• bilgisiz kullanicilara yonelik uyarici ve yol gosterici bir entry'dir o yuzden bilgili olanlar pas gecebilir.

    kadinlarin hayatini karartabilecek bir konu oldugundan usenmeyip okumalari siddetle tavsiye olunur.

    ***teknoloji asiri hizli ilerledikce ogrenme hizina yetisemeyen genel kullanici kitlesi icin en buyuk tuzaklardan biri akıllı telefonlardir.

    ozellikle teknolojik herseyi dibine kadar arastiran hardcore kullanici kitlesi (buyuk cogunlugu erkektir) haricinde, cok sayida, kullandigi teknolojik aletle alakali ciddi bir bilgisi olmayan kullanici mevcut.

    buyuk cogunlugunu genç kız/kadınlarin (cinsiyetcilik yapmiyorum, rakamlar oyle ben ne yapayim) olusturdugu bu kitle bazi kritik teknik bilgilere haiz olmadigi icin ciddi derecede sikinti cikarabilecek bazi yanlislar yapiyorlar. anlatayim;

    ---her teknoloji meraklisinin bildigi uzere bilgisayarinizdaki (hard disk'inizdeki), usb belleklerinizdeki, telefon hafızası ve hafıza kartı icindeki her hangi bir dosyayı, fotoğraf ve videoyu sildiğinizde dosya aslında silinmez.
    sadece dosya basligi silinir ve sisteme "uzerine yazilabilir" bilgisi gonderilerek oylece birakilir.

    ---yani gönül rahatlığıyla sildim zannedip unuttuğunuz fotoğraf ve videolar art niyetli kişiler tarafından tekrar canlandırılabilir.

    ---bu durum ozellikle mahrem/özel fotograf ve videolar soz konusu oldugunda ciddi sikintilar cikartip kisiyi (ozellikle kadinlari) zor durumda birakacak sonuclar dogurabilmektedir.

    kisi kendi ozel fotograf/videolarini turlu sebeplerle cekebilir. bunun seksuel bir sebebi olmasi da sart degildir, aldigi yeni bir kiyafeti/ic camasirini denerken fotograf cekebilir, vucudunu merak ediyor olabilir, veya partneriyle olan ozel bir paylasim olabilir. bu tarz sebeplerin dogru veya yanlisligini sorgulamak kimseye dusmez.

    buradaki puf nokta daha sonra bu dosyalar silinmek istendiginde aslinda kolay kolay silinemedigidir.

    ---bu durumun ne kadar vahim sonuclar dogurabilecegini herkes biliyordur. bir kere kotu niyetli kisilerin eline gecen veya daha acik tabirle internete düşen dosyalar sonsuza kadar orada kalir, geri donusu olmaz.

    ---daha acik konusmak gerekirse mesela partnerlerin arasinda paylastigi ozel seyler de tehlike altindadir.

    ***back up veya sync (senkronizasyon) denilen akilli telefon ozellikleri default olarak acik gelir, yani sizin dosyalariniz "next next" diyerek gectiginiz aciklamalarla internette depolanir. bu da telefonu silseniz de depolanmis verilerin server'larda durmasina yol acar.

    ---mesela bir kadinin partnerine gonderdigi veya beraber olusturdugu ozel resim/videolar bir anda ucuncu sahislarin ve daha vahimi internet kullanicilarinin eline dusebilir. burada akla gelen "partnerin art niyetli olup internete koymasi" gibi bir dusunceyken (ki olabilir) gercekte telefonunu satan partnerin telefonundaki silinmis dosyalari canlandiran art niyetli kisiler olabilir.

    ---son donemde uluslararasi bu tarz cesitli olaylar olmaktadir o yuzden dikkatli olunuz.

    --------------------------------------------------------------------
    özet geç piç

    * android kullanicilari senkronizasyon özelliğini kapatin. menuden ayarlari secip hesaplar/senkronizasyon'a girin. hesap adinizi secip butun tikleri kaldirin.

    *file shredder secure erase tarzi uygulamalardan kurun ve ozel dosyalarinizi bu uygulamalari kullanarak silin. birkac ornek uygulama:

    https://play.google.com/…om.peterhohsy.securedelete
    https://play.google.com/…llos.android.androshredder
    https://play.google.com/…id=com.remo.remofileeraser

    *telefonu sattiginizda art niyetli kisiler ozellikle genc kizlarin/kadinlarin telefonlarini alip dosya bulmaya calisabiliyor. bu yuzden telefonu satarken yukaridaki uygulamalarin "wipe", "low level format" ozelliklerini kullanarak telefonu tamamen sifirlayin (normal sekilde telefonun kendi ozelliklerinden formatlamak ise yaramaz), hatta bu islemi birkac kez tekrarlayin.

    *her onunuze gelen uygulamayi bedava diye indirmeyin, cok sayida "olta" uygulama mevcut, bunlar galerinize mesajlariniza ulasmak icin izin istiyor ve bu izni acimadan kullaniyor. guvenilir oldugunu okumadiginiz hic bir uygulamayi indirmeyin.

    *cok zorda kalmadikca telefonla ozel goruntuler cekmeyin bulundurmayin. eger illa niyetlendiyseniz en azindan fotograf ve video hafizasi olarak hafıza kartıni secin, telefonu satarken bu hafiza kartini satmayin.

    *iphone'da icloud sistemini kapatmak icin; ayarlara girip icloud secenegini off yapin. kalici olarak kapatmak icin sign off secenegini kullanin.

    *iphone kullancilari telefonu bilgisayara baglayip itunes'u acin, ayarlara girip sol taraftan geneli secin, ve reset'e tiklayin. cikan menude butun icerigi ve ayarlari sil'i secip onaylayin (kod sorabilir).

    *apple bu islemin yettigini iddia ettigi icin file shredder tarzi uygulamalari kaldiriyor store'dan. artik apple'a ne kadar guvenirsiniz bilemem.

    *****laptop/hafıza kartı/harici hard disk gibi ortamlarda ozel dosyalariniz varsa bu cihazlari satmadan once ucretsiz yazilimlarla dosyalari tamamen sildiginizden emin olun. ornek birkac ucretsiz yazilim;

    http://sourceforge.net/projects/eraser/

    http://www.fileshredder.org/

    *bu yukaridaki islemleri beceremiyor, yanlis yapmaktan korkuyor veya anlayamiyorsaniz bir bilenden yardim isteyin.

    *elinizde butun gun oynadiginiz telefonlar aslinda cok tehlikeli ve duzgun kullanmasini bilmediginizde bas belasi aletlerdir, o yuzden "amaaaan bosver yine guzeliz" kafasina girmeyin ve bu uyarilari ciddiye alin.

    --------------------------------------------------------------

    ulan bu nasıl özet piç?

    ozellikle kadinlarin mutlaka ve mutlaka okumasi ve onlem almasi gereken bir konu, elinizden geldigince cevrenize anlatin. cunku en buyuk emeli üçüncü dünya ülkesi olmak olan ve hayali gelecege degil 500 sene oncesine gitmek olan kimi toplumlarda "mahrem" verilerin ortaya sacilmasi kadinlarin hayatini karartip canina bile malolabiliyor.

    daha genel guvenlik aciklari, yapilan yanlislar ve bilgiler icin;

    (bkz: internet/@lemre)
    (bkz: google/@lemre)
    (bkz: sosyal medya/@lemre)
    (bkz: teknoloji/@lemre)
  • keyifle okuduğum, faydalı başlıklardan biri...
    teşekkürler
hesabın var mı? giriş yap