• airbus'un boeing 787'ye rakip olarak tasarladigi ve calismalarina aralik 2004 itibariyle basladigi, genis govdeli, orta-uzun menzilli ucak modeli. tasarimda; yeni motorlar, karbonfiberden olusan yeni tasiyici yuzey (kanat), daha dusuk maliyetli kompozit govde malzemesi, yaklasik yuzde 15 oraninda dusuk bakim maliyeti, yeni inis takimlari ve 787'ye gore yuzde 10 fazla koltuk kapasitesi ve 600 mil fazla menzil ongorulmektedir.
  • ilfc'nin baskilari sonucu dizayni durdurulmus ve a350xwb seklinde yeniden hayat bulmus ucaktir. daha once siparis veren sirketler de siparislerini bu modele degistirmislerdir.
  • airbus'in kargo versiyonunu da cikarmayi dusundugu ucak modeli.
  • airbus a330 platformundan üretilmiş, devşirilmiş,geliştirilmiş bir uçaktı bu uzun menzilli az benzinli teyyare.

    sonra bu airbustaki amcalar kavgalar ettiler, ceosu falan küstü, gitti, "çalışmıyom lan" diye istifa etti falan. 2006 yılında dediler biz bunu yeniden tasarlayalım kolaya kaçmayalım diyerek xwb modeline döndüler. (açılımı extra wide body, yani ekstra geniş gövde)

    boeing 787ye kanımca rakip değildir, daha nice yıllar uçacak ve satılacak boeing 777lere kafa atabilir sanırım.

    787den %25 daha az yakıt tüketeceği, 777den ise %50 daha sessiz olucağı söylenmekte (genelde bol keseden atarlar siparişleri toplamak için , uçsun bi görecez ne haltlar yiyor)

    uçağı geliştirirken ağızlarına burunlarına bulaştırdı bu dümbüller, piyasayı boeing'in 787 şovuna bıraktılar ama oda başka bir gecenin hikayesi, editlerim ilerde bi gün bu yazıyı.
  • şimdiye dek neredeyse 500 sipariş almış. bakalım airbus bunu da sıçıp sıvayabilecek mi.
  • ilk teslimati 2013 olarak planlanmisken , " en iyi ihtimalle" 2014' den once ucamayacak olan ucaktir.
    gecikmenin coook daha fazla olacagi ancak siparislere zarar vermemek icin yavas yavas aciklanacagi ayyuka cikmis durumda.

    bakalim bu nanenin ucabilmesi icin kac bin isci cikartacaklar.
  • airbus'in gecikme iddialarini yalanladigi ancak yillik uretim adetlerini ilk iki yil icin yuzde 30 civarinda azaltacagini belirttigi ucaktir. eh bu durumda, belki ilk teslim gecikmeyecek ancak siparis veren butun sirketler butun ucaklari belirlenen takvimde alamayacaklardir. uretimdeki azalmanin sebebi olarak ise tedarikcilerin henuz istenen miktarda uretim yapamamasi gosterilmistir.
  • (bkz: #23820023)
  • uzun menzilli çift motorlu uçak piyasası için avrupalı uçak imalatçısı airbus'ca sunulun yeni model. model ismindeki kısaltmada da işaret edildiği gibi ekstra geniş gövdelidir. 900 serisine 2013 sonunda semalarda denk gelinip gelinmeyeceği tartışmalı. 2017 yılında uçmaya başlayacak aynı modelin 1000 serisi için ise rolls royce yeni bir motor tasarımı gerçekleştirecek.
  • aileron'ları tusaş tarafından tasarlanıp üretilen yeni nesil geniş gövdeli yolcu uçağı
hesabın var mı? giriş yap