• hakkında bugüne kadar hiç yazılmamış olduğuna şaşırdığım iyileştirici diyet. amacı kilo verdirmek değil. amacı hashimoto tiroiditi'ni iyileştirmek. nasıl? yaptığınız diyet bağırsaklarınıza zarar verebilecek besinlerden bir süre uzaklaşmanızı, sonra teker teker bebelerdeki 3 gün kuralı misali, hayatınıza yeniden katmanızı, eğer alerjiniz varsa/vücudunuz ciddi tepki verirse o tepki verilen besinleri tamamen hayatınızdan çıkartmanızı ve kalan herşeyle yeniden daha sağlıklı ve haşimatosuz hayata devam etmenizi sağlayan bir diyet. gerçekten sağlık için yapılanlardan.

    benim konu ile ilgili ilk bilgi aldığım, çok güzel anlattığına inandığım kaynak ise burada
  • otoimmün hastalığı başlangıcında olan bireylerin denemesinde fayda olan diyet, sosyal medyada diyeti uygulayıp sonuçlarıyla paylaşan insanlar görüyorum ve bayağı fark ediyor. ciddi anlamda düzelme umudu var. bir kere saçma sapan besinleri hayatından çıkarıyorsun, sağlıklı bireylerde bile vücut yükselişe geçer diye düşünüyorum.
  • dikkat ettim de kinoa ve buğday dahil tüm tahillar yasakken havuç ve patates gibi şeker oranı çok yüksek olan kök sebzeler yasak değil.
    yani bu yasak listesine bakınca ciddi anlamda direk aç bırakın kendinizi mesajı aldım ben.
  • sabah kahvaltisi niyetine ne yiyecegime karar verebildigim anda baslayacagim diyettir.

    3 aydir karatay diyeti yapiyorum. sabah kahvaltisinda yumurta, badem, findik, domates ve peynir yiyorum. bunlarin hepsi aip diyetinde yasak. ekmekten zaten bahsetmiyorum. o karatay'da da yasak. eee baklagiller de yasak. bulamadim sozluk. yiyecek bir sey bulamadim.
  • tahıllar, yumurta, süt ürünleri, bakliyat ve nightshade sebzelerin yasak olduğu diyet. çiğ kuruyemiş serbest ama geceden sirkeli suya ıslamak gerekiyor. uzun dönem yapılması mümkün değil ama 3-5 ay yapılıp intoleransınızın olduğu gıdaları keşfetmeniz ve inflamasyonu durdurmanız için epey yararlı bir diyet.
  • neler yenebilir diye düşünenlere özet

    yine kaynak:

    --- yavrusu.blogspottan alıntı ---

    -----------------------neler yenebilir -----------------------

    organik sebzeler: kabak, enginar, asparagus, pancar, brokoli, karnabahar, havuç, kereviz, kara lahana, frenk soğanı, soğan, sarımsak, taze soğan, kıvırcık lahana, pırasa, marul, salatalık, maydonoz, hardal yaprakları, turp, ıspanak, kabak, tatlı patates, su kestanesi, tere, yer elması.

    fermente yiyecekler: kimchi, kombucha çayı, zencefil turşusu, lahana turşusu (sauerkraut), tatlandırılmamış hindistan cevizi sütünden yapılmış yoğurt.
    *burada dikkat edilmesi gereken nokta mayalama işlemi sırasında şeker ve sirke kullanılmamış olması.

    et: dana, tavuk, balık, kuzu, hindi.
    *balık "wild caught" olmalı ve civa seviyesi düşük olmalı.
    *diğer etlerin hormonsuz ve antibiyotiksiz olmasına dikkat edin.

    düşük glisemik indeksli organik meyveler: elma, armut, portakal, limon, greyfurt, avakado, kayısı, erik, kiraz, şeftali , çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu.

    hindistan cevizi: yağı, kreması, sütü, yoğurdu, tatlandırılmamış rendesi, kendisi.

    noodle: esmer shirataki yam noodles. tofu içeren noodle'lardan kaçının.

    otlar ve baharatlar: fesleğen, kişniş, kimyon, sarımsak, zencefil, limonotu, nane, kekik, maydonoz, biberiye, adaçayı, deniz tuzu.

    diğer: elma sirkesi, bitkisel çaylar, zeytin yağı, zeytin.

    -----------------------neleri yememek gerekiyor -----------------------

    şeker: her tür şekerli gıda, çikolata, mısır şurubu, fruktoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu, bal, pekmez, reçel, akçaağaç şurubu, sukroz, agave, stevia.

    yüksek glisemik indeksli meyveler: muz, konserve meyveler, kuru meyveler, mango, ananas, kavun, karpuz.

    tahıllar: pirinç, bulgur, arpa, çavdar, buğday, karabuğday, kılçıksız buğday, mısır, kuskus, quinoa, darı, süpürge darısı (sorghum), yulaf, çavdar, buğday tohumu, millet, amarant, kamut, haşhaş, kenevir dahil tüm tahıllar.

    baklagiller: siyah fasulye, mercimek, yer fıstığı, bezelye, barbunya, soya fasulyesi dahil tüm baklagiller.

    nightshade'ler: domates, biber, patlıcan, patates, paprika, tabasco® sosu, tomatillos.

    kuruyemişler ve çekirdekler :badem, fıstık, ayçekirdeği, susam dahil tüm kuruyemiş ve çekirdekler ayrıca çekirdeklerden yapılmış baharatlar.

    gluten içeren bileşikler: ketçap, soya sosu, teriyaki sosu, barbekü sosu, bulyon, bira mayası, sosis, çeşnilik, emülgatör, ilaçlarda olası dolgu malzemeleri, sakız, hidrolize bitkiler ve sebze proteini, malt, malt sirkesi, hamursuz ekmek, modifiye edilmiş nişasta, monosodium glutamate (msg), işlenmiş salata sosu, seitan, stabilizörler.

    süt ve süt ürünleri, yumurta: tereyağ, peynir, inek sütü, keçi sütü, koyun sütü, krema, dondurulmuş tatlı, margarin, mayonez, peyniraltı suyu, yoğurt (hindistan cevizi yoğurdu hariç).

    soya: edamame, miso, soya sütü, soya proteini, soy sosu, tempeh, tofu.

    mantar: tüm mantarlar ve funguslar.

    alkol: tüm alkol çeşitleri.

    diğerleri: kahve, sigara, konserve yiyecekler, işlenmiş gıdalar, maya, tapyoka.

    --- yavrusu.blogspottan alıntı ---
  • uygulayan yazar arkadaşlardan yeşillendirmelerini rica edeceğim
hesabın var mı? giriş yap