• kutahya ile u$ak arasinda cavdarhisar yakininda yer alan ve o civar icin $a$irtici derecede saglam kalmi$ antik kent.. m.o. 200 yili gibi kurulmu$ daha sonra m.s.133'de roma arkasindan m.s.200'de bergama imparatorluguna gecmi$..

    $ehirin kenarina in$a edildigi kara cay (eski adi penkalos mu oyle bi$ii) baharda surekli ta$tigi icin su duvarlari ve suyun ustunden gecen roma kopruleri de kismen duruyor..

    zeus tapinagi ion mimarisindeki sutunlariyla beraber kalmi$.. enteresan bir mekan.. eski bir tapinagi alip roma modeline benzetmi$ler dolayisiyla diger roma tapinaklarindan farkli mimariye sahip.. onun di$inda roma hamami, borsa ve tiyatro da kalintilarda ortaya cikmi$..

    kazilarina 1926'da avrupali arkeologlarca ba$lanmi$ ve bugunku haline yakin formatta cikarilmi$.. 1970'ten sonra da yeni bir kazi ba$latilmi$ ve halen devam ediyormu$..

    oradaki köyün cogu evinin duzgun kesilmi$ ta$lardan olmasini da garip kar$ilamamak lazim malzeme bol..
  • zeus adina insa edilmis anadolu'nun en iyi korunmus tapinaginin, bir tiyatronun, bir stadyumun, iki hamam ve gymnasiumun, bes kopru ve antik barajin, borsa binasinin, sutunlu caddelerin ve nekropol alanlarinin bulundugu antik kent.
  • aizanoi 1824 yilinda avrupali gezginlerce kesfedilmis ve 1830/40 li yillarda incelenmis ve tanimlanmistir. 1926 yilinda schede ve krecker baskanliginda alman arkeoloji enstitusu nun kazilari baslamistir. bu calismalara 1970 yilinda naumann tarafindan yeniden baslanmis olup kazilara devam edilmektedir.
  • zeus tapınağındaki sütün başlıklarında bir dizi amphora bulunur.
  • şehrin bir diğer adı da aezani'dir. şehir m.ö. 3000 yılından itibaren yerleşim görmüştür. pausanias, şehrin kıyısına kurulduğu penkalas nehrinin kıyısındaki bir mağara ana tanrıça'ya tapınıldığını anlatır. şehrin adının kutsal alan civarında yaşayan frigyalıların mitolojik bir kahramanı olan azan'dan geldiği anlaşılmaktadır. frigya'ya şehir bağlı olan şehir halkı ise aizanitis adıyla anılmaktadır. m.ö. 133 yılında roma egemenliğine giren kent bu tarihten sonra ünü bölge sınırlarını aşan bir ticaret merkezi haline gelmiştir.

    şehrin en ilgi çekici yapılarından biri altında tanrıça kybele'ye adanmış bir kutsal alan bulunan zeus tapınağıdır. helenistik tarzdaki tapınağın giriş tarafının yani pronaos'unun üstündeki alınlıkta zeus, arkadaki opisthodomos kısmının üstündeki alınlıkta ise kybele olduğu tahmin edilen bir kadın büstü yer alır. roma imparatoru hadrianus'un tapınağın yapılması için kutsal alanların kiralarının toplanmasını buyuran mektubu tapınak duvarlarında yazılıdır.

    macellum adı verilen yuvarlak yapılı borsa binasında, imparator diocletianus'un enflasyonla mücadele için yaptırdığı ücret tespitlerinin bir kopyası yer alır. yazıta göre kuvvetli bir köle iki eşek, bir at ise üç köle değerindedir.

    stadyum- tiyatro kompleksi türünün tek örneği olan bir yapıdır. stadyumun kuzey ucu tiyatronun skene binasıyla sınırlandırılarak iki yapı birleşik halde inşa edilmiştir. şehirdeki diğer roma yapıları gibi m.s. 2. yüzyıla tarihlenir.

    edit:
    http://www.art.metu.edu.tr/kultur/kultur.html
    güncelleme sonrası linkteki bağlantıdan -yine- daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
  • kütahya'da bulunan yeni bir otel.
  • görkemli zeus tapınağı ile bilinen, aizonai antik kenti ana yoldan 50 km içeridedir. kütahya'nın çavdarhisar beldesine birkaç kilometre mesafededir. tarihi m.ö 3 bin yıllarına kadar uzanır. dünyanın ilk borsa binasının kalıntıları bu antik kenttedir. zeus tapınağının ön iki duvarına yazılmış yazıt dikkat çekicidir. bu ünlü roma imparatoru, hadrianus'un tapınağın yapımı ile ilgili mektubudur. antik kentte görülecek diğer kalıntılar arasında; tiyatro binası hemen bitişiğindeki stadium, sütunlu cadde, hamam, anıtsal mezarlar sayılabilir. kentteki kazılardan çıkarılan eserler kütahya müzesinda sergilenmektedir.
  • seneler önce bir okul gezisinde, tapınağının etrafındaki çimlerde futbol maçı yapmış olduğumuz güzel antik kent.
  • zeus tapinagi alisilagelen tapinak orneklerinden farkli olarak tapinagin alt kismindaki bodrum kati ile dikkat cekmektedir. ayrica tapinagin duvarlarinda ms. 780 yillarinda cavdarlilar tarafindan yapilmis cizimler yer almaktadir. sehrin savunmasini anlatan tasvirler ve resimler yer almaktadir.
  • 10 haziran 2012 tarihinde ziyaretim sırasında tesadüfen pamukkale üniversitesinin 2.kazı sezonu başlangıç törenlerine denk gelmem vesilesiyle etrafta zeus, milas ve apollon gibi bir sürü mitolojik karakteri bizzat kılık kıyafet makyajlarıyla görüp o dönemin havasına feci çekilde girdiğim mekandır.
    not : mitolojik karakterler kazı çalışmaını yürütecek arkeoloji bölümü öğrencileriydi.
hesabın var mı? giriş yap