• yök, osym vb. kurumların siteleri yerine ulusal gazetelerin reklamları arasında çıkan, dikkatlice bakıldığında farkedilen ve mevzuat gereği yayınlanan ilanlardır.
  • abuk sabuk koşullar sunmaları ile bilinir. koşullar öyle belirlenir ki ilanda istenen adamın adı verilmiş kadar olur.

    (bkz: enginarın çoğaltılması üzerine tez yazmış olmak)
  • eğer bilgi birikiminize güveniyorsanız; mevcut sistemin işleyişine karşıt yaratıcı ve eleştirel fikirler geliştirebiliyorsanız; akademisyenlikten başka hiçbir mesleği düşünmüyorsanız; mevcut sistemin işleyişine karşıt yaratıcı ve eleştirel fikirler geliştirebiliyorsanız; hitabet gücünüz karşınızdakini hemen etkileyebilecek kadar yüksekse; ve mevcut sistemin işleyişine karşıt yaratıcı ve eleştirel fikirler geliştirebiliyorsanız, bu ilanlara bakmanın sizin için hiçbir faydası olmayacaktır.

    çünkü mevcut sistemin işleyişine karşıt yaratıcı ve eleştirel fikirler geliştirmek, yalnız türkiye için değil, dünyanın pek çok yerinde, ama özellikle de türkiye gibi "geri kalmış ülkelerde" (tırnak içinde kullandım bu ifadeyi dikkat ettiyseniz), size kapıları aralayan değil, kapıları kapatan bir katma değer olarak geri dönecektir.

    bu ilanlarda -ekseriyetle- aranılan özellikler:

    1. ilan verilmeden evvel ilanın konusu olan konum için seçilmiş olmak,
    2. bu konuma seçilmek için mevcut sistemi yeniden üretecek "yeni" fikirler geliştirmek için azimli ve kararlı olmaktır.

    tecrübeyle sabittir.

    ek: bahsi geçen tecrübe -kişisel tecrübeden ziyade- gözlemlenen tecrübedir.
  • bu tür ilanlardaki keyfi koşullardan birisi daha şurada görülebilir:
    http://www.memurlar.net/haber/99471/
  • bir süredir yök'ün internet sitesinde duyurulması zorunlu olan ilanlar. amaç herkese ulaşabilir olması ilanların. bir üniversitede açılan kadroya herkes başvurabiliyor böylece.

    ama akademide çoğunlukla kadrolara kimin alınacağı bellidir. hatta kadrolar kişiye özel açılır. bu yüzden yök'ün akademik kadro ilanlarına tıkladığınızda aşağıdaki gibi abuk sabuk ilanlarla karşılaşabilirsiniz:

    üniversite adı: zirve üniversitesi
    kadro tipi: araştırma görevlisi

    aranan şartlar: siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü mezunu olmak, avrupa çalışmaları bölümünde yüksek lisans yapmış olmak ve başvuru esnasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde doktora yapıyor olmak.

    yukarıda bahsedilen yüksek lisans programı türkiye'de 3-4 tane var sanırım. "siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler" bölümlerinin sayısı da çok değil. bu kombinasyonu yapma şansı da epey düşük.

    kişinin adını yazmaya utandılar korkarım.
  • artık http://personel.yok.gov.tr/akademikduyuru adresinden takip edilebilir. eski adres neydi öyle turkuaz murkuaz...
  • turkiyede akademik bir personel olmak icin kimse ha dur bakayim kadro var miymis diye bu ilanlara bakmaz. bakan varsa da uyarilmalidir.

    isleyis -bastan sakat olmus olsa da- su sekildedir. akademik kadro arayan kisi istedigi yere basvurur. orada kadro var miymis yok muymus diye bakmaz. kadro olmasi diye birsey eger yeni bir universite degilse zaten sifira yakin bir olasiliktir. ilgili bolum bu basvuruyu degerlendirir. eger bu kisiyi almayi kabul ederlerse, yok'e kadro icin basvurur. kadro cikinca da bu kadro icin gazetelerde hepimizin gordugu komik ilanlar verilir. mevzuat tatmin edilir. ilgili kisi resmi basvurusunu yapar ve resmi olarak kabul edilir

    yani aslinda arkada donen bir basvuru islemi vardir. gazete ilani bunun sonucudur sadece. sonrasi sirf mevuattir.
  • fark ettiğim kadarıyla 10 ocak perşembe gününden beri bağlantı hatası veren https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/ adresinden duyurulmaktadır.
  • adana bilim ve teknoloji üniversitesi'nin geçen hafta verdiği yardımcı doçent ilanında "sırt çantalı turistlerin seyahat motivasyonları konusunda doktora yapmış olmak" şartı ile çığır açan kadrolardır.
  • ilanlar yöksis'ten olduğu kadar devlet personel başkanlığının internet sitesi olan dpb'den de görüntülenebilmektedir.

    işin ilginç yanı uzun bir zamandan sonra ilk kez kurumlar çılgınlar gibi akademik personel ilanına çıktı. her gün onlarca, yüzlerce ilan düşüyor dpb sayfasına.
hesabın var mı? giriş yap