*

  • nöro-psikolojik, dudak uçuklatan bir hastalık.

    bu hastalıktan muzdarip kişiler, hareketi (motion) algılayamamaktadırlar.
    yani bir nevi algılama disorder'ıdır. normal bir görüş için, etraflarındaki her şeyin tamamıyla sabit, hareketsiz olması gerekmektedir. hareket halindeki nesneler, canlılar bu kişiler için ortadan kaybolmaktadır.

    böyle bir dünyanız olduğunu düşünebiliyor musunuz?
    ben tahayyül bile edemiyorum.
    anlamaya, hayal etmeye çalıştıkça beynimi yiyor, heyecanlanıyorum.
    tıbbi açıklamaları hakkında bilgi sahibi değilim, ama gözümün önünde şöyle bir şey canlanıyor:
    diyelim ben hareketsiz bir biçimde oturuyorum, sen de akinetopsia hastasısın, sonra ben aniden kalkıp koşmaya başlıyorum ve hoooop yok oluyorum. sense boşluğa bakakalıyorsun.
    (nasıl yaa??)

    sonra aklıma normal bir hayat sürebilmek için herkesi, her şeyi çivileyen, bütün dünyasını sabitlik üzerine kurmuş insanlar geliyor.. enfes bir korku filmi gibi, thriller gibi, dimağ zorlayan bir mucize gibi, akıl sır almaz bi durum..

    şu beyin denilen şey var ya, işte o gerçek bir gayya kuyusu arkadaş..
    dilim tutuldu cidden..
  • iki şişe muz likörünü sütle içtikten sonra hasıl olan durum. eğer muz likörü dışında kestirme bir yolu varsa, tekrar denemek isterim. zira o günden beri muz bile yiyemiyorum.
  • çok ender görülen bir nörolojik hastalık olup orta temporal lobdaki görsel hareket algısından sorumlu v5 adı verilen nöronların ya da bağlantılarının hasarından kaynaklandığı düşünülmektedir.

    hastaların görsel algısının nasıl olduğunu anlamak için diskolardaki yanıp sönen ışıkların altında dans eden insanları gözünüzün önüne getirebilirsiniz. ancak durum buradakinden daha karmaşıktır, çünkü akinetopsi hastası sizin diskodaki deneyiminizin aksine eşit zamanlı aydınlık ve karanlık fazlar yaşamayacak, hatta hareketlerin izlerini görmek gibi bizim kolaylıkla tasavvur edemeyeceğimiz fenomenlerden de bahsedecektir.

    (bkz: akromatopsi)
    (bkz: prosopagnozi) ya da sözlükteki haliyle (bkz: prosopagnosia)
    (bkz: apraksi)
    (bkz: agrafi)
    (bkz: aleksi)
    (bkz: ihmal sendromu)
    (bkz: daha gider bu)
  • (bkz: semir zeki)
  • house m.d. 3. sezon 7. bölümde hayatını kurtarmaya çalıştıkları oğlanın muzdarip olduğu hastalıklardan biri.
  • "akinetopsia seyrek olarak rastlanan hareketi görme, algılama bozukluğudur. hareket körlüğü olarak da adlandırılır. gözden beyninin görsel sinyalleri algıladığı merkeze kadar bütün görme yolları sağlamdır. bu nedenle bu hastalar görmeyle ilgili bir sorun yaşamazlar. görme keskinliği, görsel uzay algıları, renkli görme normal, korunmuştur. ancak hastalar hareketli nesneleri algılamada sorun çekerler. bu da beynin hareketli bir objeyi görmesi ve algılamasıyla sabit bir objeyi görüp/algılaması arasındaki farktan kaynaklanır. bu bulgu ilk olarak primatlarda yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. beynin birincil görme alanın komşuluğunda (geçici olarak) bir hasarlanma oluşturulduğunda hayvanın görmesinde herhangi bir bozukluk olmaksızın hareketli nesneleri görsel olarak algılama zorluğu çektiği saptanmıştır. insanlarda da söz konusu bölgenin herhangi bir nedenle hasara uğraması sonucu benzer tablonun geliştiği bildirilmiştir."

    http://haber.sol.org.tr/…kidan-mi-beyinden-mi-90409
  • bu hastalık ile ilgili asıl kafama takılan şey şu; gözden kaybolan nesnelerin arkasını beynin nasıl doldurduğudur? neticede harekete geçen nesne hala gözle arkadaki nesnenin arasındadır.

    mesela karşınızda bir bina var ve önlerinde hareketli nesneler var ve siz bu hareketli nesneleri göremiyorsunuz ama sonuçta onlar hala orada. bu nesneler yüzünden arkadaki binanın görmemeniz gereken kısımlarını beyin nasıl tamamlıyor?

    hani karşıma bi cin gibi bişey çıkıp bana bilmek istediğin iki şeyi söyle dese biri evren biri beyinin işleyişi olurdu herhalde. bedava medava ama çok garip bi organ la...
  • zamanın anlık olarak durması hissi.
  • beyindeki v5/mt* bölgesindeki hasara bağlı olarak kişinin hareketi algılayamamasıdır. bilateral lezyonu olan hastalar hareketin hızını, yönünü veya derinliği algılayamıyor. hareketli bir arabayı sabit bir konumdan diğerine atlıyormuş gibi görebiliyorlar. hasarın derecesine bağlı olarak semptomlar değişebilmekte.

