• life cycle'ını tamamlamış icattır.
  • cep telefonları ilk çıktığı andan itibaren ilgiyi hızlı bir şekilde üzerine çekmeyi başarmış olan bir iletişim teknolojisi. teknoloji hızla ilerlediği için ilgi çeken cep telefonları ciddi ve hızlı bir biçimde gelişmeye başladı. insanlar boş kaldığı, başka bir işle meşgul olmadığı her anda cep telefonları ile takılıyor. bir arada ve ya yalnız oturan insanları etrafınızda şöyle bir bakın, herkesin kafası önünde cep telefonları ile ilgileniyorlar. örneğin bir sinemada film başlamadan önce etrafınızdakilerin ve kendinizin ne yaptığını bir an düşünüp gözlemleyin. aslında şu anda akıllı cep telefonu olarak isim değiştirdiler, fakat buda elimizdeki cihazın yeteneklerini tam olarak tarif edemiyor.

    bu durum genellikle eleştirilir ve böyle olmaması gerektiğinden bahsedilir. fakat ben böyle düşünmüyorum. elbette uzun süre küçük bir ekrana bakmanın, yerinden kalkmadan uzun süre oturmanın, yayılan zararlı sinyallerin fiziksel olarak çok zararı olabilir, ancak bunlar zaten geleceğin bize getirdiği ve engelleyemeyeceğimiz evrimler. insanlar nispeten şuurlu varlıklar olduğu için teknoloji geliştikçe spor salonlarına olan talebin arttığını zaten gözlemleyebiliyoruz. bu akıllı cihazlar benim hayatımı olumlu yönde çok ciddi etkiliyor ve hatta üretkenlik için bir tetikleme mekanizması olarak görev yapıyor. önceden hayal edemeyeceğim bir çok şeyi şu anda çok kısa sürelerde gerçekleştirebiliyorum. peki bu gelişmiş ve hala hızlı bir biçimde gelişen teknolojiyi ben nasıl kullanıyorum. dikdörtgen şeklindeki bu teknolojik alet tek başına nelere kadir?

    teknolojinin gelişmesi ile birlikte aşağıda sayacağım faydaları daha kolay yapabilir hale geleceksiniz, örneğin önceden bir ajanda takibi şimdiki kadar kolay ve entegre değildi, dahada iyileşecek.

