• popüler medikal saolsun akdeniz diyetinin sırrını şu şekilde açıklamış... "akdeniz bölgesinde geleneksel olarak bol miktarda yeşil sebze ve meyve, fasulya, mercimek, bezelye gibi taneli sebzeler ve baklagillerin bütün türleri yetişmektedir. kırmızı et seyrek yenir ve mandıra ürünleri fazla yağlı değildir. diğer yağ tipleri yerine zeytinyağı kullanılmaktadır." hayretler içerisinde bırakan, yahu bunca senedir rejim yapıyormuşuz da haberimiz yokmuş dedirten, isveçli bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıkan ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik söz konusu diyetin içeriğini akdeniz kıyısında yaşayan vatandaşlarımıza tavsiye etmiyoruz... şöyle ki, bünyeleri hali hazırda bu rejime bağışıklık kazanmış olduğundan faydasını göremeyeceklerdir... gelelim bu mucizevi diyetin do'larına dont'larına, in'lerine out'larına...

    akdeniz piramidi :
    - kırmızı et : ayda 1-2 kez
    - şeker : haftada 1-2 kez
    - balık, tavuk, yumurta : haftada 1-2 kez
    - peynir : haftada 1-2 kez
    - süt ve yoğurt : her gün.
    - zeytin yağı : her gün
    - meyve, baklagiller, sebze : her gün
    - ekmek, makarna, tahıl, pirinç, patates : her gün.

    kaçınılması gereken gıdalar;
    - beyaz unla yapılmış yağ içeren tüm besinler
    - tereyağı, margarinle pişmiş tüm gıdalar
    - hazır yiyecekler, abur cuburlar.

    yapılması gerekenler;
    - daha az kırmızı et yiyin!
    - protein ihtiyacınızı tahıllardan yada baklagillerden karşılamaya çalışın. ya hiç yemeyin ya da haftada 2-3 kezi geçirmeyin
    - makarna ve tahıldan korkmayın;
    - özellikle kahvaltıda ve akşam yemeğinde yağsız makarna, tam ekmek, patates, tahıllar (yağsız ) istendiği kadar yenilmeli. ancak bir öğünde bir çeşit tercih edilmeli. yani her makarna, her patates, yanında fasulye yenilmeli.
    - kolesterol oranı nedeniyle diyet ürünler tercih edilmeli. haftada 4 yumurtayı geçirmeyin.
    - süt ve süt ürünleri günde en az 3 kez tüketilmeli.
    - ayrıca günlük fiziksel aktivite ve günlük 6 bardak su.
  • çok yakın olmakla beraber "willett*glisemik indeks diyeti" ile daha mükemmelleşmiş beslenme modelidir. her ikisinin en önemli ortak yanı kanımca birer diyet olmaktan ötede sağlıklı yaşam biçimi (aslında sağlığı mutlak payda olarak kabul edenler için yalnızca yaşam biçimi) olmalarıdır. glisemik endeks diyetinde üstün olan yan besinlerin kandaki şeker oranındaki artışa daha fazla dikkat çekmekle ortaya çıkmaktadır.

    glisemik indeks diyetinin pratikteki en en büyük farkı, rafine tahıl ürünlerini de tavan arasına atması. ayrıca yağların eşit olmadığı, faydalılarından, şişmanlatmayacak kadarının yenmesi gerektiği tavsiyesi fark yaratıyor. willet diyetinin akdeniz piramidinden çok da farklı olmadığı söyleniyor. gerçi akdenizliler bol makarna da yer ama. milyarlarca insanın asırlardır pirinçle beslendiği halde bal gibi sağlıklı oldukları söylendiğinde willet'in harvard ekolü, "iyi ama onlar gündüz masa başında, gece de televizyon karşısında oturmuyor!" diye cevap veriyor. zaten piramidin temeline günlük egzersiz ve mutlaka kiloya dikkat uyarılarını koymuşlar.
    http://www.drpozitif.com/…iyet/diyet-piramitler.htm
  • sağlıklı yaşam diyeti. girit adasındaki manastırda bilhassa rahiplerin akdeniz diyeti sayesinde kalp rahatsızlıklarının azaldığı kilo probleminin olmadığı orataya çıkmış.
  • belli bir yaş üzerinde araştırması yapılıp, sonuçları açıklanan beslenme tarzı. http://www.guardian.co.uk/…eart-attacks?intcmp=srch
  • şarap üzümlerinin içerdiği resveratrol nedeniyle insan ömrünü uzatan diyet.
  • akdeniz çevresindeki yerleşimlerde yaşayan kişilerde uzun yaşam süresi ve kronik hastalıkların az görülmesinin saptanmasıyla dikkat çeken; bitkisel kaynaklı ürünlerce zengin, özellikle hayvansal yağların yerini zeytinyağının aldığı, fındık, sebze, meyve, tahıl ve ekmek tüketimini kapsayan yüksek risk taşıyan kişilerde kalp sorunları riskini azalttığı tespit edilen beslenme tarzı.
  • 2018'de fehime teyze'nin 100 yaşını geçkin olarak hala sağ olduğunu duyuyorum. küçükkuyu'nun, altınoluk'un kaz dağları'nın oksijen vadisi ve zeytinyağlı akdeniz diyeti sayesinde yüz yaşını aşan birçok yaşlısı varmış. buna eşlik eden yukarıdaki asırlık köy içi çınarlardan başka akçam hotel'in önündeki heybetli çınar var. (bkz: altınoluk/@ibisile)

    (bkz: zeytinyağlı/@ibisile)
  • turk onkoloji derneginin kansere karsi onerdigi diyettir.
  • diyeti yapanların depresyon oranı diğer diyet yapanlara oranla daha düşüktür.
hesabın var mı? giriş yap