• erzurum'un köprüköy ilçesine bağlı bir köy.
  • 2018'de fehime teyze'nin 100 yaşını geçkin olarak hala sağ olduğunu duyuyorum. küçükkuyu'nun, altınoluk'un kaz dağları'nın oksijen vadisi ve zeytinyağlı akdeniz diyeti sayesinde yüz yaşını aşan birçok yaşlısı varmış. buna eşlik eden yukarıdaki asırlık köy içi çınarlardan başka akçam hotel'in önündeki heybetli çınar var. (bkz: altınoluk/@ibisile)
  • orta asya’da bulunan bir ağaç çeşidi. hayat ağacını temsilen 22 aralıkta eski türkler tarafından bu ağaç süslenirdi. 22 aralık olmasının sebebi ise gündüzlerin gitgide uzamasıdır. güneş türkler için kutsaldır. geceye galip gelen gündüzü kutlamak, şölen yapmak gerekirmiş. ağacın dibine tanrı ülgen için hediyeler bırakılırmış. dallarına ise çaput bağlanır, dilek tutulurmuş. tanrı ülgen’in sakallı olarak düşünüldüğü de iddia edilir.
  • durup dururken aklıma takılan namıdiğer yaşam ağacı. türk mitolojisinde böylesine önemli bir yer tutan ağaç hakkında yeterince bilginin olmaması şaşırtıcı. pinus brutia mı acaba bahsedilen çam türü? belki aslında bir çam türü bile değildir. tamamen hayal ürünü bir ağaç olacağını düşünmüyorum. sonuçta tüm ağaç kültleri kaynağını yine doğadan, gerçeklikten alıyor.

    ortalıkta bir akçam adı dolaşıyor ama bilimsel karşılığı nedir bulamadım. latince adını, türünü bilen biri varsa bilgilendirirse çok memnun olurum.

    edit: pinus brutia/kızılçamı niye yazdıysam, aklıma sonradan geldi akdeniz iklimine ait olduğu. orta asya kırsalında kızılçamın ne işi var? yok maki.

    yani kastettiğim böyle bir sınıflandırma sonuçta.

    edit 2: tamam, hatırladım. kızılçam türk çamı diye adlandırılıyor oradan çağrışım yaptı yazarken herhalde. artık son edit aradığım cevap olarak gelir umarım.

    edit 3: türkler ve orta asya şamanları için önemli bir ağaç olsa da kayın değil kesinlikle. mircea eliade'nin kitaplarında akçam ve kayın olarak iki farklı ağaçtan bahsediliyor.

    kesin bir kaynağım olmamasına rağmen yaptığım ufak araştırmalar ile ak ladin/white spruce olarak adlandırılan picea glauca cinsi bir ağaç olduğu sonucuna vardım. batıda isa'nın doğumunu temsilen noel ağacı olarak kullanılan çam türü buymuş zaten. dayanıklılığı ve her daim yeşil kalabilmesiyle yunan mitolojisinde de ay, avcılık ve doğa tanrıçası artemis'i temsil ediyormuş.
hesabın var mı? giriş yap