• bir samuray ailesinden gelen, 1936’da sinema sektörüne giren ve kagemushafilminin yönetmeni olan kişi.
  • dersu uzala ile izlenebilecek en iyi film budur dedirten usta yönetmen.
  • şimdiye kadar izleyip de pişman olduğum, hiç bir filmi olmadı.
  • gelmiş geçmiş en iyi yönetmenlerden biri. drunken angel filmi favori filmlerimden biridir. bir sinema severin kesinlikle izlemesi gerekir.
  • dahi yönetmen.

    kendisi hakkında akademik olarak konuşursak filmlerini izlediğimiz vakit ne kadar güçlü bir sinematografisi olduğunu görürüz.gerçekten kurusowa hareketi severdi mesela arka planda mutlaka yağmur (ya da başka doğa olayları ) görürdük, sebebi duygu tetikleyici bir olaydır seyircinin bağ kurmasını sağlar, karekterlere belirli bir hareket,duruş,devinim yapmalarını söyler ki izleyici 10000 kilometre öteden dahi o karekterin tanısın.harekete başka bir örnek sahnelerde/sekanslarda bir olay olay olduğu vakit oraya (az yada çok sayıda) insan yığar ki , izleyici “ hımm orada önemli bir olay oluyor diye düşünsün,yine karekterlerin yüz ifadelerinden her duygu daha çok anlam ifade eder.hareketi sadece senaryo ve karekterleri ilmek ilmek işleyerek yapmaz kamera hareketlerinide sever hareketlerin başı ortası ve sonu vardır ki bu kendi kendine bir hikaye anlatır seyirciye,mesela samurai seven da kamera hareketlerinin başı sonu var ve her yeni plan öncekinden farklı bir yöne hareket eder.kurguda kesme yaparken o kesmeyi de fark etmezsin ki hareketli kesme yapar ve bu yüzden fark etmezsin sahne ittiğinde de hareketsiz birinde keser ki ritim farklılığı olsun.

    şimdi insanlar avengers filmi için övgüler yağdırıyor ve başaramamış bir şey başardığını düşünüyor.evet bu ikisi farklı türler yönetmenler farklı gibi pek çok etken var fakat ben size sinematografik açıdan örnek vermek istiyorum. ajan coulsen’nın öldüğü sahnade genel plandan giriyor kurulum olanı yapıyor sonra nick diyor ki” bunlar ajanın ceketinden bulduk “cam masanın altından captan amerikanın yüzünü ve kartlarını görüyoruz. hemen diyalog giriyor ve bütün sekans boyunca hareket eden yalnızca kamera ve nick fury dışarıda hava etkisi ve fonda oyuncular olmamasına rağmen hiç biri kullanılmamış.sonra ilerleyen sahnede tonu stark boyunu eğik üzgün iken o sahnede kamera hareketinin başı ve sonu yok hiç bir çeşitlilik yok her plan aynı yönde hareket ediyor .
  • filmlerinin herhangi bir sahnesini durdurup, çerçeveletip evinize asabilirsiniz. film çekmek yerine, film çizmiştir. her sahnesi tablo gibidir. belki de ressam olmasının bir sonucudur.
  • akira kurosava'ya sormuşlar "stanley kubrick için sinemanın peygamberi diyorlar ne düşünüyorsunuz?" diye. ben öyle bir peygamber göndermedim demiş.
  • sinema tarihine damga vurmuş birçok yönetmenin öve öve bitiremediği yönetmendir. peki haklılar mı, sonuna kadar. az bile söylemişler!
  • aslında filmlerimden uzun uzun söz etmekten hoşlanmıyorum. söylemek istediğim her şeyi filmin içerisinde bulabiliyorsunuz; dolayısıyla onlarla ilgili açıklamalar yapmak bir ata sözünde olduğu gibi "yılan resmine ayak çizmek" gibi bir şeydir. fakat zaman zaman filmlerimde, anlatmak istediğim bir düşüncenin tam olarak anlaşılmadığına tanık oluyorum. bu gibi durumlarda çalışmalarım için konuşma gereksinimi duysam da bunu yapmaktan olabildiğince kaçınıyorum. filmlerde söylemek istediklerimi anlayacak birisi çıkacaktır diye düşünüyorum.

    (bkz: kurbağa yağı satıcısı)
  • "akira kurosawa (1910-1998) japon yönetmen. sadece japon sinemasının değil, uzak doğunun ve tüm sinema tarihinin yetiştirdiği en iyi yönetmenlerden biri olarak kabul edilen kurosava, raşomon, yedi samuray, dersu uzala ve ran gibi birçok başyapıta imzasını atmıştır.
    sinema alanında “imparator olarak anılan kurosawa sinemaya birçok yenilik kazandırmıştır.
    bunlar;
    1- doğa olaylarını sıkça kullanan kurosawa, çoğu sahnede arka plana doğa olaylarını yerleştirmiştir. rüzgar, yağmur, su akıntısı ve benzeri görseller kullanmış. ses konusunda da yine su damlamasına kadar önem vermiştir.fakat kurosawa’nın en etkili kullandığı unsur yağmurdur. izleyicinin kendisini daha romantize hissetmesini sağlayıp, filme olan bağlılığı arttırır.
    2- kurosawa’nın en çok kullandığı unsurlardan birisi de büyük kalabalıklardır. insan kitlesini bu kadar büyük gösterince, kalabalık her duyguyu yüksek hissettirir. iyi bir tepki planı için dört kişi yeterlidir. kurosawa zamanı geldiğinde yirmi beş bazen yüz kişi kullanarak bu kalabalık duygusunu aşılamıştır.
    3- kurosawa abartılı sahne ve karakteristik çalışmaları sık kullanmıştır. karakter belirgin jestler ve mimikler kullanır. mesela sinirli ise, volta atar, öfkeli olduğunda ayağa fırlar, utandığında yere çöker. karakterlere belirli jest ve mimik yüklenmesi de onların film boyunca karıştırılmamasına ve belirginleşmesine yol açar.
    4- kamera hareketleri konusunda da önemli çalışmaları bulunan kurosawa, duygu yüklemek ve sahnenin genele geçişi konusunda uzaklaşan karaktere odaklamak yerine genele kadrajlar. kamera hareketlerinin başı,ortası ve sonu bulunur. kendi başına hikaye anlatan kamera hareketleri vardır.
    5- wipe(kesme /geçiş) hareketleri çok önemli bir katkıdır. star wars serisinde kullanılan sahne giriş çıkış odaklarının mucidi kurosawadır. filme akıcılık katan bu harket kesmeleride kolaylaştırmıştır. kesmeler anlaşılmaz hale gelmiş izleyicinin odağı dağılmamıştır." (every frame a painting, akira kurosawa - composing movement, 2015)

    (every frame a painting, akira kurosawa - composing movement, 2015) https://www.youtube.com/…cob_v6rw2-4s&v=doaqc-s8de8 sitesinden alınmıştır.
hesabın var mı? giriş yap