    faydalar:
    1- kimse bu nerede kaldı diye merak etmiyor, herhangibir aksilik çıktığı zaman ilgili kişileri önceden arayarak boş yere bekleme gibi vakit kayıplarının önüne geçebilirim. taşınabilir bir telefonda hayal edebileceğiniz bir çoğu hayat kurtarmaya varacak kadar değerli olan bir çok fayda.
    2- merak ettiğim ve ya o anda kritik bir noktada acil olan bir bilgiye hemen ulaşarak ciddi maddi – zaman – sağlık tasarrufları elde edebiliyorum.
    3- trafikte olası en trafiksiz ve kısa yolları bularak günde ortalama en az 1 saat ulaşım tasarufu sağlıyorum. yok yere sağda solda kaybolup boşuna benzin – zaman kayıplarına sebebiyet vermiyorum.
    4- müzik-radyo dinlemek için yanımda ekstra bir cihaz taşıyarak ekstra masrafa girmiyorum. internet üzerinden dinlenebilen radyolar ile istediğim frekansı prüzsüz dinleyebiliyor, spotify gibi uygulamalar ile müzik kalitemi(fiziksel ve zevk olarak) çok daha ileriye taşıyabiliyorum.
    5- boş vakitlerimde daha önce izlemediğim bir filmi hızlıca bulup izleyebiliyorum. daha önce indirmiş olduğum filmleri hafızasında bekletip yine istediğim zaman izleyebiliyorum. uçakta otobüste çok güzel vakit geçiyor.
    6- haber izlemek için akşam ajansını beklemenize gerek kalmıyor, önemli olan bütün gelişmeleri anında, diğer merak ettiğim konuları ise detayı ile istediğim zaman istediğim yerde öğrenebiliyorum.
    7- ajanda email entegrasyonları ile, özel – iş hayatı ile ilgili bütün iletişimimi ve ajandamı tek bir noktadan takip edebiliyorum. hiç bir toplantıyı kaçırmıyor, hiç bir özel günü unutmuyorum. bunlar hem iş hemde özel hayatınıza önemli faydalar sağlıyor.
    8- spor yaparken sağlık uygulamalarım sayesinde ne kadar efor harcadım kaç kalori yaktım hedefim nedir gibi bir çok bilgiyi notifikasyonlar ile alabiliyorum. bu motivasyon noktasında hem diyet hemde sağlıklı yaşamda çok yardımcı oluyor. bir akıllı saat entegrasyonu ile daha efektif oluyor. ayrıca telefonumda bulunan nabız – stress ölçme sensörleri ile spor aralarında kendimi kontrol edip harketlerimi düzenlememe çok yardımcı oluyor.
    9- hava durumuna çok hızlı ulaşabiliyorum ? gereksiz kalın giyinip terleme ince giyinip üşüme detlerini minimize ediyor. ayrıca yurtdışı seyehatleriniz öncesinde de çok kullanışlı.
    10- internete ihtiyaç duyduğum her anda pc başına gitmeye gerek kalmıyor, her an tam teşekküllü bir browser elimin altında.
    11- televizyon kumandasının kaybolmasını umursamıyorum çünkü cep telefonundan kumanda edebiliyorum ki sinir harbine çok ciddi olumlu etkisi oluyor, stresi azaltıyor
    12- youtube da ilgimi çeken kanallara abone olup ilgimi çeken konularda çok doğru dürüst bilgiler elde edebiliyorum, ve genel kültür – algı artışına ciddi faydaları oluyor.
    13- bankacılık işlemlerimi çok hızlı ve vakit kaybetmeden gerçekleştirebiliyorum. ciddi zaman, stress tasarrufuna vesile oluyor.
    14- kendi işlerinize özel bir çok konuda çeşitli uygulamalar ile çok hızlı hareket edip zaman kazanmanıza sebebiyet veriyor.
    15- ingilizce sözlük ile her an kelime dağarcığınızın 1 numaralı yardımcısı.
    16- fotoğraf ve kamera özellikleri inanılmaz. istediğiniz an yanınızdaki bu çok kaliteli kameralar hatıralarınızı canlı tutmanızı ve ayrıca eğer meraklı iseniz harika fotoğraglar çekerek yaratıcılığınızı artırıyor. telefondaki kamera ile çektiğim videoları yine telefon ile düzenleyip youtube kanalımda insanlar ile paylaşabiliyorum. böylesine üretkenliğe teşvik eden bir durum daha önce başıma gelmemişti.
    17- boş vakitlerinizde harika oyunlar ile çok keyifli dakika – saatler geçirmenize sebebiyet verip yine stress yönetiminde ciddi faydalar sağlıyor.
    18- her an yanınızda el feneri olması tahmin etmediğiniz yerde çok iş görüyor.
    19- alışveriş de araştırmayı kolaylaştırarak bir çok ürünü ucuz almanıza sebebiyet veriyor. buda tasarruf olarak bize geri dönüyor.

    herhalde oturup düşünsem daha en az bu kadar fayda bulabilirim ancak sonu yok gibi geldi bir ara :) o yüzden burada faydaları kesiyorum. bence bu cihazlar artık “kişisel asistan” ünvanını almaya hak kazandılar.

    sonuca gelecek olursak, yukarıdaki faydalara baktığımızda bu gün kim kime bu kadar fayda sağlıyor? bize bu kadar fayda – avantaj sağlayan başka bir kişi ve ya şey olmadığı için cep telefonuna böyle uzun süreler bakmak doğal değil mi? neden yadırganıyor? yazının başında belirttiğim gibi evrim durmuyor, bu teknolojik evrim insanları daha da hareketsiz hale getirecek, dünyadaki siyasi karmaşıklığa bakılırsa belki çok da ilerlemeden bitecek ancak, aslında bu teknoloji ve ya benzer teknolojiler dünyanın her yerine eşit yayılıp kullanılabildiğinde barış her zamankinden daha kolay ulaşılabilir olacak.
  • teknolojik gelişiminin potansiyel sınırların ulaşmış süper alet. cep telefonları hayatımıza gireli çok kısa zaman olmasına rağmen kullanım avantajları ve kolaylığıyla tüm dünyada benimsendi. akıllı telefonlarda son 10 yıldır çok ciddi ilerlemeler ve başarılar kaydetti. şimdilerde ise durgunluk çağını yaşıyor artık laptoplar gibi aşırı bir şey sunamıyorlar. iyi işlemci ve kamera tak sat mantığında artık teknoloji. son 3 yıldır çok ciddi bir gelişme olmadı ve bundan sonrada pek olacağını sanmam.

