• ...yiyeceklerin yemek borusundan asagi itilmesinde azalma ve alt yemek borusu sfinkterinin yutma sirasinda gevseme yetersizligiyle gelişen, kati ve sivi gidalarin yutulmasinda güçlük...yiyeceklerin regürjitasyonu (yutulan yiyeceklerin tekrar agza gelmesi), gögüs agrisi, kan kusma, kilo kaybi, öksürük hipersalivasyon ile karakterize yemek borusunun bir hastaligidir...
  • yemek borusunda primer peristaltik dalganin olmayisi ve yemek borusunun yutma refleksine gevseme ile yanıt verememesidir. nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, yillik 100 000 de 1 kiside her yasta gorulebilen bir hastaliktir.

    (bkz: ozafagus)
    (bkz: peristaltic)
    (bkz: reflu)
  • yiyeceklerin yemek borusundan aşağı itilmesinde azalma ve alt yemek borusu sfinkterinin yutma sırasında gevşeme yetersizliğiyle kararterize yemek borusunun bir hastalığıdır.

    nedenleri :

    peristaltizm azalmıştır veya yoktur
    yemek borusu-mide bileşkesindeki kas yapısının gıda proksimale geldiğinde, gevşemesinde kusur vardır.
    yemek borusunun sinirsel stimülasyonunda ( uyarısında ) eksiklik vardır.
    yemek borusu inervasyonunda hasar
    parazitik enfeksiyon
    herediter ( kalıtsal ) faktörler

    görülme sıklığı :

    30-60 yaşlarında daha fazla olmak üzere her yaşta görülebilir ; kadınlarda daha sıktır.

    insidans : 2 / 10.000

    korunma

    koruyucu önlemleri yoktur. ancak hastalığın tedavi edilmesi , komplikasyonlardan korunmaya yardımcı olabilir.

    belirtiler
    katı ve sıvı gıdaların yutulmasında güçlük
    yiyeceklerin regürjitasyonu ( yutulan yiyeceklerin tekrar ağza gelmesi
    göğüs ağrısı
    kan kusma
    kilo kaybı
    öksürük
    hipersalivasyon ( tükrük artışı )

    tanı/teşhis
    fizik muayene bulguları
    üst ve alt sindirim sistemi grafileri
    göğüs filmi
    özofagial manometri

    tedavi

    tedavide yaklaşım alt yemek borusu sfinkter basıncını azaltmaktır. bu , özel aletlerle sağlanabilir.
    uzun etkili nitratlar veya kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar alt yemek borusu sfinter basıncını azaltmak için kullanılabilir.

    diğer yöntemler başarısız kalırsa alt sfinkter basıncını alatmada cerrahi yöntem uygulanabilir ( bu yöntem özofagomyotomi olarak adlandırılır ) .

    komplikasyonlar/riskler

    yemek borusu delinmesi
    mideden yemek borusuna yiyecek veya asit regürjitasyonu
  • ayrıca tedavi olarak endoskopik botulinum enjeksiyonu ile ach (asetilkolin) ekzositozunun azaltılması ve bu sayede relaksasyon sağlanan özefagus'un motilite bozukluğudur.
  • ba'lu grafide kuş gagası görünümüyle spesifiktir.
  • özellikle uzun süren akalazya, özefagus karsinomu gelişiminin 7 kat artış gösterdiği primer bir özefagus motilite bozukluğudur.
  • en sık semptomu paradoksal disfajidir. disfaji genelde sinsi gelişir. hastalar yemeklerden sonra ayağa kalkmak ve hareket etmek ihtiyacı hissederler. geceleri pulmoner aspirasyon gelişebilir öyle ki akalazyadan en sık ölüm nedeni aspirasyon pnömonisidir. hipertonik sfinkter regurjitasyonu önlediğinden gastroözofageal reflü görülmez. ayrıca akalazya, özefagusun squamous-cell carcinomasını predispozan bir faktördür.
  • (bkz: #43178677)
  • myenterik pleksustaki* ganglion hucrelerinin sayisindaki azalmaya bagli alt ozofageal sfinkterdeki gevseme yetersizligidir.
    lokma mideye yavas gecer ve yukarida birikir. bu nedenle darligin yukarisinda ozofagus dilatesie ve gida ile doludur. en onemli belirtisi yutma guclugudur.

    trypanosoma cruzi'nin neden oldugu chagas hastaliginda da gorulur.
  • 1638 yılında bir cerrah akalazya hastasıyla karşılaşıyor. bakıyor ki özofagusta gevşeyememe sorunu var. basit ve doğru bir mantıkla olaya yaklaşıyor; daralan bölgeyi genişletecek ama basınca da yenik düşmeyecek sağlam bir şey konmalı. hastanın darlık bölgesine tam nasıl yerleştirdiğini bilmediğim bir şekilde balina kemiği yerleştiriyor ve gevşeyememe sorununu aşıyor demek isterdim ama özofagus perfore oluyor, hasta sizlere ömür.

    (bkz: levent kodal)
hesabın var mı? giriş yap