazıların bir pr çalışması olmadığı ne malum?

    kendinize yardım etmek istiyorsanız bilimselliği kanıtlanmış klinik olarak uygulanan yöntemlere yönelin lütfen. her psikologum diyene de güvenmeyin, hangi ekolu takip ediyor, hangi eğitimleri almış bir araştırın, hatta kendi terapisini görmüş mü sorun.
  • svagito r. liebermeister adlı alman bir terapistin sevginin kökleri kitabında okudum bu çalışmayı ve merak edip nette biraz aradım. aile dizilimiyle adeta bir psikodrama gibi sahne kurulup kişiyi sorunla yüzleştirip bulunduğu sorunlu ruh durumundan çıkabilecek hale getirdiklerini yazmış yazar ve izlediğim videoda da benzer şeyler söyleniyordu. aynı sistem burda da türkiye sisten dizilimleri enstitüsü adıyla bir dernekte uygulanıyor. hatta ayşe arman bile merak salmış bir ara bu konuya. mistik de bir kaç öğe eklemişler. okurken daha heyecan vericiydi videoyu izlerken açıkçası değişik buldum.
    köklerimizden gelen kalıntıları kısmen de olsa taşıdığımıza inanıyorum ama bu şekilde etkilerini üzerimizden atabileceğimize inanamadım. bahsettiğim kitap aile ilişkilerinde rol belirleme ve bilme bakımından okunmaya değer. gerisi boş.
hesabın var mı? giriş yap