    cep telefonları şimdiden çok güçlü işlemcilere sahipler yani ortalama bir kullanıcının ihtiyaç duyduğunun yüzlerce katı güçlüler. sadece oyun oynayanlar ve ağır programlar çalıştıranlar ihtiyaç duyar çok yüksek donanıma. akıllı telefonlar artık bir ihtiyaç ve normal bir insan bu olmadan işlerini halledemez halde. geçen gün dikkatle düşündüğümde telefondan arama,mesajlaşma, e mail yazma, intertte takılma, müzik dinleme, youtube da video izleme, bankacılık işlemlerini halletme, pdf okuma gibi bir sürü şey yaptığımı fark ettim. akıllı telefonlar artık bir insan uzvu gibi ekstradan bir el kadar faydalı ve işlevseller.
  • xiaomi markasının en son yaptığı ekrana gömülü kamera patenti başvurusundan sonra, bir kaç yıl içinde deliksiz, düm düz siyah bir cihaz olacağına iyice inanmaya başladığım iletişim cihazıdır. fakat muhtemelen on yıl sonra hayallerimizdeki bu telefon modelleri bile eksimiş sayılacak. çünkü paranın olduğu yerde rekabet vardır, rekabet argeyi mecbur kılar. bu yarışta düşen kalkamaz (bkz: nokia), bu yüzden kimse düşmek istemez. akıllı telefon üreticileri kapitalizmi tam olarak çözmüş durumdalar. planlı eskitme, telefonun prestij objesi haline gelmesi, sistem içi satın almalar, pazarlama teknikleri ayrıca ele alınması gereken kapitalist detaylardır. bu kurtlar sofrasında kalmak için yerlilik, millilik bile yetersiz kozlardır.
  • artık neredeyse modern hayatın vazgeçilmez bir parçası olmasına rağmen hakkında ufak bir şikâyetim olan cihazdır.

    alıyoruz böyle incecik, hafif mi hafif, dokunması hoş kasalı telefonları, ne güzel, ama sonra kocaman kocaman kaba saba (en azından bu telefonlara kıyasla) silikon kılıfları üzerlerine geçiriyoruz. en azından benim gördüğüm böyle.

    bence estetik olarak büyük ziyan, ama çıplak bırakmayı da yüreğim kaldırmaz işte. hem telefonun arkası dokuna dokuna terden lekelenir, hem de yere düşerse sıkıntı. buna modern bir çözüm bulmalıyız bence, ama nasıl olacak bilmiyorum.
  • ekranı bakteri yuvasıdır. her gün temizlenmeli.
  • adım sayma özelliğinin gerçeği yansıtmadığını düşündüğüm telefon.

    (bkz: #106381475)
  • taaa 2002'de yazılmış entryleri okuyup duygulandım. whatsapp gibi cart curt okul vs grupları olmasa yüzüne bakmayacağım telefon grubu. bazı eski model tuşlu olanlar var içinde whatsapp bulundurabilen onlardan da kalkıyormuş whatsapp sürümü. çağa uyuma devam.
  • iyi de bundan bizene.
  • vakit katilinin cinayet aletidir.

    "vakit katili" değildir; olduğunu iddia etmek, cinayetin suçunu bıçağın üzerine atmaya benzer. bıçağı faydalı işlere kullanırsan ne âlâ, öldürmek için kullanırsan suç sana aittir.

    vakit öldürmeyi bırakırsak, bu seri katillikten kurtulursak; en iyi dostumuzun vaktimiz olduğunu ve bıçağın insan hayatını kolaylaştıran harika bir icat olduğunu keşfedebiliriz.
hesabın var mı? giriş yap