    bir molyneux problemi de bu fenomenle ilgilidir. doğuştan görme engelli bir insan görme yeteneğini kazanırsa, biri soldan sağa sürekli hareket eden diğeri ise soldan sağa atlayarak hareket eden iki cisme bakarak hangisinin atlayarak hangisinin sürekli hareket ettiğini söyleyebilir mi?
  • akinetopsia ya da hareket körlüğü, nörolojik bir hastalıktır. akinetopsia hastaları hareketi algılayamaz, hareket halindeki şeyleri olağan bir şekilde göremez. bir göz hastalığı değil beyin hastalığıdır. akinetopsia, striat korteks dışındaki bilateral kortikal lezyonların ardından hastanın özellikle görsel hareketi algılama yeteneğini kaybettiği kişiler arasında nadir gorülen bir sendromdur.

    akinetopsia hastaları, nesnelerin yumuşak hareketlerini süreksiz bir donmuş kare görüntüsü olarak gördüğünü söyler. bu nedenle hastalar, örneğin çayı bir bardağa dökmekte güçlük çeker; çünkü sıvı, buz gibi donmuş görünmektedir. semptomun görsel hareket yolundaki özellikle de mt/v5 alanındaki hasardan kaynaklandığına inanılmaktadır. transkraniyal manyetik stimülasyon çalışması, sağlıklı deneklerde akinetopsinin mt/v5 alanının manyetik stimülasyonu ile seçici ve geçici olarak indüklenebileceğini ortaya çıkarmıştır. akinetopsia; travmatik beyin hasarı, alzheimer hastalığı veya inme gibi hastalarıklarda da bildirilmiştir.

    kotaro sakurai, tsugiko kurita, youji takeda, hideaki shiraishi ve ichiro kusumi, "akinetopsia as epileptic seizure"(20 mayıs 2013) makalesinde japon bir hastanın durumunu şöyle anlatır ve durumu bir nevi epileptik nöbet gibi inceler:

    "hasta 61 yaşında, sağ elini kullanan bir japondu. psikomotor gelişimi normaldi. 46 yaşında, sağ paryetal lobda bir serebral arteriyovenöz malformasyon (avm) keşfedildi. hastanemizde avm'ye radyoterapi uygulanmasına rağmen nidus tamamen tıkanmadı. 47 yaşından itibaren sol görme alanında ara sıra görsel flaş halüsinasyonları yaşamıştı. bu; birkaç yıl sonra ortadan kaybolsa da 58 yaşında iken, bir sinema filmindeki donmuş kareleri andıran ve nesnelerin yumuşak hareketlerinin aniden ortaya çıkmasına neden olan başka bir görsel semptom yaşamaya başladı. semptom; bir konuşma sırasında meydana geldiğinde, kelimeler normal hızda akıyordu. ancak karşıdaki kişinin figürü ise bir filmin fotoğraf karelerinde olduğu gibiydi. şekil, boyut, renk ve görme alanları normaldi. semptomlar birkaç saniye sürüyordu ve hareket eden bir şey olmadığında doğal olarak donma da olmuyordu. bu semptomlar ayda birkaç kez meydana geldi. hastanemizde avm için tekrar muayene edilmesine rağmen nidus tamamen tıkanmıştı. 59 yaşında, semptom her gün birkaç kez ortaya çıktığı için artık nöroşirurji bölümü'ne sevk edildi. görme semptomu epileptik nöbet tanısı aldı ve antiepileptik ilaçlarla tedaviye başlandı. ancak, valproat ve levetirasetam nöbetlerini kontrol edemedi. 61 yaşında bölümümüze sevk edildi. nöbetler hakkında, "birdenbire kendimi hasta hissediyordum; daha sonra günde birkaç kez kareleri donduran dünyaya giriyordum." dedi. nörolojik muayenesi normaldi. beyin mr'ı, sağ parietal lobda avm'yi düşündüren yüksek yoğunluklu bir alan ortaya çıkardı. kafa derisi interiktal eeg ve manyetoensefalografide (meg) tekrarlayan sağ temporal sivri uçlar vardı. görsel semptomunu, mt/v5 alanı dahil olmak üzere sağ temporal ve parietal kortekslerin aşırı uyarılmasından kaynaklanan akinetopsia olarak teşhis ettik. akinetopik semptomunu tamamen baskılayan karbamazepin 200 mg/gün uyguladık. eeg'deki sağ temporal sivri uçlar kaybolmuştu. cbz'ye devam etti ve o zamandan beri hiçbir semptom göstermeden yaşıyor."

    hastanın radyolojik görüntüleri:

    görsel

    görsel

    görsel

    kaynaklar: tr.wikipedia, scencedirect, ncbi.nlm.nih websiteleri.
hesabın var mı? giriş yap