• ağır bir siyasi mizah içerir.

    siyasilerin görüntülerinin yanında küpeleri de efsane.

    görsel
  • akbaba, 1922-1977 yılları arasında yayımlanmış haftalık siyasi mizah dergisi.

    türk edebiyatının en uzun ömürlü mizah dergilerindendir. 1922’de beş hececiler adlı edebiyat akımının iki önemli üyesi olan yusuf ziya ortaç ve orhan seyfi orhon tarafından kurulmuş; birkaç kez kesintiye uğramakla birlikte 1977’ye kadar çıkarılarak yaklaşık iki bin sayı yayımlanmıştır.

    kurtuluş savaşı kazanıldıktan sonra kapanan aydede dergisinin boşluğunu doldurmak üzere kurulan dergi. sonradan kendi kimliğini kazanmış; toplumun yoksul kesiminin dergisi olmuş ve geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır. dönemin önemli edebiyatçılarının yazılarına yer veren akbaba, siyasi mizah dergisi olmanın yanı sıra bir edebiyat dergisi olarak da nitelendirilir.

    dergi; özellikle 1930’lu yılların sonu ile 1940’lı yıllarda eleştiri oklarını, sol muhalefete ve bobstil adını verdikleri yeni şiir hareketi üzerine yoğunlaştırmıştır. mecmuada, tan gazetesi ve bu gazetenin sahibi olan sertel’ler üzerine de pek çok eleştiri yazısı neşrolunmuştur. akbaba ayrıca orhan veli ve arkadaşlarının başlattığı garip adlı şiir anlayışına karşı ilk ve sert tepkilerin verildiği bir mecmua olmuştur.

    kaynak: wikipedia
hesabın var mı? giriş yap